När priserna ökar

Den perfekta stormen drar in och är snart över oss. Det besvärliga är att din ekonomi drabbas från två håll samtidigt. Dina tillgångar minskar i värde samtidigt som dina utgifter ökar. Vår privatekonom Anders Stenkrona ger tips och reflekterar över det rådande läget.

Har du också märkt att allt kostar mer?

Högre bränslepriser, högre elpris, högre räntor, dyrare mat och ovanpå det en ostadig börs. Inflationen brukar smyga sig på lite i taget men under det senaste året har vi nog alla märkt att prishöjningar gått snabbare än vanligt. Hur ska vi hantera det?

Följ din investeringsstrategi

När börsen går ner och dina tillgångar och investeringar minskar i värde kan det kännas otäckt i det korta perspektivet. Den som varit med ett tag vet att aktiemarknaden tenderar att hämta sig på lång sikt. 

Det klokaste rådet brukar vara att följa sin långsiktiga investeringsstrategi och ta det lugnt när marknaden är orolig. En bra tumregel är att bara sälja om du behöver pengarna på kort sikt.

Fasta och rörliga utgifter

En annan sak som kan göra dig orolig är att du får mindre pengar kvar efter att räkningarna är betalda. Då kan det vara bra att göra en budget. En budget, i sin enklaste form, består av tre delar: sparande, fasta och rörliga utgifter. Fasta utgifter är ofta nödvändiga och består av sådant du inte kan välja bort att betala. Rörliga, eller icke nödvändiga utgifter, är kostnader du kan avstå från om du vill. 

Nu ökar dina nödvändiga utgifter. Då måste du ta ställning till om det är sparandet eller de icke nödvändiga utgifter som får stryka på foten. 

Hur ska du hantera högre utgifter?

Du kan göra två saker för att hantera högre utgifter: 

  1. minska dina kostnader: Läs våra tips på sidan 10 spartips som minskar dina utgifter
  2. öka dina inkomster: Läs vår tips på sidan Så ökar du dina inkomster

Vill du lära dig mer om ekonomi? Ta del av våra inspelade webbinarierÖppnas i nytt fönster om allt som rör din privatekonomi. Där finns bland annat webbinarieserien Nytt läge i svensk ekonomi.

Anders Stenkrona

anders-stenkrona-640x360

Vår privatekonom Anders Stenkrona har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi.