Nordea Gold

Nordea Gold är ett betal- och kreditkort som är kostnadsfritt för dig som är Förmånskund. Mastercard kortet ger dig förmånliga försäkringar och erbjudanden. 

Dina fördelar:

 • Köp din resa med Nordea Gold så får du en kompletterande reseförsäkring med bland annat avbeställningsskydd.
 • I kortet ingår förmånliga erbjudanden från välkända leverantörer.
 • Som Förmånskund i Nordeas kundprogram betalar du ingen årsavgift för Nordea Gold.
 • Kortet fungerar för kontaktlösa betalningar 
Om Nordea Gold Mer fakta Försäkringar Priser och villkor Om Nordea Gold

Om Nordea Gold

NordeaGold-218x158Du kan ansöka om en inköps- och kreditgräns upp till 100.000 kronor.

Du får varje månad en faktura där alla dina inköp och uttag är redovisade. Du väljer om du vill betala hela fakturans belopp (då utgår ingen ränta) eller om du vill använda din möjlighet till kredit och delbetala fakturan (minst 5 procent, lägst 150 kronor av beloppet). Du har alltid upp till 55 räntefria dagar.

Ansök om Nordea Gold

För att kunna ansöka om Nordea Gold måste du vara över 18 år och ha en välskött ekonomi. Några av kraven är att du inte har några betalningsanmärkningar och har en årsinkomst på minst 125.000 kronor. Om du bor i Stockholm behöver du en årsinkomst på minst 145.000 kronor

Innan vi kan bevilja ditt Nordea Gold gör vi en kreditprövning.

Mer fakta

Höjning av kreditgräns

Har du rätt inköps- och kreditgräns? Här kan du ansöka om en högre kredit. Det kostar inget extra att ansöka om en höjning.  

Ring Kundcenter dygnet runt årets alla dagar på 0771-22 44 88. 

Extrakort

Du kan enkelt ansöka om ett extrakort till en familjemedlem. Extrakortet är kostnadsfritt.

Fyll i dina uppgifter och skicka talongen till angiven adress (pdf, 28 KB)Öppnas i nytt fönster

Extra inbetalning/Betala innan fakturan kommer

Om du vill göra en extra inbetalning på ditt Nordea Gold ska beloppet sättas in på

 • PlusGirokonto 418 76 00-4.

Som referens anges kortnumret därefter 83. Exempel: 123412341234123483.

Vid positivt saldo gottgörs ingen ränta. Extrainbetalning aviseras inte särskilt, utan insättningen framgår av nästa kontoutdrag.

Observera att det finns två Gold-kort (Visa Gold och Nordea Gold) med två olika kontonummer. Kontrollera att du betalar till rätt kontonummer, annars finns det risk att betalningen kommer in försent.

Förlust av kort utomlands

Du kan snabbt få hjälp om du råkar förlora ditt kort utomlands. Tjänsten Emergency Service hjälper dig att få tillgång till pengar igen. Du når Emergency Service dygnet runt genom att ringa +46 8 402 57 10.

I vissa länder kan du inte använda den här tjänsten. Ring oss innan resan och se om tjänsten finns på ditt resmål.

Tjänsten kostar bara när du väljer att utnyttja den. Priset är 500 kronor per tillfälle plus eventuell avgift för kontantuttag (för nödkontanter).
Försäkringar

Kompletterande reseförsäkring

Om du betalar mer än hälften av din resa med ditt Nordea Gold ingår en kompletterande reseförsäkring som gäller i 60 dagar samt avbeställningsskydd. 

Försäkringen ersätter inte kostnader för sjukvårds- och läkekostnader samt hemtransport. Inför varje resa är det därför viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd. Kortförsäkringen utgör ett komplement till hemförsäkringens reseskydd som vanligtvis ersätter kostnader för sjukvård, olycksfall och hemtransport. Du som har bokat enkel biljett bör särskilt se över ditt reseskydd inför din resa, då din kortförsäkring i dessa fall endast gäller fram till resmålet.

Om du inte har ett fullgott reseskydd i din hemförsäkring som ersätter bland annat läkekostnader under resan eller om du helt saknar hemförsäkring, bör du teckna en separat reseförsäkring. Vid tjänsteresa gäller inte hemförsäkringens reseskydd. 

För att ta del av försäkringarna måste du ha kvar ditt giltiga kort vid skadetillfället. 

Gäller även för familjemedlemmar

Försäkringen gäller även för medresande familjemedlem, det vill säga make/maka/sambo/registrerad partner samt hemmavarande barn under 23 år. Försäkringen gäller även om de reser på egen hand.

