Om ni skulle separera, är det viktigt att ni har kommit överens om hur ni vill ha det, när ni var sams. Det minskar risken för onödiga konflikter om bostaden och andra viktiga detaljer. Det gör det dessutom lättare att fokusera på barnets bästa efter separationen.
Det här gäller om du är sambo och separerar
En vanlig missuppfattning är att sambos alltid har rätt till hälften av bostaden om de skulle separera, men det stämmer inte alltid. Sambolagen gäller bara permanentbostad som är köpt med avsikt att vara en gemensam bostad för er som bor ihop. Det gäller även bohaget som ni har köpt till er gemensamma bostad. Det är det som kallas samboegendom.
Om ni bor i en bostad som den ena ägde innan ni blev sambos, är den inte samboegendom. Därför ska den inte delas lika vid en eventuell separation.
Om bostaden däremot köptes för att ni skulle bo i den tillsammans. Men bara en av er hade pengar att sätta in i den, så räknas bostaden, enligt huvudregeln, som samboegendom. Då har båda rätt till hälften av bostaden om ni separerar.
Familjerättsjuristen tipsar:
– Sätt dig in i vad sambolagen innebär för just er, och agera så det blir som ni vill. Skriv samboavtal om det behövs. Då vet ni båda vad som gäller om relationen skulle ta slut, säger Caroline Törnquist.
– Sambon som inte äger någon del i boendet bör få möjlighet att spara en summa varje månad till sig själv. Det blir en trygghet ifall ni skulle gå skilda vägar, fortsätter Caroline.
Det här gäller om du är gift och skiljer dig
Att vara gift ger en viss grundtrygghet, bland annat har ni som makar försörjningsplikt för varandra, vilket inte sambor har. Vid en eventuell skilsmässa ska ni, enligt huvudregeln, dela lika på era gemensamma tillgångar, som exempelvis bostaden, bilen, pengar och värdepapper. Om ni vill ha det på ett annat sätt behöver ni skriva ett äktenskapsförord.
Familjerättsjuristen tipsar:
– De allra flesta har något de ser som sitt eget och som de vill behålla vid en skilsmässa. Det kan vara något som gått i arv i familjen i generationer, exempelvis en dyr tavla. För att kunna behålla det behöver ni ha ett äktenskapsförord. Om du däremot har fått tavlan i arv eller gåva. Med villkoret att den ska vara enskild egendom, behöver du inte ha med den i ett äktenskapsförord, säger Caroline Törnquist.
Även som gift kan det vara klokt att ha ett eget sparande.
– Tänk på att göra sparkontot till enskild egendom genom äktenskapsförord. Då behöver du inte dela på pengarna ifall ni skulle separera, förklarar Caroline.