Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Hjälp ditt barn med bolån eller kontantinsats

Låna tillsammans, ge gåva eller låna ut sparpengar? Läs om olika sätt och vad du behöver tänka på.

Olika sätt att hjälpa till med köp av bostad

Du kan ha möjlighet att hjälpa ditt barn med kontantinsatsen eller bolånen. Det finns olika sätt att göra detta och vilket som är bäst beror bland annat på din ekonomi och dina framtidsplaner, hur många barn du har som kan behöva hjälp och hur barnets ekonomi ser ut. 

Hjälpa till med kontantinsatsen

Om ditt barn kan ta egna bolån, men inte har hunnit spara ihop till hela kontantinsatsen finns det olika sätt att hjälpa till med detta. 

1) Låna ut pengar

Ifall du har möjlighet och vill kan du låna ut pengar till barnet. Gör en avbetalningsplan tillsammans med barnet. Det är oftast inte nödvändigt att skriva formella papper. Det viktiga är att ni sparar de handlingar ni har kring banklånet, hur banklånet har använts och gör en gemensam enkel anteckning om att det är fråga om ett lån till barnet. Ni kan också skriva ett skuldebrev och i det ta in ränte- och amorteringsvillkor som liknar de som finns i banklånet.

2) Ge pengar i gåva

Du kan också välja att ge pengar som gåva till ditt barn. Då är det bra att skriva ett gåvobrev och skriva in ett villkor om att pengarna och avkastningen ska vara ditt barns enskilda egendom. Om du har flera barn kan du välja att skriva att hela eller delar av beloppet inte ska ses som förskott på arv. Gör du det kommer beloppet inte att räknas av på ditt barns kommande arv efter dig. 

3) Ta lån med eller åt ditt barn

Många av oss har inte stora summor sparpengar som vi kan ge bort eller låna ut. Men det kan ändå finnas möjlighet att hjälpa till. Om din ekonomi tillåter kan du ta ett lån åt, eller tillsammans med, ditt barn. Finns det utrymme för dig att öka dina egna bolån kan det vara ett alternativ. Finns inte den möjligheten kan du, eller ni tillsammans, ansöka om ett Privatlån. 

Hjälpa till med bolånen

Utan fast anställning och tillräcklig inkomst är det oftast svårt att få bolån själv. Beroende på din ekonomi och hur mycket lån du själv har  kan du ha möjlighet att hjälpa till med bolånen. 

1) Ta bolån tillsammans med barnet

Du och ditt barn kan ta bolån tillsammans. Tänk på att det gemensamma lånet kommer att räknas med i din egen ekonomi och kan påverka dina möjligheter att ta andra lån. Läs mer om vad det innebär att vara medsökande och medlåntagare.

2) Låna på ditt eget boende

Om du har utrymme att öka bolånen för ditt eget boende kan detta vara ett alternativ. Det kan innebära att barnet inte behöver amortera lika mycket varje månad eftersom lånen på barnets bostad blir lägre. Men kom ihåg att den summa du själv behöver amortera kan påverkas, både för gamla och nya lån. Prata med oss för att se hur din ekonomi skulle påverkas.

Kontakta mig om att köpa bostad med mitt barn

Prata med en rådgivare

Boka ett möte