Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Löneväxling

Att löneväxla innebär att du byter en del av din lön mot en förmån, till exempel ett pensionssparande. Löneväxling kan vara ett förmånligt sätt att spara till pensionen, om du har en tillräckligt hög månadslön.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din bruttolön mot pensionssparande. Att löneväxla är en fördelaktig sparform för dig som tjänar 45 000 kronor i månaden eller mer.

Många får bara cirka 50–65 procent av sin slutlön i allmän pension och tjänstepension. Det är därför viktigt att komplettera med ett privat pensionssparande, och då kan löneväxling vara en bra lösning.

Så fungerar löneväxling 

När du byter en del av din lön mot extra pensionssparande kan din arbetsgivare skjuta till cirka sex procent mer än det belopp du avstår från. Detta för att din arbetsgivares kostnad för ett pensionssparande är lägre än motsvarande kostnad för lön.

Väljer du att löneväxla 1 000 kronor i månaden blir din pensionsavsättning alltså 1 060 kronor. Löneväxling ger dig därför bättre pension utan att det kostar dig eller din arbetsgivare något extra. Pengarna skattar du för när de betalas ut i pension.

För vem passar löneväxling?

Att växla lön mot pension passar endast dig som tjänar mer än 44 923 (2020) kronor i månaden. Om din månadslön efter löneväxlingen är lägre än 44 923 kronor tjänar du in mindre statlig pension och riskerar då att eventuella ersättningar från föräldraförsäkringen, sjukpenningen och a-kassan påverkas negativt.

Hur löneväxlar jag?

Jag vill löneväxla – hur gör jag?

Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om du kan löneväxla eller inte och uppläggen för löneväxling kan därför skilja sig åt. Det första du behöver göra är att stämma av med företaget du jobbar på om det finns en sådan möjlighet. Är det möjligt väljer du vilket belopp du ska sätta av och hur ofta det ska ske. Det är din arbetsgivare som ansvarar för administrationen för löneväxlingen. 

Om du har möjlighet att löneväxla ska det inte påverka din arbetsgivares övriga insättningar till din tjänstepension. Lönen som tjänstepensionen baseras på är alltså lönen före löneväxling.

Hur mycket kan jag löneväxla?
Hur ofta bör jag löneväxla?
Hur betalas pengarna ut?
När betalar jag skatt på pengarna?
Varför kan inte alla löneväxla?
Information till dig som arbetsgivare