Många avvaktar med att sälja

Trots förhoppningarna om att bostadsmarknaden skulle komma igång igen efter Riksbankens räntesänkningar, så fortsätter det att gå en aning trögt. I Nordeas senaste Boendebarometer framgår det att närmare 78 procent av bostadsägare som tänkt sälja sin bostad istället valt att avvakta. 

Framförallt är det 40 till 65-åringarna som inte har lika bråttom med att sälja sin bostad. Endast 28 procent avser att sälja inom 12 månader och 43 procent kan tänka sig att vänta i över ett år på försäljning.

Fler tror på stigande bostadspriser

Alltfler bostadsägare tror på stigande bostadspriser. Nästan sex av tio, 58 procent, tror att priset på deras hus eller lägenhet kommer att stiga det kommande året. Det är fler än under våren 2024, då 41 procent uppgav detta.

Boendebarometern hösten 2024 med Anders Stenkrona

Anders Stenkrona

Vår privatekonom Anders Stenkrona kommenterar resultatet från Boendebarometer för hösten 2024.

Majoriteten tror på sjunkande räntor

Majoriteten av svenskarna tror på fler räntesänkningar under året. 83 procent tror på sjunkande boräntor. Det är betydligt fler än under våren 2024, då 52 procent uppgav detta. 

Läs mer i vår senaste boränteprognos.

Få väljer att binda lånet under året 

Hälften av de tillfrågade, 49 procent, kommer välja rörlig ränta på bolånet och endast 14 procent tänker binda delar eller hela bolånet under året. Av de som tror på sjunkande räntor är det ändå 18 procent som avser att binda räntan.

– Vi ser att många binder räntan trots att de tror på lägre räntor framöver. Det kan bero på att de bundna boräntorna är lägre än de rörliga just nu, vilket är ovanligt, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.

Läs mer om våra aktuella bolåneräntor och snitträntor.Öppnas i nytt fönster 

Fler klarar av ökade kostnader

Sex av tio, 61 procent, svenskar uppger att de skulle klara av en ökad månadskostnad på mer än 6 000 kronor. Det är en ökning från våren 2024, då 53 procent uppgav detta. Det finns också regionala skillnader. Hushållen i samtliga regioner har fått en starkare ekonomi, men i Småland är det fortfarande tuffast. Där uppger 36 procent att de inte skulle klara av en ökad månadskostnad på mer än 6 000 kronor, medan Stockholmsområdet klarar sig bättre då endast 23 procent uppger detta.

– Det är betryggande att allt fler klarar av ökade kostnader. Lågkonjunkturen tycks ha bottnat och elpriser, bränslepriser och nu även boräntor har sjunkit och många svenskar har lägre kostnader. Minst optimistiska över sin bostads värdestegring är bostadsägare i Norra Mellansverige. Under de senaste åren har andelen som tror på stigande bostadspriser varit högre i Norra Mellansverige än i Stockholmsområdet. Den trenden har nu vänt under 2024.


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 23 september - 1 oktober 2024 på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Undersökningen genomfördes bland 1 067 män och kvinnor i åldrarna 18-65 år, som äger sitt boende i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Tips för en trygg boendeekonomi

  • Gör upp en budget och planera din ekonomi noggrant. Gå igenom inkomster, utgifter, sparande och lån. Fokusera på utgifterna – och kapa där det går. 
  • Behåll viktiga försäkringar som liv- och olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, samt medlemskap i A-kassa. De står för din trygghet. 
  • Undersök om du kan samla smålån och krediter i ett samlingslån och sänka din månadskostnad. 
  • Betala alla räkningar i tid.
  • Om din ekonomi blir för svår, tveka inte att ta ett större beslut rörande ditt boende. Exempelvis flytta till en mindre kostsam bostad, överväg att sälja bil, båt eller sommarställe. 
  • Boka ett rådgivningsmöte för att få en bra överblick och hitta en väg framåt.