Buda på köparnas marknad

Den svenska bostadsmarknaden har präglats av höga priser under flera år. Stor efterfrågan på bostäder i kombination med ett lågt utbud har lett till stora värdeökningar på bostäder i hela landet.

Som säljare har man mer eller mindre kunnat räkna med att göra vinst på sin bostad. Men nu har pendeln svängt till köparnas fördel. 

Ett större utbud i kombination med osäkerhetsfaktorer som räntehöjningar och höjda elpriser har medfört förändrade förutsättningar på marknaden. 

– Vi mäklare kan verkligen se ett skifte på bostadsmarknaden. Idag är utbudet betydligt större än för bara ett halvår sedan. Det gör att spekulanterna kan ta längre tid på sig att fundera och hinner jämföra olika objekt med varandra. Budgivningarna tar längre tid och slutpriserna blir generellt sett lägre, säger Sofia Kihlman, mäklare på Mäklarhuset. 

Sofia Kihlman mäklare på Mäklarhuset

Sofia Kihlman Mäklarhuset

I den här artikeln tipsar Sofia Kihlman, mäklare på Mäklarhuset, om de mest framgångsrika strategierna för budgivning när marknaden svajar. 

Välj en budgivningsstrategi som passar dig

Hur bör man då resonera när det är dags för budgivning? Sofia menar att det oavsett marknadsläge gäller att hitta en budgivningsstrategi som man känner sig bekväm med. Det finns tyvärr inte någon universalstrategi som alltid fungerar.

– Vad som avgör vem som vinner en budgivning varierar helt enkelt från gång till gång, säger hon. Det finns dock ett antal strategier som visat sig mer framgångsrika än andra när man budar på ”köparnas marknad”. 

Våga lägg första budet
Lägg bud under utgångspris
Förhandla med annat än pris
Lägg ett förhandsbud
Överlista mentala gränser
Kontra direkt

Våga lägg första budet

När tiderna är osäkra är det många som drar sig för att lägga första budet. Det är mycket psykologi i budgivning. Ett objekt där budgivningen inte drar igång blir för många en signal på att något är fel. 

– Försök att inte titta så mycket på andra spekulanter. Vill du ha bostaden, och har ekonomin för att köpa den, är mitt bästa tips att bestämma dig för vad du tycker den är värd. Lägga sedan ett första bud, tipsar Sofia Kihlman.

Givet det rådande marknadsläget har de flesta mäklare också anpassat priserna och går ut för ett pris säljaren kan tänka sig att sälja för. 

Lägg ett bud under utgångspriset

Ett underbud är precis som det låter, nämligen ett bud som är lägre än utgångspriset. Utgångspriset är ett riktmärke för det minimipris säljaren vill ha för sin bostad. Men beroende på hur marknaden ser ut, är det inte säkert att man alltid kan få det sålt för det priset.

Har bostaden legat ute ett tag kan det exempelvis vara smart att testa att lägga ett bud under utgångspriset. Oavsett bud är mäklaren skyldig att framföra det till säljaren, som i sin tur kan välja att antingen acceptera eller neka. 

– Vi upplever fortfarande att säljare och köpare har svårt att mötas på bostadsmarknaden. Många säljare vill ha mer för sina objekt än köparna är villiga att betala, vilket leder till att det säljs färre bostäder, säger Sofia.

Ibland finns det köpare som, av olika anledningar, måste sälja och då kan de ibland tänka sig att gå ner i pris. 

– Väljer man att lägga ett underbud finns alltid risken att det inte blir någon affär, men man kan också ha tur, avslutar Sofia. 

Kan du förhandla andra villkor än pris?

Om du är den enda spekulanten som lagt bud, men säljaren fortfarande inte är nöjd med priset, kan du undersöka om det finns andra sätt att mötas än ett högre pris. Kan ni exempelvis förhandla om andra villkor som tillträde eller flyttstädning? 

Lägg ett bud innan visning

Att lägga ett bud på förhand är inte lika vanligt idag som tidigare. När marknaden håller på att sätta sig kan det fortfarande vara en effektiv metod för den som vill komma till avslut snabbt.

Många säljare är oroliga över läget på bostadsmarknaden och om de överhuvudtaget kommer kunna sälja. Vetskapen om att bostaden blir såld kan väga upp ett eventuellt högre pris i en budgivning. Det talar för att säljaren väljer att släppa bostaden på förhand.

Nackdelen med den här strategin är att du inte får möjlighet att läsa av vad andra intressenter hade varit beredda att ge under en öppen budgivning. Du kan därför riskera att betala onödigt mycket.

Överlista andra spekulanters mentala gränser

Ett bra tips när man ska köpa nytt boende är att man, innan man börjar buda, sätter ett tak för hur långt i budgivningen man är villig att gå. Och håller fast vid det.

Många som gör så väljer en jämn summa, exempelvis fyra miljoner. Genom att istället välja en ojämn summa som maxgräns ökar du chansen att lägga dig över andra spekulanters mentala gränser. Är ditt lånelöfte på 4 050 000 kronor kan dessa 50 000 vara det som gör att du vinner budgivningen. 

Kontra direkt

En ”aggressiv” budgivningsstrategi kan vara ett vinnande koncept när marknaden känns osäker. Att exempelvis kontra direkt när det kommit in ett annat bud visar andra spekulanter att ”den här bostaden är min”.

Se dock till att vara konsekvent i ditt budande så motståndet inte kan gissa sig till ditt maxpris. Har du exempelvis höjt med 50 000 kronor flera gånger i rad, för att sen ändra till 20 000, signalerar det att du närmar dig ditt maxpris. Använder någon annan samma teknik som du kan den här strategin leda till att priset snabbt drar iväg.

Extra viktigt att ha koll på finansieringen när marknaden svajar

När marknaden svajar är det extra viktigt att ha koll på finansieringen och aldrig buda för mer än den egna ekonomin tål. Förbered dig för budgivning genom att ansöka om lånelöfte och räkna på hur mycket du får låna. Sätt också ett tak för hur långt i budgivningen du är villig att gå, innan du börjar buda, och håller fast vid det.