Varför får man restskatt som pensionär?

Den främsta anledningen till att pensionärer ofta får betala restskatt, eller kvarskatt som det också kallas, är att pensionsutbetalningarna inte samordnas. Pensionsmyndigheten betalar ut den allmänna pensionen. Pensionsbolagen sköter utbetalningarna för tjänstepension och privat pensionssparande. Och eventuella arbetsgivare har sina egna rutiner för löneutbetalning.

Ingen aktör tar ansvar för helheten, eftersom de bara känner till sin del. Får du inkomster från flera utbetalare riskerar du därför att få restskatt, eftersom skatteavdragen på din totala inkomst bli för låg.

– Många tror att någon annan håller koll på de sammanlagda utbetalningar man fått, så att skatten man betalar som pensionär blir rätt. Fast riktigt så är det inte, utan detta måste man hålla reda på själv, säger Ingela Gabrielsson, tidigare privatekonom på Nordea.

Större risk för nyblivna pensionärer

Risken att få kvarskatt är särskilt stor för nyblivna pensionärer. Speciellt det år du går i pension, eftersom du antagligen både fått lön och pension utbetalt under samma år. Pensionsutbetalarna tar inte heller hänsyn till tidigare inkomster under året när skatten dras på pensionen. Dessutom kan utbetalningarna komma vid flera tillfällen. Då blir det till en början svårt att se hur mycket pension du kommer få ut varje månad.

– För att undvika kvarskatt är det viktigt att ha koll på varifrån pensionen kommer och hur stora dina planerade utbetalningar kommer vara. Planerar du för att gå i pension är mitt råd att ser över det på en gång, så du slipper otrevliga överraskningar senare, säger Ingela Gabrielsson. 

Ingela Gabrielsson: Så funkar skatt på pension

Ingela-Gabrielsson_300x169

Allmän pension:
Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun där du bor.  

Tjänstepension: Pensionsbolagen gör ett schablonavdrag på 30 procent.  

Privat pensionssparande: Pengar du sparat i en kapitalförsäkring eller ISK kan tas ut när du vill, skattade och klara. 

För privata pensionsförsäkringar drar de flesta pensionsbolag automatiskt ett schablonavdrag på 30 procent. 

Läs mer om skatt på pension 

Två tips för att undvika betala restskatt varje år

Det finns olika sätt att undvika restskatt. Här är två konkreta tips på hur du kan gå tillväga:

1. Kontakta den största pensionsutbetalaren och be att de drar mer skatt 

Det enklaste sättet att undvika restskatt är att se till så skatten bli rätt från början. Ett sätt att göra det är att undersöka vilken pensionsutbetalare som betalar ut mest pension till dig. Det är den utbetalaren som ska dra mest i skatt – och det är du själv som måste begära att det sker.

Ofta är det Pensionsmyndigheten som står för den största utbetalningen, men för att vara helt säker behöver du undersöka saken noggrant:

  • Har du inte gått i pension än får du en tydlig överblick över dina kommande pensionsutbetalningar genom att använda verktyget Uttagsplaneraren på minPension.seÖppnas i nytt fönster
  • Är du redan pensionär ser du dina pensionsutbetalningar genom att logga in på din bank. 
  • Kommer du få både lön och pension under ditt första år som pensionär? Eller vill du fortsätta jobba till och från samtidigt som du tar ut pension? Då är det viktigt att du också tar med årets löneinkomster i analysen.
  • När du skaffat dig koll lägger du ihop de olika utbetalningarna per månad, före skatt. Det ger dig en uppfattning om hur mycket pengar du faktiskt får, eller kommer få, ut. 
  • För att få fram rätt preliminärskatt gör du sedan en preliminär skatteuträkning på Skatteverkets webbplatsÖppnas i nytt fönster genom att använda deras kalkylator. 
  • Jämför därefter den skatt som dras från pensionsutbetalningarna med din preliminära skatteuträkning. Visar den att du betalar, eller kommer betala, för lite skatt? Då kontaktar du den största utbetalaren och ber att de drar mer i skatt enligt din preliminära skatteuträkning. 
  • Skulle det däremot visa sig att du betalar/kommer betala så mycket skatt som du bör behöver du inte göra något mer. 

2. Begär jämkning från Skatteverket 

Ett alternativ till att själv anmäla vilken skatt som ska dras, är att ansöka om jämkning av skatten. Hur det går till kan du läsa mer om på Pensionsmyndighetens webbplatsÖppnas i nytt fönster

Så betalar du din restskatt

Du som har restskatt att betala ska göra det senast det datum som står på ditt slutskattebesked. När beskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala restskatten. Du kan betala med Swish eller bankgiro.