Budgivningsstrategier när marknaden är på uppgång

Bostadsmarknaden håller på att genomgå en förändring. Efter en period av tröga marknadsförhållanden ser vi nu en vändning där utbudet är stort och förutsättningarna för köpare bättre. Detta kan leda till fler bud och stigande priser. 

– Vi ser ett skifte på bostadsmarknaden där tiden för hur långt en budgivning tar har minskat kraftigt de senaste månaderna. Det visar på att köpare och säljare snabbare kommer överens och att försäljningar går snabbare, säger Anton Winqvist. 

Så vinner du budgivningen

När du ska lägga ett bud är det viktigt att hitta en strategi som du är bekväm med, oavsett marknadsläge. Det finns inte någon taktik som alltid fungerar, eftersom utgången av en budgivning kan variera från fall till fall. 

Det finns dock flera strategier som ofta är mer framgångsrika än andra, särskilt när marknaden är på väg uppåt.

Mäklarens bästa tips för att vinna budgivningen

Lägg ett snabbt och starkt första bud

När marknaden rör på sig kan det vara smart att ta initiativ. Många kan dra sig för att lägga första budet, men det kan ge dig ett försprång. Att lägga ett snabbt och starkt första bud kan signalera seriositet och avskräcka andra spekulanter. Ett högre initialbud kan dessutom visa säljaren att du är en seriös köpare. Det kan minska risken för en utdragen budgivning där priserna drar iväg. 

– Fokusera inte för mycket på vad andra spekulanter gör. Om du verkligen vill ha bostaden, bestäm dig för vad du tycker den är värd och lägg ett snabbt bud. Med stigande priser kan det vara klokt att agera snabbt innan priserna skjuter i höjden, säger Anton.

Lägg ett bud under utgångspriset

Att lägga ett bud under utgångspriset, ett så kallat skambud, kan signalera att bostaden inte är värd det begärda priset. Det kan sänka förväntningarna och skapa osäkerhet hos både säljaren och andra spekulanter. Men denna strategi kan vara riskabel på en uppgående marknad. I stället kan du pröva att lägga bud som är närmare utgångspriset, men fortfarande något lägre.

– Oavsett vilket bud du lägger är mäklaren skyldig att informera säljaren, som sedan kan välja att acceptera eller avvisa det. Om bostaden har varit ute på marknaden lägre, kan det vara klokt att lägga ett bud nära utgångspriset, förklarar Anton.

Kan du förhandla andra villkor än pris?

Säljaren väljer fritt köpare och behöver acceptera det högsta budet. Det kan därför vara värt att utforska alternativa sätt att nå en överenskommelse. Kan ni exempelvis förhandla om tillträde eller andra villkor? 

Att erbjuda snabbt tillträde eller vara flexibel med överenskommelser kan göra ditt bud mer attraktivt. Det utan att du behöver höja priset.

Lägg ett bud innan visning

Förhandsbud kan vara effektiva när marknaden är på väg upp. Med ett förhandsbud kan du undvika att bostaden går upp i pris under en öppen budgivning. Dock vill fler säljare gå till budgivning när marknaden stiger. Men det kan finnas säljare som är villiga att acceptera ett snabbt bud innan visning. För att lyckas med denna strategi måste budet vara generöst.

Nackdelen är att du missar chansen att se vad andra intressenter hade varit villiga att erbjuda i en budgivning. Det kan resultera i att du betalar mer än nödvändigt.

Var konsekvent i budgivningen

Att kontra direkt och konsekvent kan visa andra spekulanter att du är bestämd och seriös. Snabba och konsekventa höjningar kan avskräcka andra från att fortsätta buda. 

Det finns risk att andra köpare anpassar sig till samma strategi, vilket snabbt kan driva upp priset. För att hantera detta kan du göra ett byte i tempo. Du kan vänta och observera, eller göra en chockhöjning på 50–75 % av ditt kvarvarande budutrymme.

Använd taktiska höjningar

Om du använder dig av varierade budhöjningar så undviker du att din strategi blir allt för förutsägbar. Att blanda udda summor kan göra att det är svårare att dra slutsatser kring din budstrategi. Var strategisk när du sätter ditt tak på budgivningen. De flesta väljer en jämn summa, till exempel 4 000 000 kronor. Anton förklarar: 

– Om du istället aktivt väljer en ojämn summa ökar du dina chanser att lägga dig över andra spekulanters maxgräns. Genom att se till att ditt lånelöfte är på exempelvis 4 050 000 kronor, kan det vara dessa 50 000 som blir avgörande. 

Gör en chockhöjning

En chockhöjning, där du plötsligt höjer ditt bud för att överraska andra budgivare, kan vara en effektiv strategi. En av fördelarna med en chockhöjning är att den är oväntad och skapar ett större intryck hos andra spekulanter.

Genom att kraftigt höja ditt bud visar du att du har en betydande köpkraft. Detta kan få andra spekulanter att tveka och dra sig ur budgivningen, vilket minskar konkurrensen. Genom att signalera till säljaren och andra spekulanter att du snabbt vill avsluta affären, kan du skynda på budgivningsprocessen. Du kan också minska risken för att priset drar i väg under en långdragen budgivning. 

Det finns dock risker med denna strategi. Du kan behöva betala mer än vad bostaden är värd. Och om andra spekulanter inte avskräcks, kan de matcha ditt chockbud och driva upp priset ytterligare. Tajmingen är därför avgörande för att en chockhöjning ska vara rätt strategi.

Lägg ett sista-minuten-bud

I denna strategi avvaktar du, och går in i budgivningen först när tempot börjar avta. Eftersom inget är klart förrän kontraktet är påskrivet, finns det möjlighet att lägga ett "sista-minuten-bud". Det är ett strategiskt drag för att försöka få den nästan vinnande köparen att tappa tålamodet och avstå.

Här blir tidpunkten för budet kritiskt och det kan var svårt att tajma rätt. Ett sista-minuten-bud kan också göra att budgivningen tar fart igen. Budgivare som börjat känna sig hemma i tanken på den nya bostaden kan vara mindre benägna att dra sig ur. Detta kan driva upp priset på bostaden.

Inför budgivningen – var redo med ett lånelöfte

Ha lånelöftet redo innan du går in i budgivningen, så att du vet hur mycket du kan köpa bostad för. Du kan förbereda dig genom att räkna på hur mycket du får låna.

Ofta krävs ett godkänt lånelöfte för att vara med i en budgivning. Genom att ansöka om lånelöfte i god tid, kan du snabbt agera när du har hittat ditt drömboende.

Agera snabbt med Cetti

Vi samarbetar med CettiÖppnas i nytt fönster, som möjliggör att du kan ansluta din bank och bekräfta lånelöftet digitalt redan vid budgivningen.

Genom att ansluta banken i ett tidigt skede visar du säljaren att du är köpklar och redo att skriva kontrakt.