Varför får man restskatt som pensionär?
Den främsta anledningen till att pensionärer ofta får betala restskatt, eller kvarskatt som det också kallas, är att pensionsutbetalningarna inte samordnas. Pensionsmyndigheten betalar ut den allmänna pensionen. Pensionsbolagen sköter utbetalningarna för tjänstepension och privat pensionssparande. Och eventuella arbetsgivare har sina egna rutiner för löneutbetalning.
Ingen aktör tar ansvar för helheten, eftersom de bara känner till sin del. Får du inkomster från flera utbetalare riskerar du därför att få restskatt, eftersom skatteavdragen på din totala inkomst bli för låg.
– Många tror att någon annan håller koll på de sammanlagda utbetalningar man fått, så att skatten man betalar som pensionär blir rätt. Fast riktigt så är det inte, utan detta måste man hålla reda på själv, säger Ingela Gabrielsson, tidigare privatekonom på Nordea.
Större risk för nyblivna pensionärer
Risken att få kvarskatt är särskilt stor för nyblivna pensionärer. Speciellt det år du går i pension, eftersom du antagligen både fått lön och pension utbetalt under samma år. Pensionsutbetalarna tar inte heller hänsyn till tidigare inkomster under året när skatten dras på pensionen. Dessutom kan utbetalningarna komma vid flera tillfällen. Då blir det till en början svårt att se hur mycket pension du kommer få ut varje månad.
– För att undvika kvarskatt är det viktigt att ha koll på varifrån pensionen kommer och hur stora dina planerade utbetalningar kommer vara. Planerar du för att gå i pension är mitt råd att ser över det på en gång, så du slipper otrevliga överraskningar senare, säger Ingela Gabrielsson.