Dags att sälja din bostad?

Så här går det till att sälja hus eller lägenhet.

Bra att veta när du ska sälja bostad

Här får du koll på hur en bostadsförsäljning går till och får bra tips på vägen. Här är de olika stegen i försäljningen:

Välj mäklare och värdera din bostad  

En bostadsförsäljning är en stor affär och det är viktigt att du väljer en mäklare som du känner förtroende för och som du tror kan hjälpa dig att göra en bra försäljning. Du kan ta hjälp av en mäklare för hela eller delar av försäljningen, eller välja att sköta allt på egen hand. Det krävs en hel del tid och kunskap att göra allt själv och det är ofta tryggt att ta hjälp, åtminstone med de juridiska delarna.  

Mäklaren hjälper dig att sätta ett pris för din bostad. Hur mycket du kan sälja för beror bland annat på marknaden i området, läget på just din bostad och i vilket skick bostaden är. Om många andra liknande bostäder säljs samtidigt kan det också påverka budgivningen. 

Läs mer om att värdera din bostad

Tre tips när du ska välja mäklare:

  1. Välj en mäklare som känner till området och den lokala marknaden. Då kan mäklaren ge dig bra hjälp med värdering och prissättning samt ge bra svar på frågor från tänkbara köpare.
  2. Träffa gärna flera mäklare. Mäklaren kommer vara din representant på visningarna och det är viktigt att han eller hon ger ett gott intryck. 
  3. Förhandla! Ta in offerter från flera mäklare och fundera på vilken ersättningsmodell mäklaren ska ha. Några vanliga modeller är:

    • Fast arvode: Mäklaren får samma summa oavsett vad försäljningspriset blir. 
    • Procentuellt arvode: Mäklaren får en procentsats på försäljningspriset. 
    • Arvodestrappa: Mäklaren får en lägre procentsats upp till en bestämd prisnivå, och en högre procentsats för den summan som överskrider den nivån. Eller så får mäklaren en högre procentsats på hela summan om priset når över en bestämd nivå.

Renovera innan försäljning?

De flesta mäklare verkar vara ense om att enklare renoveringar, främst av ytskikt, lönar sig att göra inför försäljningen.  

Men stora totalrenoveringar brukar inte betala sig. Om bostaden är ett renoveringsobjekt kan det vara bättre att låta den vara helt och hållet. Det finns köpare som är intresserade av att få renovera själva. 

Om en renovering lönar sig eller inte beror också på marknadsläget. Prata med din mäklare innan för att höra om det är värt tiden och pengarna.

Läs mer om när det lönar sig att renovera inför en försäljning

Visning av din bostad 

Mäklaren ordnar visningar av bostaden. Visningarna annonseras med beskrivning av bostaden, bilder och pris på mäklarens hemsida, i tidningar och på bostadssidor som exempelvis Hemnet. Du kan själv hjälpa till att skapa intresse för visningarna genom att sprida länken till annonsen i sociala medier och be dina vänner dela!

Tips inför visningen:

  • Se till att bostaden är ordentligt städad. Putsade fönster som släpper in ljus och torkade golv gör stor skillnad.
  • Plocka undan överflödiga möbler och prylar så att bostaden känns mer luftig. 
  • Fundera på om det är värt att ta hjälp med styling inför fotografering och visning. Många mäklare har samarbete med stylister. 

Om försäljningen går bra och du gör en vinst kan du dra av kostnader för förbättringsåtgärder och styling från vinstbeloppet, och på så sätt minska vinstskatten.

Budgivningen 

Efter visningen tar mäklaren kontakt med de som tittat på bostaden och hanterar budgivningen. Oftast är det personen som lägger högsta budet som köper bostaden, men du får bestämma vem du vill sälja till och måste inte välja den som betalar mest.

Ibland händer det att någon lägger bud redan innan visning. Om du accepterar det budet ställs de planerade visningarna in och ni går istället direkt vidare till att skriva kontrakt. 

Kontraktet 

När du har en köpare är det dags att skriva köpekontrakt. Innan kontraktet är påskrivet kan köparen fortfarande ändra sig, andra intresserade köpare kan fortsätta lägga bud och du kan välja en annan köpare eller dra tillbaka försäljningen. 

Mäklaren upprättar kontraktet, men både du och köparen kan ange särskilda villkor som ni vill ha med. Läs noga igenom allt innan du skriver på och fråga om något är oklart. Oftast träffas du och köparen hos mäklaren för att skriva på kontraktet.

Köparen betalar in en handpenning som brukar vara tio procent av försäljningspriset. Oftast ska den betalas in 7-10 dagar efter att kontraktet skrivits. Handpenningen betalas in till mäklarens konto och står kvar där tills att alla villkor för köpet är uppfyllda. Det kan till exempel vara att en besiktning ska göras eller att ett medlemskap i bostadsrättsföreningen måste godkännas. Mäklaren brukar ta ut sitt arvode från summan innan pengarna förs över till dig. 

Frånträdet

Vid frånträdet flyttas ägandet från dig till köparen, som då får tillträde till fastigheten. Det vanligaste är att ni träffas på mäklarens kontor, eller hos din eller köparens bank. Pengarna för försäljningen förs nu över från köparens bank till dig. Om du har bolån som ska lösas ordnar din bank det. 

Både din och köparens bank behöver hjälpa till för att allt ska fungera. Därför är det viktigt att du meddelar din bank i god tid så att ni kan hitta en tid som fungerar för alla. 

Mäklaren är ansvarig för att allt går rätt till och är den som har kontakt med både din och köparens bank. Mäklaren upprättar en likvidavräkning, vilket är som ett kvitto för affären. Allt detta brukar ta ungefär en timme.