Färre klarar av ökade kostnader 

53% uppger att de skulle klara av en ökad månadskostnad på mer än 6 000 kronor. Det är en minskning från hösten 2023, då 60 procent uppgav samma sak.

Fyra av tio låg- och medelinkomsttagare uppger att de inte skulle klara av en ökad månadskostnad på mer än 6 000 kronor. Det är en ökning med 80 procent från hösten 2023.

Gör en budget och försök kapa utgifter

– Det är oroande att färre klarar av ökade kostnader. Vi är inne i en lågkonjunktur. Den förklaring jag kan se är att många svenskar har minskat sina besparingar och nu har en liten marginal. Det viktigaste rådet jag kan ge är att göra en budget. Då kan du se över vilka utgifter du kan spara in på, säger Anders Stenkrona. 

Här kan du ta del av våra bästa tips och råd för att sänka dina boendekostnader

Boendebarometern våren 2024 med Anders Stenkrona

Anders Stenkrona

Anders Stenkrona, vår privatekonom,  kommenterar resultatet från Boendebarometer för våren 2024 och ger privatekonomiska tips och råd.

Fler tror på stigande bostadspriser

Samtidigt är bostadsägare nu mer optimistiska och tror på stigande bostadspriser. Fyra av tio tror att priset på deras hus eller lägenhet kommer stiga under det kommande året. Det är fler än under hösten 2023, då 19 procent uppgav detta.   

Majoriteten tror på sjunkande räntor

Över hälften (52 procent) av svenskarna tror på sjunkande räntor. Det är betydligt fler än under hösten 2023, då 9 procent uppgav detta. Det indikerar att svenskarna har slutat oroa sig för fler räntehöjningar och nu räknar med kommande sänkningar.

Läs mer i vår senaste boränteprognos.

Få väljer att binda lånet under året 

Nästan hälften (45 procent) av svenskarna kommer välja rörlig ränta på bolånet. Endast 14 procent tänker binda delar eller hela bolånet under året. Av de som tänker binda bolånet, tror hela 43 procent på sjunkande räntor.

– Det är motsägelsefullt att de som tänker binda bolånet tror på sjunkande räntor. En trolig förklaring är att de ogillar risk och nyss varit med om höga räntekostnader. Vi minns det vi nyligen varit med om och handlar därefter, säger Anders Stenkrona.

Läs mer om våra aktuella bolåneräntor och snitträntor.Öppnas i nytt fönster 


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 15 – 21 februari 2024 på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Undersökningen genomfördes bland 1 000 män och kvinnor i åldrarna 18-65 år, som äger sitt boende i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Tips för en trygg boendeekonomi

  • Gör upp en budget och planera din ekonomi noggrant. Gå igenom inkomster, utgifter, sparande och lån. Fokusera på utgifterna – och kapa där det går. 
  • Behåll viktiga försäkringar som liv- och olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, samt medlemskap i A-kassa. De står för din trygghet. 
  • Undersök om du kan samla smålån och krediter i ett samlingslån och sänka din månadskostnad. 
  • Betala alla räkningar i tid.
  • Om din ekonomi blir för svår, tveka inte att ta ett större beslut rörande ditt boende. Exempelvis flytta till en mindre kostsam bostad, överväg att sälja bil, båt eller sommarställe. 
  • Boka ett rådgivningsmöte för att få en bra överblick och hitta en väg framåt.