Börja spara till pensionen tidigt

För att lyckas med dina pensionsplaner behöver du ett så stort pensionskapital som möjligt. Ju tidigare du börjar pensionsspara, desto bättre. Se till att det verkligen blir av genom att starta ett automatiskt månadssparande och komplettera gärna ditt privat pensionssparande med ett månadssparande i fonder. Ju längre tid du har på dig att spara och ju större sparande du har, desto mer ökar möjligheten för dig att gå i pension tidigare.

Underskatta inte vikten av din tjänstepension  

Förutom ditt privata pensionssparande spelar tjänstepensionen en allt viktigare roll för din slutgiltiga pension. Har du hög lön kan mer än hälften av dina framtida pensionspengar komma därifrån. Se först och främst till att din arbetsgivare sätter av pengar varje månad. Har du tjänstepension är ett tips att sätta dig in i vilka aktiva val du kan göra i den för att få en ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil.

Var också medveten om att ju fler år du arbetar desto större tjänstepension har du möjlighet att tjäna in. Satsa på att komma ut i arbetslivet tidigt och jobba heltid så mycket du kan, det kommer ge dig mer i pension. 

Är du anställd och saknar tjänstepension är det extra viktigt att du kompletterar med ett privat sparande.

Håll koll på den statliga pensionsåldern

Även om man vill gå i pension tidigt finns det regler för när man tidigast kan ta ut sitt pensionssparande. Den 1 januari 2020 höjdes lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Den nedre åldersgränsen för när man tidigast kommer kunna ta ut sin allmänna pension kommer fortsätta ändras under de kommande åren och skilja sig åt beroende på vilket år du är född.

Vill du gå i pension innan du har möjlighet att ta ut din allmänna pension kommer storleken på din tjänstepension och privata pensionssparande spela en ännu större roll. Det är viktigt att ta med i planeringen, särskilt för dig som är yngre.

Planera för en jämn pensionsinkomst   

Vi lever allt längre och din pension ska räcka till många år som pensionär. Då vill du ha en jämn pensionsinkomst resten av livet. Genom att planera dina pensionsuttag noggrant har du möjlighet att förlänga utbetalningstiderna och därmed jämna ut pensionen över tid. Skulle du ta ut dina pensionspengar på för kort tid, kan det göra att du får betala mer i skatt. Och din pension skulle minska redan efter några år.

Se över ditt pensionssparande löpande

För att få en överblick, gör en pensionsprognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster, helst varje år eller så ofta som din livssituation förändras. Där ser du dina pensioner och får en uppfattning om hur de utvecklas. Säkerställ så de delar du har möjlighet att påverka är rätt placerade och ger dig den avkastning du tänkt dig.

Hur du sparar till din pension kan variera en del beroende på hur gammal du är och hur långt du har kvar till pensionen. Här kan du läsa mer om hur du anpassar ditt pensionssparande efter din ålder.

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Gå ner i arbetstid – ett alternativ till pensionär på heltid?

Fundera över varför du vill gå tidigt i pension och vad du vill göra med din lediga tid. Ett alternativ till att helt gå i pension är att trappa ner på ditt jobb. Du får mer ledig tid, men du får också fortsatta inbetalningar till din pension.

Börja pensionsspara

Starta ett eget pensionssparande, eller se över det sparande du har idag.

Börja pensionsspara