Löneväxling

Att löneväxla innebär att du byter en del av din lön mot en förmån, till exempel ett pensionssparande. Löneväxling kan vara ett förmånligt sätt att spara till pensionen, om du har en tillräckligt hög månadslön.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din bruttolön mot pensionssparande. Att löneväxla är en fördelaktig sparform för dig som tjänar 45 000 kronor i månaden eller mer.

Många får bara cirka 50–65 procent av sin slutlön i allmän pension och tjänstepension. Det är därför viktigt att komplettera med ett privat pensionssparande, och då kan löneväxling vara en bra lösning.

Så fungerar löneväxling 

När du byter en del av din lön mot extra pensionssparande kan din arbetsgivare skjuta till cirka sex procent mer än det belopp du avstår från. Detta för att din arbetsgivares kostnad för ett pensionssparande är lägre än motsvarande kostnad för lön.

Väljer du att löneväxla 1 000 kronor i månaden blir din pensionsavsättning alltså 1 060 kronor. Löneväxling ger dig därför bättre pension utan att det kostar dig eller din arbetsgivare något extra. Pengarna skattar du för när de betalas ut i pension.

För vem passar löneväxling?

Att växla lön mot pension passar dig som tjänar mer än 47 748 (2022) kronor i månaden efter beloppet för löneväxlingen är avdragen. Om din månadslön är lägre än så tjänar du in mindre statlig pension och riskerar även att eventuella ersättningar från föräldraförsäkringen, sjukpenningen och a-kassan påverkas negativt.

Förvaltningsform för löneväxling

När du startar en löneväxling behöver du välja på vilket sätt du vill att ditt sparande ska förvaltas. Vi har två olika alternativ beroende på om du vill ha hjälp av oss eller om du hellre vill sköta ditt sparande själv.

Jag vill ha hjälp

Löneväxling Garanti är en bekväm förvaltningsform där hållbarhet står i fokus. Den här placeringsformen passar dig som vill få hjälp att placera din löneväxling. Vi sköter allt åt dig och anpassar sparandet efter hur lång tid du har kvar till pensionen.

Jag vill sköta allt själv

Löneväxling Fond innebär att du själv väljer vilka fonder och värdepapper dina pengar ska placeras i. Vi har ett brett utbud av fonder att välja bland och självklart fonder med hållbarhetsfokus som ingår i vårt Hållbart Val-utbud.

Vanliga frågor om löneväxling

Till dig som är arbetsgivare

Om du som arbetsgivare vill erbjuda löneväxling till dina anställda behöver du se till att det framgår i företagets pensions- och försäkringspolicy. Vi kan sedan hjälpa till att ta fram löneväxlingsavtal och den text som bör finnas med i policyn.

Vi kan i de flesta fall hjälpa till med löneväxling även om du har pensionspolicyn hos ett annat försäkringsbolag. Saknar du en pensions- och försäkringspolicy kan vi hjälpa dig att ta fram en. Läs mer om våra tjänster för företagare.