Så hjälper du ditt barn köpa sitt första egna hem

Som ung kan det vara svårt att få bolån för att köpa sitt första boende. Om man har möjlighet vill många föräldrar därför hjälpa sina barn på traven. Det kan du göra genom att hjälpa till med kontantinsatsen, bolånet eller både och.

Vilket sätt som är bäst beror på din ekonomi, dina framtidsplaner, hur många barn du har som behöver din hjälp och hur barnets egen ekonomi ser ut. I vår guide går vi igenom de olika alternativen och hur du bör tänka.

Har ni inte redan gjort det är det första steget att räkna på hur mycket ni kan låna och sedan ansöka om ett lånelöfte.

Hjälp ditt barn med kontantinsatsen

Vill du hjälpa ditt barn med kontantinsatsen finns det generellt två sätt att göra det på. Antingen kan du låna ut pengarna till barnet, eller så kan du ge bort dem i gåva. Eller en kombination av dem båda, såklart.

Låna ut pengar
Ge pengar i gåva

Låna ut pengar till ditt barn

Ifall du vill och har möjlighet kan du låna ut dina egna sparpengar till barnet. Gör då gärna en avbetalningsplan tillsammans, och skriv ett skuldebrev.

I skuldebrevet anger du vilka villkor som ska gälla för lånet. Förtydliga till exempel om ditt barn ska betala ränta eller amortera av lånet, och i så fall med hur mycket och hur ofta. Skriv även hur länge lånet gäller.

Om du lånar ut pengar till ditt barn som sedan själv köper bostaden, har du rätt att få tillbaka pengarna du lånat ut, men du blir inte delägare i bostaden. Beloppet ditt barn är skyldig dig är detsamma oavsett vad som händer med värdet på bostaden.

Saknar du sparpengar? Kolla om du kan höja ditt bolån

Många av oss har inte stora summor sparpengar vi kan ge bort eller låna ut. Men det kan ändå finnas möjlighet att hjälpa till. Finns det utrymme för dig att höja dina egna bolån kan det vara ett alternativ.

Du kan har möjlighet att höja ditt bolån så länge din belåningsgrad inte överskrider 85 procent. Tänk också på att om du höjer ditt bolån kan det påverka hur mycket du själv behöver amortera, så se till att din ekonomi klarar av det.

Ge ditt barn pengar i gåva

Har du möjlighet kan du hjälpa ditt barn med kontantinsatsen genom att ge bort pengarna i gåva. I huvudregel ses en gåva från en förälder till ett barn som förskott på arv. Vill ni inte att det ska vara så, behöver du reglera det i ett gåvobrev.

I gåvobrevet ska värdet av gåvan, och eventuella andra villkor, framgå. Dessa villkor kan till exempel vara om gåvan och avkastningen på pengarna ska vara barnets enskilda egendom eller inte.

Barnets enskilda egendom ingår inte i bodelning

Om gåvan är barnets enskilda egendom innebär det att pengarna inte ska räknas till en eventuell framtida bodelning. Risken minskar då att ditt barn skulle förlora hälften av gåvans och avkastningens värde, vilket annars skulle varit fallet.

Hjälp ditt barn med bolånet

Vill du hjälpa ditt barn med bolånet finns det ett par olika sätt att göra det på. Du kan antingen bli ditt barns medlåntagare, eller så kan du äga en del av bostaden tillsammans med barnet och därmed gå in som delägare.

Bli medlåntagare
Bli delägare

Bli ditt barns medlåntagare

Ett sätt att hjälpa ditt barn få ett bolån är att vara barnets medlåntagare. Det innebär att ni ansöker om lånet tillsammans, och att du och ditt barn har samma skyldigheter och betalningsansvar för lånet.

Att ni har ett gemensamt betalningsansvar betyder att banken kan kräva vem som helst av er på hela beloppet. Därför behöver du som medlåntagare ha utrymme i din ekonomi för att själv kunna betala hela lånet. Gör en budget eller använd vår bolånekalkyl för att få en uppfattning.

Vem får ränteavdraget?

Den låntagare som har betalt räntan på lånet har rätt att göra ränteavdrag. Om ditt barn betalar kan du inte göra något ränteavdrag, och tvärtom. Om de förtrycka uppgifterna i inkomstdeklarationen inte stämmer behöver ni korrigera dem. Läs mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Tänk på det här om barnet ska ta över bolånet

Är planen att ditt barn ska ta över hela bolånet och stå som ensam ägare för bostaden på sikt? Då är det bra att tidigt göra en plan för hur det ska gå till. Planen kan till exempel innehålla sparande till buffert, avbetalning på lånet eller olika sätt att få fast anställning.

Läs mer om hur ditt barn tar över bolånet

Bli delägare i bostaden tillsammans med ditt barn

Ett annat sätt att hjälpa ditt barn med bolånet är att du och ditt barn blir delägare i bostaden. Ni äger då bostaden tillsammans. Det innebär att ni båda är ansvariga för att betala avgifterna till föreningen, och för eventuella skador som uppkommer. 

Som delägare tar du även del i värdeökningen eller värdeminskningen av bostaden.

Delägare behöver inte vara medlåntagare 

Två personer som är delägare i en bostad är ofta även medlåntagare. Men så behöver det inte vara. I vissa fall kan en av delägarna ha tagit ett bolån själv, och den andra gått in med egna pengar. Då har delägarna inte ett gemensamt betalningsansvar för lånet, som de hade haft som medlåntagare.

Däremot har delägarna alltid ett gemensamt ansvar för att betala andra kostnader knutna till bostaden, som föreningsavgift, el och hemförsäkring.

Som delägare behöver du därför ha utrymme i din ekonomi för att kunna betala dessa kostnader. Gör en budget eller använd vår bolånekalkyl för att se vad du klarar av.

Bostadsföreningen kan kräva att barnet äger bostaden

För att få köpa en bostadsrätt måste köparen bli medlem i bostadsrättsföreningen. Föreningen kan vägra ett medlemskap om den bedömer att köparen inte tänker bo i lägenheten.

Många föreningar kräver att barnet äger en viss del av lägenheten för att godkänna medlemskapet. Kolla med föreningen hur de ställer sig till att du är delägare och vilka krav de har.

Testamente och samboavtal

Om du är delägare av ditt barns bostad kan det få konsekvenser om du till exempel avlider eller skiljer dig. Och om ditt barn har en sambo kan avtal behövas. Ta kontakt med en familjejurist för att se vilka behov ni har av testamente eller samboavtal.

Vanliga frågor om att köpa bostad med barn

Så köper du din första lägenhet

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson och Filip Ullhag, fastighetsmäklare på Mäklarhuset, om att köpa sin första lägenhet.

Fler bostadsguider