Hur sparar jag privat till pensionen?

Vi har två olika sparformer att välja mellan beroende på om du vill ha hjälp av oss eller om du hellre sköter ditt pensionssparande själv. Att minska dina kostnader inför livet som pensionär, exempelvis genom att amortera på ett eventuellt bolån, är också en god idé.

Hjälp mig med sparandet

Vill du ha hjälp att placera dina pensionspengar? Välj Stabil Pension så sköter vi allt åt dig och du kan luta dig tillbaka.

Läs mer om Stabil Pension

Jag vill kunna påverka själv

Vill du själv välja fonder och värdepapper? Vill du ha ett flexibelt pensionssparande? Då är Framtidskapital en bra sparform för dig.

Läs mer om Framtidskapital

Amortera på bolån

Genom att betala tillbaka på ditt bolån sänker du din skuld, och därmed också dina räntekostnader. Det är därför ett bra sätt att se till att du har så låga kostnader som möjligt när du går i pension.

Mer om amortering

Därför är det viktigt med ett privat pensionssparande

  • Höjer pensionen och ger trygghet. Även om du har både allmän pension och tjänstepension, så kan du ofta inte nå upp till en pension som motsvarar den lön du har under arbetslivet. Och att gå i pension betyder inte att man slutar göra saker. Tvärtom kan det vara en tid för resor, nya intressen och liknande och då är det trevligt att ha råd med det. Ett eget pensionssparande kan då vara det som gör hela skillnaden. Det ger dig en trygghet för framtiden.
  • Spara regelbundet. Genom ett regelbundet månadssparande bygger du upp din pension bit för bit. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du sätta av varje månad, eftersom du har många år på dig att spara.
  • Utgå från din egen livssituation. När utbildning, jobb och bostad är på plats, är det dags att starta ditt pensionssparande. Var sedan beredd på att både höja och sänka sparandet genom livet. Om du bildar familj med större bostad och bil, eller skaffar ett fritidshus, kanske du behöver sänka sparandet under en tid. Men när barnen flyttar hemifrån är det ofta ett bra läge att åter öka pensionssparandet.
  • Det är aldrig försent. Men även om du inte kommer igång med ditt pensionssparande när du är ung, utan senare, kanske först i 45-årsåldern, så är det inte försent att börja med det. Du har fortfarande 20-25 år kvar till pensionen och det är en lång spartid det också.

Hur mycket får du i pension?

Logga in med BankID på minPensionÖppnas i nytt fönster och få en samlad bild av alla delar av ditt pensionssparande.

Vi rekommenderar att du gör en pensionsprognos med jämna mellanrum. Då kan du i god tid förutse ungefär vad du kommer få ut i pension per månad, utifrån din nuvarande inkomst.

Du har då tid att agera om det inte ser ut att bli som du vill.

Vanliga frågor om pensionssparande

Prata pension med oss

Känns det här med pension krångligt och svårt? Låt våra rådgivare hjälpa dig. Du får en personlig pensionsrådgivning som är anpassad efter just dig.

Prata pension med våra rådgivare

Privat pensionssparande för dig utan tjänstepension

Reglerna för slopad avdragsrätt gäller inte för alla. Du som saknar tjänstepension eller avtalspension har fortfarande möjlighet att göra avdrag med 35 procent av din inkomst (upp till max tio prisbasbelopp) i din pensionsförsäkring. Vi rekommenderar följande sparformer för dig som saknar avtals- eller tjänstepension och pensionssparar privat: 

Privat pensionssparande för dig som företagare 

Reglerna för slopad avdragsrätt gäller inte för dig som driver eget företag. Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag med 35 procent av din inkomst (upp till max tio prisbasbelopp) i din pensionsförsäkring. För dig som företagare rekommenderar vi följande sparformer:

Tjänat till pension när du bott utomlands?

Om du bott och jobbat utomlands kan vi hjälpa dig att flytta hem din pension till Sverige. Vi håller en löpande kontakt med de utländska pensionsbolagen och ansvariga myndigheter i det land du har din pension.


Se ditt pensionssparande i nätbanken

Har du pensions- eller kapitalförsäkringar hos Nordea Liv & Pension men är inte kund till Nordea i övrigt och saknar tillgång till nätbanken? Då kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om att få tillgång till Nordeas nätbank här för att få bättre koll på dina försäkringar.