Allt fler klarar av de ökade utgifterna

Sex av tio bostadsägare (60 procent) uppger att de skulle klara av ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden. Det är en markant ökning från våren 2023, då 40 procent uppgav samma sak. 

Gör en budget och försök kapa utgifter

– Det är ett något förvånande resultat med tanke på att inflation och räntor fortsatt att stiga under året. Den förklaring jag kan se är att många anpassat sin ekonomi och sett över sina utgifter. Det viktigaste rådet jag kan ge är att göra just detta, gör en budget och se över vilka utgifter du verkligen kan spara in på, säger Anders Stenkrona. 

Här kan du ta del av våra bästa tips och råd för att sänka dina boendekostnader

Fler optimistiska än tidigare

Sju av tio (71 procent) tror på stigande räntor jämfört med 76 procent i den tidigare undersökningen från våren 2023. Att vi ser en viss ökad optimism kan ha att göra med att många svenskar tror att vi gått igenom den värsta fasen av prisökningar och höjda räntor, menar Anders. 

– Svenska bostadsägare räknar nog med att toppen snart är nådd. De flesta prognoser pekar dock på någon ytterligare höjning av styrräntan innan den planar ut. Det är nog klokt att räkna med att det kommer bli fortsatt utmanande för många hushåll.

Högre prisnivå även om inflationstakten sjunker 

– Man bör komma ihåg att även om inflationen faller så betyder det inte lägre priser. Vi måste ställa in oss på att vi nått en högre prisnivå även om vi får bukt med inflationen, säger Anders.  

Boendebarometern hösten 2023 med Anders Stenkrona

Anders Stenkrona small

Anders Stenkrona, vår privatekonom,  kommenterar resultatet från Boendebarometer för hösten 2023 och ger privatekonomiska tips och råd.

Oro bland låginkomsthushåll om priserna fortsätter öka

En av fem (20 procent) som har hushållsinkomster på mindre än 29 500 kronor i månaden är oroliga för att inte kunna bo kvar i sin bostad om priserna fortsätter öka. Det är framförallt 30-49 åringar som uppger att de är oroliga. 

– Det är oroande att hushåll med låg månadsinkomst har det så svårt. Nu finns tyvärr en risk att de höga kostnaderna blir ihållande innan det blir bättre. 

Räkna på din blivande boendekostnad i vår bolånekalkyl

Få intresserade av att köpa nyproduktion 

Undersökningen visar även att få svenskar vill köpa nyproducerad bostad. Endast 16 procent av svenskarna vill köpa en nyproducerad bostad. Majoriteten (55 procent) föredrar att köpa en befintlig bostad.

– Troligtvis har ekonomin i bostadsrättsföreningar påverkats av räntehöjningar. Många bostadsrättsföreningar för nybyggda bostäder har högre belåningsgrad, vilket kan påverka avgifterna. Det är klokt att alltid kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi innan du köper en lägenhet, säger Anders. 


Om undersökningen

Undersökningen är genomförd den 21 – 28 september 2023. Undersökningen genomfördes bland cirka 1 000 män och kvinnor 18-65 år som äger sitt boende i Sverige på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Tips för en trygg boendeekonomi

  • Gör upp en budget och planera din ekonomi noggrant. Gå igenom inkomster, utgifter, sparande och lån. Fokusera på utgifterna – och kapa där det går. 
  • Behåll viktiga försäkringar som liv- och olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, samt medlemskap i A-kassa. De står för din trygghet. 
  • Undersök om du kan samla smålån och krediter i ett samlingslån och sänka din månadskostnad. 
  • Betala alla räkningar i tid.
  • Om din ekonomi blir för svår, tveka inte att ta ett större beslut rörande ditt boende. Exempelvis flytta till en mindre kostsam bostad, överväg att sälja bil, båt eller sommarställe. 
  • Boka ett rådgivningsmöte för att få en bra överblick och hitta en väg framåt.