Boendebarometern: Åt vilket håll blåser det på bostadsmarknaden?

Två gånger om året tar vi tempen på svenska bostadsägare och deras förväntningar på bostadsmarknaden. Resultatet sammanfattas i rapporten Boendebarometern och kommenteras av Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Höstens Boendebarometer visar:

Fyra av tio bostadsägare klarar inte ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden 

Bland svenska bostadsägare uppger 43 procent att de inte skulle klara ökade månadsutgifter på mer än 6000 kronor per månad och en av fyra (25 procent) anger att de är oroliga för att inte ha råd med ökande kostnader.

Kvinnliga bostadsägare är mest oroliga för att inte ha råd med ökande kostnader, 29 procent anger det. De anser sig inte heller ha råd med mer än 3 000 kronor per månad i ökade utgifter.

– Vi måste ställa in oss på en generellt högre levnadskostnad. Det är extra viktigt att ha koll på sin ekonomi och att göra en månadsbudget för att granska sina utgifter och vilka det går att dra ner på, säger Ingela Gabrielsson privatekonom Nordea.

Privatekonom Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson är vår privatekonom. Hon gör dagliga analyser av privatekonomiska nyheter.  

I Boendebarometern kommenterar Ingela Gabrielsson resultatet och ger privatekonomiska tips och råd.

Majoritet tror på stigande boräntor

Det är också en majoritet, 90 procent, som räknar med stigande bostadsräntor det kommande året. Det tillsammans med de allmänt ökande levnadskostnaderna spär på oron för den egna ekonomin. Inflationssiffran från SCB för september på 9,7 procent bekräftar att hushållens farhågor är högst befogade.

Tre av fyra bostadsägare har en buffert för att klara ökande kostnader

Men bland de unga 18-29 år är det tre av tio som saknar eller helt enkelt inte vet om de har en buffert.

– Det är glädjande att många har en buffert, men samtidigt blir jag bekymrad över de ungas ekonomiska situation, säger Ingela Gabrielsson.

Det nya ekonomiska läget kan tvinga många att ställa om sin konsumtion och sina ekonomiska vanor. Mer än varannan skulle dra ner på restaurangbesök, bio och teater, och även hämtmat och fika. Även shopping, semesterresor, samt streamingtjänster och gymkort är sådant vi kan tänka oss att dra ner på.

Att minska på bilkostnaderna är däremot inte prioriterat

Att minska på bilkostnaderna är däremot inte prioriterat. Endast tio procent kan tänka sig att göra det. I Sydsverige är det endast en procent som vill dra ner på bilkostnaderna. Vi värnar också starkt om barnens fritidsaktiviteter. Endast en procent kan tänka sig att dra ner på dessa.

– Bilen och barnens fritid är viktigt för svenska bostadsägare, säger Ingela Gabrielsson. Ett tips är att försöka samåka mer och samordna skjutsningar av barnen för att minska på bränslekostnaderna.


Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd den 20–29 september 2022, bland allmänheten 18-65 år som äger sitt boende i Sverige på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.