Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Deklarationsdags

Gör det enkelt att deklarera. Med ett BankID kan du logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

Information och datum gällande deklarationen

Skatteverket öppnar sin tjänst för att deklarera den 16 mars. Årets inkomstdeklaration ska vara inlämnad elektroniskt eller på papper senast den 3 maj. Du kan deklarera genom att sms:a, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänst och även på pappersblankett.

Har du en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 25 februari) får du inkomstdeklarationen digitalt i början av mars. Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen med posten mellan den 13 mars och 15 april. Har du inte fått din deklaration vid den tidpunkten, kontakta Skatteverket. För att få pengarna i april ska du deklarera senast den 30 mars. Detta gäller dig som inte gör några ändringar.

Mars

3-9 mars: Du som är ansluten till en digital brevlåda får din deklaration skickad dit.

12 mars: Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

16 mars: Du kan deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst. Har du e-legitimation kan du från den 16 mars lämna in din inkomstdeklaration.

30 mars: Sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något – om du vill ha skattepengarna den 7-9 april. Deklarerar du senare än den 30 mars kan du inte få skattepengarna i april.

April

7–9 april: Skatteåterbäring för dig som godkände din deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att ändra eller lägga till något.

12 april: Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter.

15 april: Om du inte har digital brevlåda får du din deklaration med posten senast detta datum.

Maj

3 maj: Din inkomstdeklaration för inkomståret 2020 ska finnas hos Skatteverket senast 3 maj 2021. Detta är även den sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta.

Juni

8-11 juni: Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerade senast den 3 maj.

November

12 november: Kvarskatten ska vara betald.

Frågor och svar om deklaration

Var hittar jag omkostnadsbeloppet för mina aktieindexobligationer?

Omkostnadsbeloppet är den totala kostnaden du har betalat för dina aktieindexobligationer (obligationens pris + courtage). Uppgifterna hittar du enklast i Internetbanken. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Välj fliken ”Spara och placera” därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Historik”. Ange sedan period då obligationen tecknades och tryck på sök.

Jag har sålt aktier, hur fyller jag i blankett K4?

Frågor kring redovisning gällande försäljning av värdepapper på blankett K4 hänvisar vi till Skatteverket 0771-567 567. Du kan även läsa mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Var hittar jag mitt årsbesked?

När du loggar in i gamla Internetbanken hittar du ditt årsbesked under ”Vardagsärenden” och ”Dokument”. Där finns årsbesked för konton, lån och investeringssparkonto. Årsbesked för Servicekonto/Depå hittar du under fliken ”Spara och placera”, därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Avi Servicekonto/Depå”.

Hur beskattas affärer som görs inom Investeringssparkonto?

De affärer som görs inom Investeringssparkontot behöver inte deklareras. Utdelningar och räntor inom Investeringssparkonto beskattas inte heller. Däremot är Investeringssparkonto föremål för schablonbeskattning som redovisas av Nordea till Skatteverket och är förtryckt under inkomst kapital i din deklaration. Läs gärna mer om Investeringssparkonto på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur redovisar jag försäljning av fonder?

Nordea rapporterar uppgift om kapitalvinst eller förlust direkt till Skatteverket och uppgifterna står förtryckta i din deklaration. Läs gärna mer on fonder på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur deklarerar jag för schablonintäkten för direktsparande i fonder?

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson. Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 procent x 0,4 procent = 0,12 procent av innehavet.

Läs mer om schablonintäkt för direktsparande i fonder