Vad ska jag tänka på när jag letar och väljer ny bostad?

Det första du bör fundera över när du letar ny bostad är vad som är viktigt för dig. Trivs du på landet eller vill du känna pulsen av storstaden? Är närhet till jobb, skola och förskola prioritet? Föredrar du en rymlig trädgård eller en mysig balkong?

Bra förbindelser med kollektivtrafik som buss och tåg är också något många värderar högt. Likaså närheten till affärer och restauranger, eller skog, parker och andra grönområden.

När du vet vad du gillar och vad du prioriterar blir det lättare att smalna av ditt letande. Då behöver du inte slösa tid på att gå på visningar av bostäder som inte uppfyller dina kriterier.

Tips om ni är två som ska köpa bostad tillsammans

Är ni två som ska köpa bostad tillsammans kan ibland åsikterna om vad som är viktigt gå isär. Då är det bra om ni pratar ihop er så att ni båda är överens om vad ni bör prioritera innan ni börjar leta.

Ett tips är att ni båda skriver en lista med saker ni tycker är viktiga, som ni sedan kan jämföra med varandra. Gå igenom punkterna tillsammans och skapa en gemensam lista ni båda är nöjda med.

Titta bara på bostäder du har råd med

Vi tycker alla om att drömma, och det händer såklart att bostäder utanför vår budget fångar vårt intresse. Men när du letar efter ditt nästa hem behöver du vara realistisk med vad du har råd med. Gör därför en kalkyl för att se hur mycket du kan låna utefter dina ekonomiska förutsättningar.

Tänk på att många bostäder säljs till ett högre pris än det som står i annonsen. Därför behöver du troligen titta på bostäder som har ett lägre utgångspris än vad du kan köpa för.

Ta reda på vad andra bostäder i området sålts för, och vad utgångspriset var, för att få en uppfattning om vilka bostäder du kan titta på.

Var hittar jag bostäder till salu?

Det finns flera sätt att leta efter hus och bostadsrätter att köpa. Här är några av de vanligaste sätten att hitta ditt nya hem:

Bostadssajter

På bostadssajter som HemnetÖppnas i nytt fönster och BooliÖppnas i nytt fönster kan du söka bland tusentals bostäder över hela landet. Där kan du enkelt sortera på geografiskt område och lägga till filter så att du bara får upp bostäder som uppfyller dina kriterier.

Mäklare

Via mäklarnas bostadssök på deras hemsidor kan du se de bostäder som respektive mäklare säljer just nu. Där kan du anmäla intresse för specifika bostäder, men också skapa bevakningar för att hålla koll på nya bostäder som kommer ut till försäljning.

Idag läggs inte alla objekt ut på de stora bostadssajterna, utan vissa säljs under hand. Genom att ha löpande kontakt med mäklare får du kanske möjlighet att köpa ett boende som inte ens kommit ut på marknaden.

Kontakta till exempel någon av våra samarbetspartners Svensk FastighetsförmedlingÖppnas i nytt fönster eller MäklarhusetÖppnas i nytt fönster, eller ta en titt på deras hemsidor.

Byggbolag

Om du är intresserad av att köpa en nyproduktion kan det vara en bra idé att hålla koll på byggbolagens hemsidor. Där kan du ofta anmäla ditt intresse för pågående eller planerade nybyggen.