Boendebarometern: Åt vilket håll blåser det på bostadsmarknaden?

Två gånger om året tar vi tempen på svenska bostadsägare och deras förväntningar på bostadsmarknaden. Resultatet sammanfattas i rapporten Boendebarometern och kommenteras av Nordeas tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson.

Våren 2023:s Boendebarometer visar:

Allt fler bostadsägare klarar inte av de ökade utgifterna

Varannan svensk bostadsägare (51 procent) uppger att de inte skulle klara av ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden. Det är en markant ökning från i höstas, då 43 procent uppgav samma sak. 

Gör en budget och försök kapa utgifter

– Det är en bister utveckling. Hushållen fortsätter att plågas av höga priser på många områden och ser nu sina buffertar och besparingar krympa ihop. Det återkommande rådet att göra en budget och försöka kapa sina utgifter gäller i högsta grad även nu, säger Ingela Gabrielsson, vår tidigare privatekonom på Nordea.

Här kan du ta del av våra bästa tips och råd för att sänka dina boendekostnader

Tre av fyra tror på stigande boräntor

Tre av fyra bostadsägare (76 procent) som tror på stigande boräntor det kommande året. Det tillsammans med de allmänt ökande levnadskostnaderna spär på oron för den egna ekonomin. Inflationssiffran (KPI) från SCB för februari på 12 procent bekräftar att hushållens farhågor är högst befogade.

– Svenska bostadsägare räknar kallt med ännu högre räntekostnader. Och det är förstås bra att vara förberedd på kommande kostnadsökningar. Prognoser pekar på ytterligare höjningar av styrräntan före sommaren, säger Ingela Gabrielsson. 

 Stor medvetenhet om det tuffa läget 

– Vi befinner oss mycket riktigt mitt i en svår ekonomisk period och jag tycker att det är positivt att svenska bostadsägare är medvetna om läget. Det är den bästa utgångspunkten för att kunna göra något åt situationen, säger Ingela Gabrielsson. 

Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson är vår tidigare  privatekonom. Här kommenterar hon resultatet från vårens Boendebarometer och ger privatekonomiska tips och råd.

Varannan tror deras bostad minskat i värde

Varannan (50 procent) bostadsägare tror att deras bostad har minskat i värde det senaste året. Boende i storstadsregionerna tror det i högre grad än boende i övriga landet, medan boende i norra Sverige tror det i lägst grad (36 procent).

– Det är framförallt i storstadsregionerna som bostadspriserna har stigit som mest och där har fallet också varit som störst. För de som har hög belåning är det nog oroande att se värdet på sin bostad minska, säger Ingela Gabrielsson.

Du kan alltid kontakta en mäklare som värderar din bostad om du vill veta hur mycket den är värd. 

Nära hälften som gått i säljtankar avstår bostadsförsäljning

Boendebarometern visar att nära hälften (47 procent) av de som funderat på att sälja sin bostad har avstått på grund av de sjunkande bostadspriserna. 

– Det är allvarligt och speglar sig i osäkerheten som råder på bostadsmarknaden där det finns väldigt mycket osålda objekt och många väntar med att sälja på grund av de sjunkande bostadspriserna. Låt den egna ekonomin och de egna behoven styra ditt beslut, avslutar Ingela Gabrielsson.


Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd den 14 – 26 februari 2023. Undersökningen genomfördes bland cirka 1 000 män och kvinnor 18-65 år som äger sitt boende i Sverige på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Tips för en trygg boendeekonomi

  • Gör upp en budget och planera din ekonomi noggrant. Gå igenom inkomster, utgifter, sparande och lån. Fokusera på utgifterna – och kapa där det går. 
  • Behåll viktiga försäkringar som liv- och olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, samt medlemskap i A-kassa. De står för din trygghet. 
  • Undersök om du kan samla smålån och krediter i ett samlingslån och sänka din månadskostnad. 
  • Betala alla räkningar i tid.
  • Om din ekonomi blir för svår, tveka inte att ta ett större beslut rörande ditt boende. Exempelvis flytta till en mindre kostsam bostad, överväg att sälja bil, båt eller sommarställe. 
  • Boka ett rådgivningsmöte för att få en bra överblick och hitta en väg framåt.