Du väljer när du vill gå i pension

Inom vissa förutbestämda ramar är det du själv som väljer vid vilken ålder du ska pensionera dig. Generellt gäller att ju tidigare du börjar ta ut din pension, desto mindre får du varje månad. Pengarna ska då räcka under många fler år.

Vårt råd är att planera för en lång pension och att inte ta ut allt sparande på en gång. Planera  en så jämn pensionsutbetalning som möjligt. Det kommer göra ditt liv som pensionär mycket härligare.

Så tar du ut din pension

En av fördelarna med det svenska pensionssystemet är att det är uppdelat i flera delar: allmän pension, tjänstepension/avtalspension och privat pensionssparande. Det gör att du kan styra mycket över när och hur du vill ta ut de olika delarna. Genom att planera dina pensionsuttag har du möjlighet att justera utbetalningstiderna och jämna ut pensionen över tid.

Allmän pension

Din allmänna pension hanteras av Pensionsmyndigheten och bygger på alla inkomster du betalat skatt för. Den har inget efterlevandeskydd och betalas ut så länge du lever. För premiepensionsdelen kan du dock lägga till efterlevandeskydd i samband med att du ansöker om att starta utbetalningen.

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs successivt i takt med att medellivsåldern ökar och kommer därför att bero på vilket år du är född. På pensionsmydighetens hemsida kan du läsa mer om riktåldern för allmän pensionÖppnas i nytt fönster.

Ansök om utbetalning hos Pensionsmyndigheten

För att ta ut allmän pension ansöker du om utbetalning hos Pensionsmyndigheten.Öppnas i nytt fönster Ansökan gör du helst 3 månader innan du vill få din första pensionsutbetalning. Då bestämmer du också om du vill ta ut pensionen till 100, 75, 50 eller 25 procent. Det är möjligt att ta ut allmän pension samtidigt som du jobbar. Du kan även välja att pausa ditt uttag av allmän pension under en period för att sedan starta det igen.  

Tjänste- och avtalspension 

Tjänstepension är den del av pensionen de allra flesta får av sin arbetsgivare. Men den kan se olika ut beroende på var du har jobbat. Tjänstepensionen kan vara antingen kollektivavtalad tjänstepension (även kallad avtalspension) eller individuell tjänstepension. Individuell tjänstepension innebär att arbetsgivaren tecknat ett pensionsavtal direkt med ett pensionsbolag istället för att ha en kollektivt upphandlad lösning.  

Uttagsreglerna kan skilja mellan olika tjänstepensioner

Om du har en avtalspension regleras villkoren för när och hur pensionen betalas ut i respektive kollektivavtal. En individuell tjänstepension grundar sig i företagets pensionspolicy där reglerna för utbetalning framgår. När du närmar dig pensionsåldern kan det vara bra att se över om pensionsutbetalningarna startas med automatik eller om du behöver kontakta bolagen själv för att starta utbetalningen. Oavsett vilken typ av tjänstepension du har gäller generellt sett följande regler för utbetalning: 

  • Utbetalningstiden kan antingen vara tidsbegränsad till mellan 5 och 20 år eller pågå så länge du lever.
  • Kortast utbetalningstid är oftast 5 år.

Vald utbetalningsperiod kan kanske inte stoppas eller ändras

När din tjänstepension väl börjat betalats ut kan den kanske inte stoppas eller ändras. Se därför till att i god tid sätta dig in i vad som gäller för just dig så att det blir som du vill. Oavsett vad som är förvalt kan du välja när du vill börja ta ut din tjänstepension. Innan du startar din utbetalning kan du också ändra under hur många år du vill att den ska betalas ut.

Pausa pensionsutbetalningen

Den 1 januari 2025 trädde en ny lag i kraft som innebär att pensionsbolagen får möjlighet att erbjuda pausad utbetalning av tjänstepension, privat pensionsförsäkring samt individuellt pensionssparkonto (IPS). Det innebär en ökad flexibilitet och att det blir lättare att styra pensionsutbetalningarna. Något som till exempel är bra för den som vill börja jobba igen. Det är sedan tidigare möjligt att göra uppehåll i utbetalning av den allmänna pensionen.

Det här är en efterlängtad förändring och vi jobbar för att kunna erbjuda detta för våra kunder senast 1 januari 2026.

Privat pensionssparande

Det privata pensionssparandet består, precis som det låter, av ditt egna sparande till pensionen. Det finns flera olika sparformer att välja beroende vad som passar dig. Några exempel är: kapitalförsäkringinvesteringssparkonto (ISK)Individuellt pensionssparande (IPS) privat pensionsförsäkring och löneväxling.

Kapitalförsäkring  

Om du valt att spara privat till pensionen i en kapitalförsäkring kan du när som helst ta ut pengarna helt kostnadsfritt, skattade och klara. Med våra kapitalförsäkringar Framtidskapital och Stabil Pension kan du också välja i vilken takt ditt sparande ska betalas ut. Antingen som ett engångsbelopp eller som månadsvisa utbetalningar under en valfri period.

Investeringssparkonto (ISK) 

De pengar du sparar på ett investeringssparkonto kan du kostnadsfritt ta ut från dag ett, skattade och klara. På ett ISK har du dock ingen möjlighet att göra månadsvisa utbetalningar. 

Individuellt pensionssparande eller privat pensionsförsäkring

Utbetalning av sparande i en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) kan starta tidigast det år du fyller 55 år. Tiden de betalas ut kan antingen vara begränsad från 5 till 20 år, eller i vissa fall pågå så länge du lever. När utbetalningen väl påbörjats kan möjligheten att göra ändringar vara begränsade. Reglerna för uttag kan skilja sig åt mellan pensionsbolagen. Kontakta därför ditt pensionsbolag i god tid före du vill starta din utbetalning för att planera ditt uttag. Samma sak gäller om du vill göra några ändringar.

Löneväxling

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din bruttolön till extra pensionssparande. En av fördelarna med löneväxling är att du kan få lite mer pengar till ditt sparande än vad du avstår i lön. Det beror på att arbetsgivarens kostnad för pensionssparande är lägre än deras kostnad för lön. Det är vanligt att arbetsgivaren skjuter till de cirka 6 procent till din löneväxling istället.