Varför är det viktigt att fortsätta månadsspara även efter man gått i pension?

Livet stannar inte av för att du går i pension utan nya behov uppstår även när du är pensionär. Räkna med att du vill resa eller starta upp nya intressen. Kanske köpa en ny bil, båt eller fritidshus? Eller göra något annat som du inte hunnit med tidigare i livet. Ett regelbundet sparande kan vara det som avgör om du har möjlighet att genomföra dina drömmar eller inte. 

Till vad bör man spara? 

När din lön ersätts med pension är det extra viktigt att ha en trygghetsbuffert på plats. Din inkomst blir troligtvis lägre, men dina oväntade utgifter kan fortfarande bli kostsamma. Många pensionärer vill inte heller ändra sin livsstil i någon större utsträckning. Om du inte redan har ett buffertsparande, motsvarande tre till fyra månadslöner på ett separat sparkonto, är det viktigt att starta ett månadssparande och börja bygga upp en. 

Vad du vill spara till utöver en buffert vet du bäst själv. Varför inte göra en plan där du tar med dina drömmar och förhoppningar om livet som pensionär, och sedan lägga upp en sparplan utifrån dem?

Ingela Gabrielsson

Ingela-Gabrielsson_300x169

Vår tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson tipsar: ”Sluta inte månadsspara bara för att du gått i pension. Ändra fokus istället och fortsätt sätta undan pengar för nya behov. Det ger både en tryggare tillvaro och skapar nya möjligheter. Och framför allt, glöm inte bort att njuta av din pension!”

Hur mycket är rimligt att spara som pensionär?

Det finns ingen tydlig tumregel för hur mycket du bör spara som pensionär men ett regelbundet månadssparande är det som ger resultat på sikt. 

Hur bör man placera sitt sparande? 

En buffert måste vara lätt att komma åt eftersom du kan behöva använda den med kort varsel om något oförutsett händer. Eftersom det också är viktigt att värdet på dina buffertpengar inte svänger, är det bäst att placera ett buffertsparande på ett sparkonto utan risk.

Har du en längre sparhorisont och är beredd att ta en större risk för en ökad möjlighet till avkastning, kan du starta ett fondsparande i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto

Vill du ha hjälp att starta ett sparande och diskutera din ekonomiska situation med en rådgivare? Är du Förmåns- eller Premiumkund kan du boka ett rådgivningsmöte online där rådgivaren delar sin skärm med dig.