Varför får man kvarskatt som pensionär?

Den främsta anledningen till att pensionärer ofta får betala kvarskatt, eller restskatt som det också kallas, är att pensionsutbetalningarna inte samordnas. Pensionsmyndigheten betalar ut den allmänna pensionen. Pensionsbolagen sköter utbetalningarna för tjänstepension och privat pensionssparande och arbetsgivaren har sina rutiner för löneutbetalning.

Ingen aktör tar ansvar för helheten, eftersom de bara känner till sin del. Får du inkomster från flera utbetalare riskerar du därför att få kvarskatt, eftersom skatteavdragen på din totala inkomst blir för låg.

Större risk för nyblivna pensionärer

Risken att få kvarskatt är särskilt stor för dig som är nybliven pensionär. Speciellt det år du går i pension eftersom du antagligen både fått lön och pension utbetalt under samma år. Pensionsutbetalarna tar inte hänsyn till tidigare inkomster under året när skatten dras på pensionen. Dessutom kan utbetalningarna komma vid flera tillfällen. Då blir det till en början svårt att se hur mycket pension du kommer få ut varje månad.

Så funkar skatt på pension

Allmän pension
Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun där du bor.  

Tjänstepension
Pensionsbolagen gör ett schablonavdrag på 30 procent.  

Privat pensionssparande
Pengar du sparat i en kapitalförsäkring eller ISK är skattade och klara när du tar ut dem. 

För privata pensionsförsäkringar drar de flesta pensionsbolag ett schablonavdrag på 30 procent. 

Läs mer om skatt på pension Öppnas i nytt fönster

Två tips på hur du kan tänka kring kvarskatt

1. Kontakta den största pensionsutbetalaren och be att de drar mer skatt 

Det enklaste sättet är att se till att skatten bli rätt från början. Ta reda på vilken pensionsutbetalare som betalar ut mest pension till dig. Det är den utbetalaren som ska dra mest i skatt – och det är du själv som måste begära att det sker.

Ofta är det Pensionsmyndigheten som står för den största utbetalningen, men för att vara helt säker kan du kolla följande:

  • Har du inte gått i pension än får du en tydlig överblick över dina kommande pensionsutbetalningar genom att använda verktyget Uttagsplaneraren på minPension.seÖppnas i nytt fönster
  • Är du redan pensionär ser du dina pensionsutbetalningar genom att logga in på din bank. 
  • Kommer du få både lön och pension under ditt första år som pensionär? Eller vill du fortsätta jobba till och från samtidigt som du tar ut pension? Då är det viktigt att du också tar med årets löneinkomster i analysen.
  • När du skaffat dig koll, lägger du ihop de olika utbetalningarna per månad, före skatt. Det ger dig en uppfattning om hur mycket pengar du faktiskt får, eller kommer få ut. 
  • För att få fram rätt preliminärskatt gör du sedan en preliminär skatteuträkning på Skatteverkets webbplatsÖppnas i nytt fönster med hjälp av deras kalkylator. 
  • Jämför därefter den skatt som dras från pensionsutbetalningarna med din preliminära skatteuträkning. Visar den att du betalar (eller kommer betala) för lite skatt? Då kontaktar du den största utbetalaren och ber att de drar mer i skatt enligt din preliminära skatteuträkning. 
  • Skulle det däremot visa sig att du betalar/kommer betala tillräckligt mycket skatt  behöver du inte göra något mer. 

2. Begär jämkning från Skatteverket 

Ett alternativ till att själv anmäla vilken skatt som ska dras är att ansöka om jämkning av skattenÖppnas i nytt fönster. Hur det går till kan du läsa mer om på Pensionsmyndighetens webbplatsÖppnas i nytt fönster

Så betalar du din kvarskatt

Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum som står på ditt slutskattebesked. När beskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala kvarskatten. Du kan betala med Swish eller bankgiro.