Far triller barnevogn med barn

Vad innebär höjningen av reporäntan för mig?

Onsdagen den 4 maj höjer Riksbanken den så kallade reporäntan, även kallad styrräntan, för första gången sedan januari 2020. Här hittar du mer information om vad det kan innebära för din ekonomi.

Vanliga frågor om höjd reporänta

På väg ut i bostadsmarknaden – hur påverkar det nya ränteläget?

Riksbanken har höjt reporäntan som ett sätt att på bukt med inflationen och flaggar samtidigt för framtida räntehöjningar. Arvid Krönmark, bolånechef på Nordea, berättar om vilka faktorer som påverkar bolåneräntorna och prisutvecklingen på bostäder.

Datum och tid: måndag den 30 maj klockan 11.00–11.30.

Räntor, inflation och börs – uppdaterad marknadssyn

Hög inflation fortsätter att pressa centralbankerna, med stigande räntor som följd och en avvaktande börs. Men hur hänger allt ihop och framförallt, hur påverkar det vår privata ekonomi? Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, reder ut begreppen.

Datum och tid: fredag den 3 juni klockan 12.00–12.30.

Så sparar du smart när räntorna stiger

Kriget i Ukraina och Riksbankens höjning av reporäntan har påverkat både världsekonomin och privatekonomin. Hur ska jag tänka på mitt sparande när räntorna stiger, kostnaderna ökar och börsen svänger? Anders Stenkrona, sparekonom på Nordea, berättar om hur du sparar smart, om tricket med ett regelbundet sparande och om hur du kan hälsotesta din ekonomi.

Datum och tid: fredag den 10 juni 13.30–14.00.

Så kan du påverkas av räntehöjningen

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Riksbanken höjde räntan – första gången sedan 2014 med plusränta. Nordeas Privatekonom, Ingela Gabrielsson, berättar vad det betyder att reporäntan höjs och ger tips på hur du kan tänka kring din privatekonomi. Inspelat 29 april 2022.

Stigande räntor och priser

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Lär dig hur du kan tänka kring din privatekonomi och att skilja på nödvändiga- och trivselkostnader för att skapa en sund ekonomi.