Hur fungerar aktiehandel?

När du köper eller säljer aktier gör du det på en andrahandsmarknad. Det är den vi brukar kalla för börsen. Aktier handlas mellan olika aktieägare, där köparen och säljaren kommer överens om ett pris – en så kallad aktiekurs.

Du handlar alltså inte aktien direkt från det bolag vars aktie du vill köpa, utan du köper av någon som vill sälja sina andelar i det bolaget.

Börsen fungerar som samordnare

Det är faktiskt enklare än vad det låter, för som tur är behöver du inte själv leta upp en säljare av den aktien du vill köpa. Den handelsplats (börs) du använder fungerar som en samordnare, som automatiskt parar ihop köpare och säljare.

Det finns flera börser att handla aktier på. Här på Nordea kan du handla aktier på 15 olika marknader, till ett av Sveriges lägsta courtage. 

Hur väljer jag rätt aktie?

Till skillnad från fondsparande, där en förvaltare sköter placeringarna åt dig, behöver du som aktiesparare istället göra dina egna val.

Att välja aktier till sin portfölj kan kännas svårt, och det finns inget facit på hur du väljer "den rätta aktien". Men för att hjälpa dig att välja aktier, har vi listat tre punkter du kan fundera på innan du ger dig in på aktiemarknaden. Här kan du även läsa mer om hur du bygger en aktieportfölj.

1. Investera i flera branscher
2. På vilka marknader finns bolagen?
3. Undersök de enskilda bolagen

Investera i flera branscher

För att sprida risken så mycket som möjligt är det en bra idé att titta på bolag i olika branscher. Olika typer av bolag påverkas nämligen av olika externa faktorer. Ett företag som producerar läkemedel kommer till exempel påverkas av något annat än ett som tillverkar bilar.

Börja med att fundera på vilka branscher du vill investera i, och identifiera sedan bolag som du tror på i de olika branscherna. Ett tips är att läsa på om hur aktier från respektive bransch brukar bete sig, och vad de påverkas av.

På vilka marknader finns bolagen?

När du hittat de bolag du tycker verkar intressanta kan du undersöka vilka marknader de agerar på. Finns de bara i Sverige? Har de verksamhet i andra länder i Europa, eller utanför Europa?

Investerar du i ett bolag som har verksamhet i flera olika länder minskar du risken, jämfört med ett bolag som enbart har verksamhet i ett land.

Titta närmare på de enskilda bolagen

När du har valt ut några bolag du är intresserad av, är det en bra idé att undersöka bolagen var för sig. Titta på hur företaget har gått historiskt och vad de har för framtidsvisioner. Här är några frågor att fokusera på:

  • Hur har de senaste kvartalsrapporterna eller årsrapporten sett ut?
  • Går företaget med vinst?
  • Presterar bolaget utefter ställda förväntningar?
  • Hur ser företaget på sin verksamhet framöver?

Titta även på om företaget betalar ut aktieutdelning. Det säger att företaget går så pass bra att de har möjlighet att betala ut delar av sin vinst till sina aktieägare.

Finns det några risker med att handla med aktier?

Ja, eftersom kursen på den aktie du har köpt både kan gå upp och ner, finns det alltid en viss risk. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka de pengar du köpte aktien för, när du väl säljer den.

Ett sätt att minska risken är att ha en bred portfölj med flera aktier i olika branscher. På så sätt säkrar du upp om en enskild aktie skulle falla i värde. Då påverkas en mindre del av ditt sparande, än om du hade investerat dina pengar i ett fåtal bolag.

Bolaget kan gå i konkurs eller avnoteras

Risken finns även att bolaget du köpt aktier i går i konkurs. Då förlorar du alla dina investerade pengar.

Det kan även hända att ett bolag av någon anledning avnoteras från börsen utan att det gått i konkurs. Om en aktie är avnoterad och inte handlas på någon börs blir det mycket svårare att sälja aktien i fråga. Då blir det svårare för dig att få tillbaka ditt investerade kapital.

Det kan finnas olika orsaker till att en aktie avnoteras och det är viktigt att du som aktieägare tar reda på orsakerna bakom en avnotering.

Om aktierna som avnoteras finns på ett investeringssparkonto flyttas de ut till fritt försvar på en aktiedepå. Har du ingen aktiedepå så öppnas en automatiskt och dina onoterade aktier flyttas dit.

Här kan du läsa mer om onoterade aktier

Så handlar du med aktier i Nordea

Att köpa aktier hos oss är enkelt och prisvärt. Handla aktier från 1 krona och få tillgång till över 15 marknader världen över.

Vi rekommenderar att du köper dina aktier inom ett Investeringssparkonto (ISK). Ett ISK är ett konto där du inte behöver betala skatt varje gång du säljer aktier med vinst. Istället betalar du en låg schablonskatt för ISK varje år.

1. Öppna ISK

Börja med att öppna ett Investeringssparkonto

2. För över pengar till ditt nya ISK

När ditt ISK är på plats syns kontot bland dina övriga konton i nätbanken och i appen. För att kunna handla aktier behöver du föra över pengar till ditt ISK. Det gör du precis som en vanlig överföring mellan två konton.

3. Köp aktier 

För att köpa aktier loggar du in i nätbanken och klickar först på Spara och Placera i toppmenyn. Välj sedan Aktier under rubriken Sök värdepapper till höger. På sidan kan du välja att söka på olika instrument eller på exempelvis namn.

Du kan även köpa aktier i appen. Logga in i appen och klicka på Gå till spara och placera, klicka sedan på Sök och inspiration högst upp i menyn. Klicka på Aktier och sök på aktiens namn eller ISIN-kod, eller scrolla i listan.

Nu är du igång och kan börja köpa aktier på 15 marknader världen över.

Vanliga frågor om att handla med aktier