Deklaration – smarta tips och råd

Gör det enkelt att deklarera. Med ett Mobilt BankID kan du logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

Deklarera senast den 2 maj

Senast den 15 april ska alla ha fått sin inkomstdeklaration. Om du inte har fått den ska du kontakta SkatteverketÖppnas i nytt fönster.

Sista dag du kan deklarera är den 2 maj och Skatteverket betalar ut eventuell skatteåterbäring 8–9 juni.

För att göra deklarationen enklare har vi samlat svar på vanliga frågor om deklaration och vinstskatt på bostadsförsäljning.

Frågor och svar om deklaration

Vanliga frågor om vinstskatt på bostadsförsäljning

Viktiga datum när du ska deklarera

Skatteverket öppnar sin tjänst för att deklarera den 14 mars 2023. Årets inkomstdeklaration ska vara inlämnad elektroniskt eller på papper senast den 2 maj. Du kan deklarera genom att sms:a, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänst och även på pappersblankett.

Har du en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 5 mars) får du inkomstdeklarationen digitalt i början av mars. 

Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen med posten mellan den 15 mars–15 april. Har du inte fått din deklaration senast den 15 april, kontakta Skatteverket. 

För att få pengarna i april ska du deklarera senast den 30 mars. Detta gäller dig som inte gör några ändringar.

Du som deklarerar senast den 2 maj får eventuell skatteåterbäringen 8–9 juni.

Skaffa Mobilt BankID

Gör det enkelt att deklarera med en digital legitimation

Läs mer och skaffa Mobilt BankID