Hjälp ditt barn med bolån eller kontantinsats

Låna tillsammans, ge gåva eller låna ut sparpengar? Vi ger dig tips om hur du kan hjälpa ditt barn köpa en egen bostad och vad du behöver tänka på. Boka gärna ett möte med oss så guidar vi er hela vägen hem.

Olika sätt att hjälpa till med köp av bostad

Du kan hjälpa ditt barn att köpa bostad genom att hjälpa till med kontantinsatsen och/eller bolånet. Det finns olika sätt att göra detta på. Vilket sätt som är bäst beror på din ekonomi, dina framtidsplaner, hur många barn du har som behöver din hjälp och hur barnets egna ekonomi ser ut.

Så hjälper du till med kontantinsatsen

Om ditt barn kan ta egna bolån men behöver hjälp med kontantinsatsen kan du hjälpa till så här:  

1) Låna ut pengar

Ifall du har möjlighet och vill kan du låna ut dina egna pengar till barnet. Gör gärna en avbetalningsplan tillsammans med barnet. Ni kan också skriva ett skuldebrev er emellan och i det inkludera ränte- och amorteringsvillkor. 

2) Ge pengar i gåva

Du kan också välja att ge pengar som gåva till ditt barn. Då är det bra att skriva ett gåvobrev. Kom ihåg att skriva in ett villkor om att pengarna och avkastningen ska vara ditt barns enskilda egendom.

Om du har flera barn kan du välja att skriva att hela eller delar av beloppet ska ses som förskott på arv. Gör du det kommer beloppet att räknas av på ditt barns kommande arv efter dig.

3) Ta lån med eller åt ditt barn

Många av oss har inte stora summor sparpengar som vi kan ge bort eller låna ut. Men det kan ändå finnas möjlighet att hjälpa till. Finns det utrymme för dig att höja dina egna bolån kan det vara ett alternativ.

Finns inte den möjligheten kan antingen ditt barn, eller ni tillsammans, ansöka om ett Kontantinsatslån. Om din ekonomi tillåter kan du ta ett Privatlån åt ditt barn. Tänk på att spara lånehandlingarna. Kom överens och skriv ner vad lånet ska användas till, vem som ska stå för kostnaderna och i vilken takt som lånet ska betalas tillbaka.

Kontakta mig om att köpa bostad med mitt barn

Så hjälper du till med bolånet

Om ditt barn saknar de ekonomiska förutsättningarna för att stå på bolånen själv kan du hjälpa till med bolån så här:

1) Ta bolån tillsammans med barnet

Du och ditt barn kan ta bolån tillsammans. Tänk på att det gemensamma lånet kommer att räknas med i din egen ekonomi och kan påverka dina möjligheter att ta andra lån. Läs mer om vad det innebär att vara medsökande och medlåntagare.

Ansök om ett lånelöfte innan ni går på visningar

Innan ni börjar titta på bostäder tillsammans är det bra att ansöka om ett lånelöfte. Då får ni en uppfattning om hur mycket ni kan låna, vilket underlättar när ni har hittat den bostad ni vill köpa.

När ni fyller i lånelöftesansökan ska barnet stå som huvudsökande och du som förälder ska stå som medsökande med separat hushåll. Glöm inte att fylla i den eller de bostäder du som förälder ska behålla. 

2) Låna på ditt eget boende

Om du har utrymme att höja bolånen för ditt eget boende kan detta vara ett alternativ. Det kan innebära att barnet inte behöver amortera lika mycket varje månad eftersom lånen på barnets bostad blir lägre. Men kom ihåg att den summa du själv behöver amortera kan påverkas, både för gamla och nya lån.

Prata med en rådgivare

Boka ett möte