Hur fungerar privat pensionssparande?

Ett privat pensionssparande är viktigt för att du ska få det liv du önskar som pensionär. De flesta har pension från staten och jobbet, men ofta utgör de delarna endast 50–60 procent av den slutgiltiga pensionen. Ju tidigare du börjar spara själv, desto bättre blir din pension.

Hur sparar jag privat till pensionen?

Det finns olika sätt att spara privat till pensionen. Eftersom både regelverk och din livssituation kan förändras, rekommenderar vi att du satsar på mer än en sparform. Att minska dina kostnader inför livet som pensionär, exempelvis genom att amortera på ett eventuellt bolån, är också ett sätt att spara. Här är några av de vanligaste alternativen.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring kan du spara långsiktigt i fonder till din pension. Bestäm sedan själv i vilken takt pensionen betalas ut. Du kan också välja en förmånstagare som får pengarna om du skulle avlida.

Mer om kapitalförsäkring

Investeringssparkonto (ISK)

ISK är en smidig sparform där du kan handla fritt med fonder och aktier, utan att behöva skatta när du säljer. Pengarna är inte låsta, utan du kan när som helst sälja tillgångar och föra över pengarna till ett vanligt bankkonto.

Mer om ISK

Amortera på bolån

Genom att betala tillbaka på ditt bolån sänker du din skuld, och därmed också dina räntekostnader. Det är därför ett bra sätt att se till att du har så låga kostnader som möjligt när du går i pension.

Mer om amortering

Privatekonomen: Därför är det viktigt med ett privat pensionssparande

Ingela-Gabrielsson_300x169Även om du har både allmän pension och tjänstepension, så kan du ofta inte nå upp till en pension som motsvarar den lön du har under arbetslivet. Och att gå i pension betyder inte att man slutar göra saker. Tvärtom kan det vara en tid för resor, nya intressen och liknande och då är det trevligt att ha råd med det. Ett eget pensionssparande kan då vara det som gör hela skillnaden. Det ger dig en trygghet för framtiden.

Genom ett regelbundet månadssparande bygger du upp din pension bit för bit. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du sätta av varje månad, eftersom du har många år på dig att spara.

Utgå från din egen livssituation. När utbildning, jobb och bostad är på plats, är det dags att starta ditt pensionssparande. Var sedan beredd på att både höja och sänka sparandet genom livet. Om du bildar familj med större bostad och bil, eller skaffar ett fritidshus, kanske du behöver sänka sparandet under en tid. Men när barnen flyttar hemifrån är det ofta ett bra läge att åter öka pensionssparandet.

Men även om du inte kommer igång med ditt pensionssparande när du är ung, utan senare, kanske först i 45-årsåldern, så är det inte försent att börja med det. Du har fortfarande 20-25 år kvar till pensionen och det är en lång spartid det också.

– Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea

Hur mycket får du i pension?

Logga in med BankID på minPensionÖppnas i nytt fönster och få en samlad bild av alla delar av ditt pensionssparande.

Vi rekommenderar att du gör en pensionsprognos med jämna mellanrum. Då kan du i god tid förutse ungefär vad du kommer få ut i pension per månad, utifrån din nuvarande inkomst.

Du har då tid att agera om det inte ser ut att bli som du vill.

Vanliga frågor om pensionssparande

Privat pensionssparande för dig utan tjänstepension

Reglerna för slopad avdragsrätt gäller inte för alla. Du som saknar tjänstepension eller avtalspension har fortfarande möjlighet att göra avdrag med 35 procent av din inkomst (upp till max tio prisbasbelopp) i din pensionsförsäkring. Vi rekommenderar följande sparformer för dig som saknar avtals- eller tjänstepension och pensionssparar privat: 

Privat pensionssparande för dig som företagare 

Reglerna för slopad avdragsrätt gäller inte för dig som driver eget företag. Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag med 35 procent av din inkomst (upp till max tio prisbasbelopp) i din pensionsförsäkring. För dig som företagare rekommenderar vi följande sparformer:

Tjänat till pension när du bott utomlands?

Om du bott och jobbat utomlands kan vi hjälpa dig att flytta hem din pension till Sverige. Vi håller en löpande kontakt med de utländska pensionsbolagen och ansvariga myndigheter i det land du har din pension.


Se ditt pensionssparande i nätbanken

Har du pensions- eller kapitalförsäkringar hos Nordea Liv & Pension men är inte kund till Nordea i övrigt och saknar tillgång till nätbanken? Då kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om att få tillgång till Nordeas nätbank här för att få bättre koll på dina försäkringar.