Var börjar jag renovera mitt renoveringsobjekt?

Att fynda ett renoveringsobjekt är en dröm för många. Men vilka delar ska man räkna på i en renoveringsbudget? Och var börjar jobba när man väl fått nycklarna i handen? 

Det kan kännas frestande att börja med den sånt som syns mest, till exempel att byta ut köket eller renovera ett badrum. Men det gäller att göra saker i rätt ordning för att huset ska må så bra som möjligt, och ytskikt inomhus kommer lite längre ner på den listan.

Börja uppifrån

Börja från grunden heter det ju, men det gäller inte gamla hus. Ett läckande tak kan snabbt ödelägga alla förbättringar du gjort längre ner i huset. Kontrollera därför först att taket är tätt och om det behöver läggas om helt eller bara lagas. Överväg också att tilläggsisolera taket, det kan innebära energibesparingar som betalar för sig i längden.

Lägg en god grund

Näst på tur är grunden, det vill säga att se till att dräneringen fungerar som den ska. Bor du i ett hus med källare är det bäst att låta en besiktningsman kontrollera fuktighetshalten i väggarna.  Är den hög finns det en risk att dräneringen inte fungerar som den ska. Du kan då behöva dränera om. Har du en krypgrund måste även den kontrolleras. 

Se till ytan

När du säkerställt att tak och grund är i bra skick är det dags att gå över till fasaden. Den ska vara tät, välisolerad och i så bra skick så att fukt inte tränger in. Titta efter murkna brädor som behöver bytas. När du ändå ser över fasaden passa på att ta en titt på fönstren. Sprucken färg? Om de behöver bytas ut kan du spara pengar på att göra det samtidigt. Även väggar tjänar på att tilläggsisoleras, hela 15% av husets värme försvinner ut genom väggarna. 

Våtrumskoll

Nu när du sett till att huset kapslar in värmen väl och inte kan angripas av fukt utifrån är det våtrummens tur. Förutom badrum och tvättstuga så räknas även köket som ett våtrum eftersom det potentiellt kan uppstå vattenskador där. En vattenskada kan bli enormt kostsam eftersom den kan skada både bjälklag och innerväggar. När en vattenskada är synlig är det ofta redan försent. Se därför till att alla våtutrymmen har den fuktspärr som ditt försäkringsbolag kräver.

Effektivisera uppvärmningen  

Nu när du har det varmt och torrt, se över uppvärmningen i huset.  Överlägg om det lönar sig att ersätta befintlig värmekälla med ett mer effektivt alternativ, eller kanske komplettera med en luft-luft-värmepump.

Hela 25 % av husets värme försvinner ut genom ventilationen, kanske är det smart både för ekonomin och miljön att sätta in en värmeväxlare som gör att värmen från inomhusluften återanvänds. 

Finputsa

Först nu är det dags att ta tag i den biten som många frestas att börja med – interiören. Golv, tapetsering och målning förändrar mycket och skapar känslan i hemmet. Se det som en välförtjänt belöning nu när du har sett till att ditt hem kommer att stå stadigt i många år framöver. 

Ring ett proffs innan

Ta kontakt med byggproffs innan du köper ett renoveringsobjekt för att få hjälp med att uppskatta kostnaderna för varje steg i listan. Då får du förståelse för kommande kostnader innan du köper ditt renoveringsobjekt. Först då vet du om du kan och vill genomföra köpet sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Våra rådgivare hjälper dig

Vill du starta ett flexibelt sparande? Fyll i formuläret så ringer våra rådgivare upp dig senast nästa vardag.

Fyll i kontaktformuläret Öppnas i nytt fönster

Bolån

Behöver du låna till en bostad eller planerar du att renovera?

Läs mer om bostadslån

Byggnadskredit

Byggnadskredit är en tillfällig finansieringslösning under byggtiden.

Läs mer

Privatlån, billån & Fritidslån

Förverkliga dina planer och låna till vad du vill.

Låna pengar till det du behöver