- När får jag mitt årsbesked för pension?
Årsbesked för pension- och kapitalförsäkringar gällande 2022 kan ses i nätbanken från v 4.
För att se dina årsbesked för pension i nya nätbanken:
1. Logga in och gå till Spara och Placera. Klicka sedan på knappen "Ta mig dit" i rutan för Pension och Kapitalförsäkring.
2. Klicka på menyn "Årsbesked och kontrolluppgifter" högst upp på sidan.
3. Klicka på - Välj - kalenderår 2022. Årsbeskedet öppnas i pdf.
Om du önskar kontrolluppgifter, klicka på "Visa" ovanför årsbeskeden.
För att se dina årsbesked för pension i gamla Internetbanken:
1. Logga in, gå till "Spara och Placera" och sedan till "Pension och kapitalförsäkring".
2. Klicka på menyn "Årsbesked och kontrolluppgifter" högst upp på sidan.
3. Klicka på - Välj - kalenderår 2022. Årsbeskedet öppnas i pdf.
Om du önskar kontrolluppgifter, klicka på "Visa" ovanför årsbeskeden.
- Varför ser jag inte inbetalningen som jag gjorde precis innan årsskiftet i mitt årsbesked?
Detta kan bero på att inbetalningen inte hann bokföras på din försäkring eller IPS innan årsskiftet. Den så kallade kontantprincipen gör att du ändå kan göra avdrag för inbetalningen i deklarationen för 2022 om du har ett kvittounderlag. Ändra i så fall belopp i deklarationen och lägg till den saknade inbetalningen. Tänk dock på att inbetalningen kommer synas i kontrolluppgiften för nästkommande år (2023) och att du då får göra motsvarande minskning i deklarationen. Är du osäker på om din inbetalning kommit in kan du kontrollera detta via nätbanken.
- Vad är avkastningsskatt och hur beräknas den?
Avkastningsskatt är en årlig skatt som Nordea Liv & Pension betalar in och därför behöver den inte deklareras av dig som sparar. Skatten tas ut på schablonmässigt bestämd avkastning i sparförsäkring, dvs pensionsförsäkring (inkl IPS) och kapitalförsäkring (inkl depåförsäkring). Skatten tas ut oavsett om värdet i din försäkring minskat eller ökat under året. För dig som sparar tas skatten ut som en avgift och syns i årsbeskeden. Nordea Liv & Pension tar ut avkastningsskatt för pensionsförsäkring som ett engångsbelopp i början av januari varje år och avkastningsskatt för kapitalförsäkring månadsvis i efterskott med cirka 1/12 av den årliga skatten per månad. Om kapitalförsäkring återköps under året kommer återstående skatt att tas ut i samband med återköpet.
I pensionsförsäkring antas den schablonmässiga avkastningen vara föregående års genomsnittliga statslåneränta och beräknas på försäkringsvärdet vid årsskiftet. Den schablonmässiga avkastningen blir alltid minst 0,5%. Skattesatsen på den schablonmässiga avkastningen är 15%.
Räkneexempel för 2022: Genomsnittlig statslåneränta 2022 är 1,46 % vilket gör att den schablonmässig avkastningen är bestämd till 1,46 %. Om du har 100 000 kr vid årets ingång kommer du betala 219 kr i avkastningsskatt (100 000 x 1,46 % x 15% = 219 kr).
I kapitalförsäkring antas den schablonmässiga avkastningen vara statslåneräntan den 30/11 året före beskattningsåret + 1,00%. Den schablonmässiga avkastningen i kapitalförsäkring blir alltid minst 1,25%. Den schablonmässiga avkastningen beräknas på försäkringsvärdet vid årets början + inbetalt sparande första halvåret + hälften av inbetalt sparande andra halvåret. Skattesatsen på den schablonmässiga avkastningen är 30%.
Räkneexempel för 2023: Statslåneräntan den 30/11 2022 var 1,94 %, vilket gör att den schablonmässiga avkastningen är bestämd till 2,94 %. Om du har 100 000 kronor vid årets ingång och inte gör några insättningar kommer kostnaden vara 73,50 kr/månad (100 000 x 2,94 % x 30 % = 882 kr/år).
- Vad är förfoganderätt?
Om du har en kapitalförsäkring så har du en uppgift i ditt årsbesked om förmånstagaren har förfoganderätt eller ej. Om förmånstagaren har förfoganderätt så innebär det att han eller hon kan göra ändringar i försäkringsavtalet om du har avlidit.
Fondbyten kan förmånstagaren alltid göra (om du avlidit), oavsett om förmånstagaren har förfoganderätt eller ej.
- Vad gör jag om jag har min Pension i Nordea, men inte har tillgång till Nordeas nätbank?
Så här får du som har din pension i Nordea tillgång till din information i Nordeas nätbank:
1. Ta fram ditt Mobilt BankID och en giltig svensk id-handling. Som giltig id-handling räknas pass, körkort eller ID-kort.
2. Besök nordea.se/minförsäkring och fyll i ansökan för att få tillgång till nätbanken, ansökan tar cirka fem minuter att fylla i.
3. Inom 24 timmar får du tillgång till nätbanken och kan logga in för att se din information.
Så här gör du om du saknar Mobilt BankID
För att få hjälp med att skaffa Mobilt BankID är det enklast att kontakta den bank där du utför dina flesta bankärenden. Därefter kan du följa instruktionerna ovanför.