Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din bruttolön mot ett pensionssparande. Poängen är att du då får lite mer pengar i sparande än du skulle fått i lön eftersom arbetsgivarens kostnad är lägre för pensionssparande.

Löneväxling förknippas främst med pension. Men du kan ibland även löneväxla och få andra förmåner som till exempel en tjänstebil.

Ett sätt att komplettera ditt pensionssparande

Många får bara cirka 50–65 procent av sin slutlön i allmän pension och tjänstepension. Därför är det viktigt att komplettera med ett privat pensionssparande. Löneväxling kan vara en bra lösning om du tjänar 52 000 kronor i månaden eller mer.

Hur fungerar löneväxling?

När du byter en del av din lön mot extra pensionssparande kan din arbetsgivare skjuta till cirka sex procent mer än det belopp du avstår från. Detta för att din arbetsgivares kostnad för ett pensionssparande är lägre än motsvarande kostnad för lön.

Väljer du att löneväxla 1 000 kronor i månaden blir din pensionsavsättning alltså 1 060 kronor. Löneväxling ger dig därför lite bättre pension utan att det kostar dig eller din arbetsgivare något extra. Pengarna skattar du sedan för när de betalas ut till dig som pension.

För vem passar löneväxling?

Att växla lön mot pension passar dig som tjänar mer än 52 000 kronor i månaden (2024) efter beloppet för löneväxlingen är avdraget.

Om din månadslön är lägre än så påverkas din intjäning till din allmänna pension negativt. Du riskerar även att eventuella ersättningar från föräldraförsäkringen, sjukpenningen och a-kassan påverkas negativt.

Hur börjar jag löneväxla?

Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om du kan löneväxla eller inte, och uppläggen för löneväxling kan därför skilja sig åt. Det första du behöver göra är att stämma av med företaget du jobbar på om det finns en möjlighet att löneväxla.

Är det möjligt väljer du vilket belopp du ska sätta av och hur ofta det ska ske. Det är din arbetsgivare som ansvarar för administrationen för löneväxlingen. 

Om du har möjlighet att löneväxla ska det inte påverka din arbetsgivares övriga insättningar till din tjänstepension. Lönen som tjänstepensionen baseras på är alltså lönen före löneväxling.

Välj hur ditt sparande ska förvaltas

När du startar en löneväxling behöver du välja på vilket sätt du vill att ditt sparande ska förvaltas. Vi har två olika alternativ beroende på om du vill ha hjälp av oss eller om du hellre vill sköta ditt sparande själv.

Löneväxling Garanti – för dig som vill ha hjälp

Löneväxling Garanti är en bekväm förvaltningsform där hållbarhet står i fokus. Den här placeringsformen passar dig som vill få hjälp att placera din löneväxling. Vi sköter allt åt dig och anpassar sparandet efter hur lång tid du har kvar till pensionen.

Löneväxling Fond – för dig som vill sköta allt själv

Löneväxling Fond innebär att du själv väljer vilka fonder och värdepapper dina pengar ska placeras i. Vi har ett brett utbud av fonder att välja bland och självklart fonder med hållbarhetsfokus som ingår i Nordea Hållbart Urval. Inom Nordea Hållbart Urval har ett antal fonder och pensionsprodukter valts ut baserat på att större hänsyn tas till hållbarhetsfrågor i investeringsbesluten.

Vanliga frågor om löneväxling

Till dig som är arbetsgivare

Om du som arbetsgivare vill erbjuda löneväxling till dina anställda behöver du se till att det framgår i företagets pensions- och försäkringspolicy. Vi kan sedan hjälpa till att ta fram löneväxlingsavtal och den text som bör finnas med i policyn.

Vi kan i de flesta fall hjälpa till med löneväxling även om du har pensionspolicyn hos ett annat försäkringsbolag. Saknar du en pensions- och försäkringspolicy kan vi hjälpa dig att ta fram en.

Läs mer om våra tjänster för företagare