Nu sänker vi bolåneräntan!

Vi sänker räntan på bolån med rörlig ränta med 0,25 procentenheter.

Gäller från och med den 10 maj 2024.  Se våra aktuella bolåneräntor här.

Riksbanken sänker styrräntan 

Riksbanken meddelande den 8 maj att de sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Beslutet om styrräntan tillämpas från den 15 maj.

Styrräntan just nu: 3,75 %

Riksbankens datum för kommande räntebesked 2024:
  • 27 juni
  • 20 augusti
  • 25 september
  • 7 november
  • 19 december

Hur påverkas min ekonomi när styrräntan sänks?

Styrräntan påverkar lån med helt rörlig ränta (förnärvaranderänta). Exempel på produkter som berörs är kreditkort, privatlån, kontokredit, byggnadskredit, handpenningslån och billån. 

Nedan kan du läsa mer om hur din ekonomi påverkas om du till exempel har bolån eller privatlån.

Om du har bolån 

Dina bolån påverkas inte direkt av att Riksbanken höjer eller sänker styrräntan, men bolåneräntan kan justeras både uppåt och nedåt på sikt. Se våra aktuella boräntor här.

Om du har bolån är det bra att kolla vilken typ av boränta du har och om det fortfarande är ett bra val för dig. Om du känner dig orolig för att i framtiden inte ha råd om räntorna skulle stiga, kan det vara klokt att binda hela eller delar av ditt bolån. Att ha en kombination av olika bindningstider på dina bolån kan vara ett bra alternativ. 

Här kan du läsa mer om hur du ska tänka kring rörlig och bunden ränta

Om du har privatlån eller liknande krediter

Räntan på den här typen av lån justeras utifrån styrräntan. Det kan vara en god idé att se om du kan sänka månadskostnaden genom att samla dina lån och krediter.

Bygg upp ditt sparande igen

Nu kan det vara läge att se över ditt sparande och bygga upp det igen. I samband med att räntorna sänks kan det finnas lite extra pengar kvar för bostadsägare. Dessa kan med fördel investeras i ett långsiktigt sparande. Liselotte Robin, rådgivare på Nordea, förklarar: 

– Jag rekommenderar bostadsägare att passa på att börja eller höja sitt månadssparande nu när bolåneräntorna börjar gå ned. Vid framtida räntehöjningar ger det dig till exempel möjlighet att vid behov amortera extra. Om du har ett brett sparande, anpassat efter just dina ekonomiska förutsättningar, skapar det dig en trygghet inför framtiden. 

Läs mer om hur du kommer igång.

Vill du prata med en rådgivare? 

Vill du prata med någon om din privatekonomi kan du boka ett rådgivningsmöte och ta ett helhetsgrepp om din ekonomi.

Boränteprognos 2024

Annika Winsth

Exakt hur bolåneräntan kommer utvecklas under 2024 kan ingen veta helt säkert. Men det går att göra prognoser, baserade på marknadsläget. Läs den senaste boränteprognosen, framtagen av vår chefekonom Annika Winsth.

Läs vår senaste boränteprognosÖppnas i nytt fönster

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vanliga frågor om styrränta

Rådgivning Online

Träffa en rådgivare i ett videomöte.

Boka ett rådgivningsmöte