Börja med att rensa

Gå igenom allt du äger och sälj, skänk bort eller återvinn det du inte längre behöver. Rensa alla lådor, se över alla skor och klädesplagg. Och glöm inte de där lådorna med saker som aldrig kommer till användning. På så sätt minskar flyttlasset – bra för flytten och bra för miljön. 

Bestäm vem som ska packa, bära och städa

Har ni inte så mycket saker så kanske ni flyttar själva eller med hjälp av släkt och vänner, överväg annars att anlita en flyttfirma/städfirma. Rutavdrag gäller även för flytt- och städtjänster – läs mer om reglerna hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster. Om ni säljer bostad via mäklare, fråga då om flyttstädning ingår i arvodet. 

  • Boka in alla som ska delta i flytten i god tid, särskilt om ni måste flytta runt ett månadsskifte eller den 15:e i månaden. Har ni möjlighet att välja ett annat flyttdatum är det enklare att få hjälp. Då kan ni få mer tid att packa och städa. 
  • Boka släp/lätt lastbil med framförhållning – samma datum gäller även här.
  • Ordna med flyttkartonger, antingen via flyttfirman eller köp/låna själva.

Tips om du anlitar en flyttfirma

  • Det finns många flyttfirmor. Läs på vad de erbjuder och titta på omdömen, be om referenser eller fråga vänner om de har några erfarenheter
  • Meddela flyttfirman i förväg om ni har tunga saker som ska flyttas. 

Adressändring och folkbokföring

  • För att ändra din folkbokföringsadress gör du en flyttanmälan hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster. Skatteverket meddelar en rad myndigheter, kommuner och företag. Däremot bör du själv se till att vänner och bekanta får din nya adress, liksom föreningar och företag som du har avtal med. 
  • För att få all post till din nya adress, gör en adressändring på adressandring.seÖppnas i nytt fönster. Beställer du eftersändning (kostar extra) så kommer även post som har din gamla adress att sändas vidare till din nya adress. Räkna med att det tar minst en vecka innan adressändring och eftersändning börjar gälla. 

Se över och flytta avtal

El, försäkring, bredband och allt däremellan. Gå igenom vilka avtal som behövs på din nya dress, vilka du behöver teckna på nytt eller säga upp. Passa på att jämföra olika leverantörer till exempel hos KonsumentverketÖppnas i nytt fönster eller andra sajter – ofta ett enkelt sätt att spara pengar. 

Kom ihåg att se över era försäkringar

När man flyttar ihop ändras oftast behovet av försäkringar, både skyddet för er själva och era saker. Nedan följer några viktiga frågor och tips för att hjälpa er på spåret. 

  • Hemförsäkringen skyddar er nya bostad och de saker ni äger, hyr eller lånar. Oberoende av vart du flyttar behöver du en hemförsäkring. Flyttar du däremot till bostadsrätt eller villa behöver försäkringen vara mer omfattande. Till exempel kräver långivare en villaförsäkring som täcker brand innan lånet betalas ut.
  • Hur mycket måste hemförsäkringen täcka med tanke på att ni nu är flera i bostaden? Vad täcks under själva flytten? Behöver ni ha två försäkringar under en kortare period, en för den gamla bostaden och en för den nya? Vår samarbetspartner If kan hjälpa er att få rätt hemförsäkring utifrån era behov – läs mer och teckna försäkring
  • Hur skulle er ekonomi påverkas om något oförutsett händer? Vad händer om någon av er blir av med jobbet eller blir sjukskriven? Eller om det otänkbara inträffar – ett dödsfall? Det finns olika lösningar som hjälper er att känna er trygga. Med ett utgiftsskydd får du hjälp med att täcka boendekostnaderna om någon blir sjukskriven eller arbetslös. En livförsäkring betalar ut ett engångsbelopp som ger ekonomisk trygghet vid dödsfall. 

Förbered er nya hushållsekonomi

Oavsett om ni ska ha gemensam eller separat ekonomi så är det praktiskt att öppna ett gemensamt konto. Då får ni ett varsitt kort till ett konto, där ni sätter in en summa varje månad till de gemensamma utgifterna. Ni kan aktivera automatiska överföringar, vilket gör det enkelt att sköta. 

Kontakta Kundservice på 0771-22 44 88 så får ni hjälp med att öppna gemensamma konton.