Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Så kan en skilsmässa eller separation påverka boendeekonomin

När ett hem ska bli två blir det dubbla utgifter jämfört med tidigare. Oavsett orsak till skilsmässan eller separationen är det alltid klokt att se över hur privatekonomin påverkas. Det är särskilt viktigt när det finns barn med i bilden. Här är tips på hur ni kan gå till väga, steg för steg.

Barn och boende i fokus

När det finns barn, kretsar det mesta kring hur man på bästa sätt ska ordna livet för dem. Genom att ha ett bra samarbete, inte minst kring ekonomin, kan man skapa en ny tillvaro som är bra och trygg. 

Ekonomiska utmaningar

Mycket handlar om att lösa boendefrågan. Först och främst är det kostnader för nya bostäder men också extra utgifter för till exempel flytt, ny inredning, och extra utrustning till barnen. Sedan följer nya löpande fasta kostnader månad för månad för transporter, el, media och hemförsäkring med mera. Men allt går att lösa med en bra planering:

  • Gör först en budget över nuläget, dvs. före skilsmässan. Det är framförallt utgifterna som måste granskas extra noga. Vilka dubbleras, och vilka går eventuellt att ta bort eller minska?
  • Gör varsin budget över det nya tänkta läget. Det är ett bra sätt att förstå de nya förutsättningarna som nu bygger på en inkomst istället för två.
  • Se över sparande och andra tillgångar. Här kommer juridiken in då en bodelning måste genomföras. Finns det enskild egendom ska den inte ingå i bodelningen. Är man överens om hur man ska dela upp sina tillgångar, behöver man inte koppla in en advokat.
  • Ge det tid och gör inte allt på en gång. När ni väl är på plats i den nya tillvaron är det viktigt att ha koll på de nya kostnaderna. Följ upp månadsvis under ett par månader och släpp sedan inte på kontrollen över utgifterna.

Privatekonom Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson är vår privatekonom. Här ger hon tips hur ni kan se över boendeekonomin efter en separation.

Så kan merkostnaden bli för ett extra hushåll efter en separation/skilsmässa (1 vuxen, 2 barn)

Siffrorna är endast exempel, med utgångspunkt från Konsumentverket ”Koll på pengarna”, samt boende i hyresrätt.

Hyra för tre rum och kök9 500 kr
Mat 6 450 kr
Media, el, hemförsäkring2 440 kr
Summa18 390 kr

Be om rådgivning och hjälp

Det blir en hel del nya utgifter i och med att ett hushåll blir två. Men det finns hjälp att få för att hitta lösningar. Prata med banken och boka tid för rådgivning. Ibland är det bra att koppla in en familjejurist för att reda ut hur tillgångarna ska delas.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea