Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Deklarationsdags

Deklarationsblanketterna är på väg. Senast den 15 april 2019 ska alla ha fått sina blanketter. Skatteverkets e-tjänst öppnade den 19 mars och inkomstdeklarationen ska vara inlämnad den 2 maj. Med ett BankID kan du smidigt och enkelt logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

När kommer skattepengarna?

Du som är ansluten till en digital brevlåda får ingen pappersdeklaration. Du får i stället deklarationen i din digitala brevlåda, redan den 7-13 mars. Om du vill ha pengarna före påsk så ska du deklararera senast den 2 april och det gäller dig som inte gör några ändringar. 

Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper, får dina skattepengar på ditt konto under vecka 23, 4-7 juni.

"Hoppsan! Vänligen tillåt cookies för att se sådant här innehåll från Nordea"

Frågor och svar om deklaration

Var hittar jag omkostnadsbeloppet för mina aktieindexobligationer?

Omkostnadsbeloppet är den totala kostnaden du har betalat för dina aktieindexobligationer (obligationens pris + courtage). Uppgifterna hittar du enklast i Internetbanken. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Välj fliken ”Spara och placera” därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Historik”. Ange sedan period då obligationen tecknades och tryck på sök.

Jag har sålt aktier, hur fyller jag i blankett K4?

Frågor kring redovisning gällande försäljning av värdepapper på blankett K4 hänvisar vi till Skatteverket 0771-567 567. Du kan även läsa mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Var hittar jag mitt årsbesked?

Om du loggar in på Internetbanken Privat hittar du ditt årsbesked under ”Vardagsärenden” och ”Dokument”. Där finns årsbesked för konton, lån och investeringssparkonto. Årsbesked för Servicekonto/Depå hittar du under fliken ”Spara och placera”, därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Avi Servicekonto/Depå”.

Hur beskattas affärer som görs inom Investeringssparkonto?

De affärer som görs inom Investeringssparkontot behöver inte deklareras. Utdelningar och räntor inom Investeringssparkonto beskattas inte heller. Däremot är Investeringssparkonto föremål för schablonbeskattning som redovisas av Nordea till Skatteverket och är förtryckt under inkomst kapital i din deklaration. Läs gärna mer om Investeringssparkonto på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur redovisar jag försäljning av fonder?

Nordea rapporterar uppgift om kapitalvinst eller förlust direkt till Skatteverket och uppgifterna står förtryckta i din deklaration. Läs gärna mer on fonder påLäs gärna mer om fonder på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur deklarerar jag för schablonintäkten för direktsparande i fonder?

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson. Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 procent x 0,4 procent = 0,12 procent av innehavet.

Läs mer om schablonintäkt för direktsparande i fonder