Olika sätt att hjälpa en anhörig på
Oavsett vilken situation ni befinner er i finns det lösningar på det mesta. Läs mer om vilka möjligheter det finns att hjälpa närstående genom olika typer av fullmakter.
Oavsett vilken situation ni befinner er i finns det lösningar på det mesta. Läs mer om vilka möjligheter det finns att hjälpa närstående genom olika typer av fullmakter.
Behöver du hjälpa en närstående att uträtta vardagliga bankärenden via internet och telefon? Då kan ett så kallat medanvändaravtal vara en bra lösning. Det ger dig som medanvändare rätt att hantera konton, betala räkningar och sköta sparande i aktier och fonder. Både i nätbanken och i kontakt med Kundservice.
Den person som vill utse en medanvändare behöver ha nätbanken och skriva under medanvändaravtalet. I avtalet anges även vad du som medanvändare ska ha rätt att göra. Vill du göra någon till medanvändare? Kontakta Kundservice så hjälper vi dig.
Du som blir medanvändare behöver även vara registrerad i Nordea, men du behöver inte ha dina bankaffärer hos oss. Du registrerar dig enklast här med Mobilt BankID.
Genom en fullmakt kan du få rätt att utföra olika bankärenden för en annan persons (kallad fullmaktsgivares) räkning. Du som fått en fullmakt kallas fullmaktshavare. Fullmakten gäller när man besöker något av våra bankkontor, inte i våra digitala tjänster eller i kontakt med Kundservice.
Så här gör du:
Vi kan komma att neka en transaktion även om fullmaktshavaren enligt fullmakten har rätt att göra uttag från ett konto. Det kan exempelvis röra sig om ett större uttag eller om fullmaktshavaren vill ge en gåva till sig själv eller andra med stöd av fullmakten
Som namnet antyder, är en framtidsfullmakt en handling som man skriver för framtida behov. I en framtidsfullmakt anger personen själv, innan något inträffar, vem som ska sköta bankärendena om personen en dag skulle sakna förmågan. Till exempel på grund av demenssjukdom eller på annat sätt försämrad hälsa.
En framtidsfullmakt gör det enklare för dig som anhörig. Då finns en färdig handling som reglerar vad du har rätt att göra åt den som utfärdat fullmakten.
Vi har tagit fram en framtidsfullmakt speciellt för bankärenden hos oss i Nordea. När den fullmakten trätt ikraft får fullmaktshavaren även tillgång till Nordeas Internettjänst för fullmaktshavare.
Så här gör du:
Anhörigbehörighet är en bra lösning om du snabbt behöver hjälpa en närstående som inte själv kan ställa ut ett medanvändaravtal eller en fullmakt. Till exempel vid plötslig sjukdom.
Så här gör du:
För mer detaljerad information, se Svenska Bankföreningens guideÖppnas i nytt fönster.
Ibland finns ingen framtidsfullmakt och på grund av sjukdom, eller på annat sätt försämrad hälsa, saknas förmåga att ställa ut en fullmakt. Då kan en lösning vara att ansöka om en god man. En god man kan få i uppdrag att förvalta din närståendes (huvudmannens) egendom.
Viktigt att notera är att huvudmannen efter upprättat godmanskap har kvar rättshandlingsförmågan. Det innebär att huvudmannen fortfarande har rätt att själv sköta sina ärenden på bankkontor, i våra digitala tjänster eller hos Kundservice.
Det är tingsrätten i den kommun där huvudmannen är skriven som utser en god man. I den processen bestäms också vad som ska ingå i den gode mannens behörigheter. Kontakta tingsrätten för mer information om god man och hur man går till väga vid eventuell ansökan.
Att utse en förvaltare är en tvångsåtgärd som domstol vidtar när det inte är tillräckligt med en god man. Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar. Förvaltaren har rätt att ensam bestämma inom ramen för sitt uppdrag, utan huvudmannens samtycke. Kontakta tingsrätten för mer information om förvaltare och hur man går till väga vid eventuell ansökan.
Bedrägerier har kommit att bli ett stort samhällsproblem och vi alla behöver bli uppmärksamma på varningssignaler. Prata därför med dem i din närhet som är i behov av hjälp om hur bedragarna går tillväga för att luras och hur man undviker det.
Här är några saker att ta upp med dina anhöriga kring bedrägerier:
Se fler tips att ta upp med närstående för att minska risken för bedrägeri.