Säkra upp din ekonomi efter separationen

A-kassa – arbetslöshetsersättning

Se till att du är ansluten till en a-kassa. Arbetslöshetsersättningen uppgår till 80 procent av lönen, upp till ersättningstaket på 25 025 kronor (2017), med max 910 kronor per dag. Överväg att komplettera med en inkomstförsäkring så att du klarar dig en längre period om du skulle bli arbetslös.

Läs mer om ersättningsnivåer härÖppnas i nytt fönster

Inkomstförsäkring – ett tillägg till a-kassan

En inkomstförsäkring är ett tillägg till a-kassan. Med den kan du få behålla en större del av din lön, ofta upp till 80 procent, under en begränsad period av arbetslöshet. Det gör att du kan behålla din levnadsstandard när du är mellan jobb.

En inkomstförsäkring tecknar du hos ett fackförbund, men olika förbund erbjuder olika ersättningsnivåer så undersök alternativen. De flesta försäkringar har en karens på 18 månader så vänta inte med att försäkringen.

Vi på Nordea erbjuder en försäkring som heter Utgiftsskydd som avser att täcka kostnader för ditt boende. Om du blir sjukskriven (minst 50 procent) eller arbetslös får du ersättning för den kostnad du har försäkrat.

Läs mer om Nordea Utgiftsskydd här

Sjukförsäkring om du blir långvarigt sjuk

Din arbetsgivare betalar din sjuklön de första 14 dagarna. Därefter får du sjukpenning från Försäkringskassan. Om din arbetsgivare har kollektivavtal finns det ofta avtalsförsäkringar som ger dig ett extra skydd också.

En sjukförsäkring är ett komplement till ersättningen från Försäkringskassan och den ger dig trygghet om du skulle bli långvarigt sjuk. Med en sjukförsäkring kan du få ersättning för förlorad inkomst med upp till 90 procent av lönen. 

Livförsäkring – en trygghet till dina efterlevande

En livförsäkring ser till att efterlevande klarar sig när du är borta. När du skiljer dig behöver du tänka till kring vem som ska vara förmånstagare till din livförsäkring. 

Vill du att din tidigare man/fru ska fortsätta stå som förmånstagare så att hen kan ta hand om barnen, eller vill du att barnen ska vara förmånstagare? Om barnen är stora nog att klara sig själva behöver du kanske inte en livförsäkring längre.

Se till att du har en buffert 

Utöver det extra skyddsnät som försäkringarna ovan ger rekommenderar vi också att du sparar lite varje månad så att du har en buffert. Här är våra tips om du vill skaffa dig en buffert.

Utgiftsskydd

En försäkring som hjälper dig betala utgifterna för ditt boende om du blir sjukskriven eller arbetslös.

Läs mer om utgiftsskydd

Livförsäkring

Med en livförsäkring kan du och din familj känna er ekonomiskt trygga ifall det otänkbara skulle inträffa.

Läs mer om livförsäkring

Månadsspara

En mindre summa varje månad räcker för att skapa möjlighet till ett större sparkapital över tid.

Läs mer om att månadsspara