Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Deklarationsdags

Deklarationsblanketterna är på väg. Skatteverkets e-tjänst öppnade den 20 mars och inkomstdeklarationen ska vara inlämnad den 2 maj. Med ett BankID kan du smidigt och enkelt logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

Väntar du på dina skattepengar?

För dig som väntar på skattepengar i juni kommer dessa att sättas in på ditt konto vecka 23, 4-8 juni. Pengarna blir tillgängliga tidigast från klockan 13.00 den aktuella dagen för utbetalningen. Om du deklarerar på papper får vänta på skattepengarna till augusti.

Frågor och svar om deklaration

Var hittar jag omkostnadsbeloppet för mina aktieindexobligationer?

Omkostnadsbeloppet är den totala kostnaden du har betalat för dina aktieindexobligationer (obligationens pris + courtage). Uppgifterna hittar du enklast i din Internetbank. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Välj fliken ”Spara och placera” därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Historik”. Ange sedan period då obligationen tecknades och tryck på sök.

Jag har sålt aktier, hur fyller jag i blankett K4?

Frågor kring redovisning gällande försäljning av värdepapper på blankett K4 hänvisar vi till Skatteverket 0771-567 567. Du kan även läsa mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Var hittar jag mitt årsbesked?

Om du använder Internetbanken Privat hittar du ditt årsbesked där. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Årsbesked för konton, fonder, lån och Investeringssparkonto hittar du under ”Vardagsärenden” och ”Dina dokument”.

Hur beskattas affärer som görs inom Investeringssparkonto?

De affärer som görs inom Investeringssparkontot behöver inte deklareras. Utdelningar och räntor inom Investeringssparkonto beskattas inte heller. Däremot är Investeringssparkonto föremål för schablonbeskattning som redovisas av Nordea till Skatteverket och är förtryckt under inkomstslaget kapital i din deklaration. Läs gärna mer om Investeringssparkonto på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur redovisar jag försäljning av fonder?

Uppgifter om försäljning av fondandelar behöver du vanligtvis inte redovisa själv. Nordea rapporterar vanligtvis uppgift om kapitalvinst eller -förlust direkt till Skatteverket och uppgifterna står förtryckta i din deklaration. Läs gärna mer om fonder på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur deklarerar jag för schablonintäkten för direktsparande i fonder?

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson. Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 procent x 0,4 procent = 0,12 procent av innehavet.

Läs mer om schablonintäkt för direktsparande i fonder

Digital brevlåda

Om du inte redan har en digital brevlåda kan du enkelt skaffa det. Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper. Skaffa digital brevlåda på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster