Smarta pensionstips för dig som jobbar

Pensionen kan ses som din framtida lön. Därför är det bra att veta hur du ser över och påverkar din tjänstepension så att du kan få mer pengar i plånboken.

Vad är tjänstepension? 

De flesta får pension från jobbet. Du kan ha en så kallad kollektivavtalad pension. Det kan vara exempelvis avtalspension KAP-KL, SAF-LO, ITP eller PA16 beroende på om du jobbar inom kommun och landsting, privat eller statligt. Eller så kan du ha individuell tjänstepension som är skräddarsydd just för dig och dina kollegor.

Här får du tips om hur du kan påverka din tjänstepension och andra bra pensionstips.

Kolla upp pension från jobbet 

Pension från jobbet är en viktig del av din totala pension, som ger mer pengar i plånboken den dag du slutar att jobba. Om du är osäker på om ditt jobb sätter av pension till dig, fråga din chef vad som gäller. Har du pension från jobbet, se över och kolla upp om det finns möjligheter att förbättra den. 

Eget sparande är också en viktig del

Även om du har pension från jobbet och staten kan du behöva komplettera med ett privat pensionssparande för att få den pension du vill ha. Många får bara ungefär hälften av sin slutlön när de går i pension. 

Få koll på din pension

Det är bra att få en samlad bild av hur stor pensionen kan bli så att du har koll på att du sparar tillräckligt för att förverkliga dina drömmar som pensionär. På minpension.seÖppnas i nytt fönster får du en bra överblick och kan även göra en pensionsprognos.

Ta hjälp eller placera pensionspengarna själv

De flesta har möjlighet att påverka hur hela eller delar av pensionspengarna ska placeras. Hur du placerar din pension från jobbet,  staten och det egna sparandet kan ha en stor påverkan på hur stor din pension blir. Placera dina pensionspengar själv eller ta hjälp av oss. Boka Rådgivning Online eller ring oss dygnet runt på 0771 – 22 44 88 så hjälper vi dig att hitta en lösning som passar just dig.

Anpassa din tjänstepension utifrån din situation

När du ser över din pension från jobbet, passa på att se över dina placeringar, vilka avgifter du betalar och om ditt sparande motsvarar din livssituation. Se till att du har koll på vem som får dina pensionspengar om du avlider. 

Skillnad i inkomst? Du kan jämna ut pensionen

Om du har en partner och era inkomster skiljer sig åt, kan det innebära att ni får olika mycket i pension. Detta kan ni jämna ut genom att ändra i pensionen från staten. Gå in på pensionsmyndigheten.seÖppnas i nytt fönster för att se över och jämna ut premiepensionen mellan er. 

Att jobba mer och längre ger mer i pension

Har du möjlighet att styra när du ska sluta jobba och ta ut pension? Tänk på att det kan löna sig att jobba mer och längre för att få en större pension.

Om pension

Women looking at documents sunny day  

Pensionstips

Bra tips till dig som vill pensionsspara. Här finns tips för olika tider i livet.

Bild som visar det svenska pensionssystemets struktur  

Pensionssystemet

Så här fungerar pensionssystemet i Sverige.