I den kompletterande reseförsäkringen ingår ersättning för:

 • Avbeställningsskydd
 • Bagage- och transportmedelsförseningar
 • Invaliditet och dödsfall genom olycksfall
 • Självrisk på eget hem och egen bil (lämnad hemma eller medtagen på resan)
 • Självrisk på hyrbil

Det här omfattar avbeställningsskyddet

Om den försäkrade, närstående person, medresenär, eller person du ska besöka råkar ut för olycksfallsskada, akut sjukdom eller dödsfall. Ersättning lämnas för avbeställningskostnader för resa och boende upp till det maxbelopp som anges i det fullständiga villkoret.

Det här omfattar inte avbeställningsskyddet

 • Matkostnader i en s k all inclusiveresa
 • Observera att graviditet inte räknas som en sjukdom och att du därför inte får ersättning vid avbeställning på grund av graviditet, komplikationer i samband med graviditet eller förlossning.

Så här ska resan betalas för att försäkringen ska gälla

 • Betala direkt med kort hos resebyrån eller
 • uppge kortnummer per telefon, fax eller på resebyråns hemsida
 • Betala via Internet, giro- eller telefontjänst i Nordea

Undantag från ovanstående betalningssätt

Om resebyrån inte tar emot kort ska det styrkas med ett intyg från resebyrån.

Vid flygbolagskonkurs

Vid flygbolagskonkurs gäller inte din reseförsäkring. Om du betalat din resa med kort kan du göra en kortreklamation som sedan prövas. Läs mer om kortreklamation.

Kontakt

Vid frågor om försäkringen kontakta Telefonbanken 0771-22 44 88. 

Allriskförsäkring

När du betalar din nya TV, DVD-spelare eller vitvaror som kyl och frys med ditt Nordea Gold ingår en allriskförsäkring utan självrisk.  Försäkringen gäller i 5 år, förutsatt att du har kvar ditt kort vid skadetillfället. 

Exempel: Olycka i köket

Du tappar en kastrull på spishällen som spricker. Hällen är köpt två år tidigare med ditt Nordea Gold. Försäkringen hjälper dig med reparationskostnader eller en ny häll. 

Varans inköpspris ska vara minst 2.000 kr och vara betald till 100 procent med kortet.*

Kontakt vid frågor om allriskförsäkringen

Vid frågor om försäkringen kontakta Telefonbanken 0771-22 44 88. 
*Se fullständiga försäkringsvillkor. För att försäkringen ska gälla måste ditt kort vara giltigt vid skadetillfället.

Leveransförsäkring vid Internetköp

Om varan som du har beställt på Internet har skadats under leveransen eller inte kommit fram till dig så kan vi hjälpa dig med ersättning. Försäkringen som du får när du betalar hela beloppet med ditt Nordea Gold täcker varor värda upp till 25.000 kronor. 

Ska du handla på nätet? 

Betala då med ditt Nordea Gold så aktiveras en leveransförsäkring som täcker:

 • Skadat paket
 • Tomt paket/varan stulen
 • Förlust av paket vid transport

Med försäkringen i Nordea Gold får du ersättning motsvarande varans inköpspris, så att du kan köpa något nytt, eller få dina omkostnader betalda om du behöver skicka varan i retur. Försäkringen gäller vid köp av företag registrerade inom  EU, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein . Varans inköpspris ska vara minst 1.000 kronor och vara betald till 100 procent med kortet.*

*Se fullständiga försäkringsvillkor. För att försäkringen ska gälla måste ditt kort vara giltigt vid skadetillfället.

Täcks inte ditt köp av Leveransförsäkring vid internetköp?

Är varans värde under 1.000 kronor eller har du handlat från en hemsida utanför  EU, Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein? Då kan du istället utnyttja din reklamationsrätt. 

En av fördelarna när du väljer att betala med kort är att du har möjlighet att reklamera ditt köp om exempelvis dina beställda varor inte dyker upp, om du blir dubbeldebiterad eller företaget du handlat av går i konkurs innan du fått din vara.

Reklamationsrätten gäller när du betalar med ditt kort i butik och på internet både i Sverige och utomlands. Det finns ingen beloppsgräns för värdet av varor som kan reklameras. 

Läs mer om kortreklamation

Kontakt vid frågor om leveransförsäkringen

Vid frågor om försäkringen kontakta Telefonbanken 0771-22 44 88. 

Självriskskydd hyrbil utomlands

När du är utomlands och hyr bil, vespa eller moped av auktoriserad hyrbilsfirma så ingår ett självriskskydd. Det innebär att om ditt fordon får en skada som överstiger självrisken så lämnas ersättning med ett belopp som motsvarar den självrisk du valt – dock max 10 000 kr.

För att du ska kunna göra en skadeanmälan för skadan på din hyrbil/vespa/moped måste:

 1. Skadan vara så omfattande att den regleras av biluthyrarens försäkringsgivare
 2. Skadekostnaden vara högre än avtalad självrisk

Exempel - Erik hyr bil på Mallorca

Erik har i samband med sin resebokning även hyrt bil under några dagar. Han har valt en självriskkostnad på 2000 kronor i sitt hyresavtal. Han råkar skada fordonets sidospegel samt göra en repa i lacken. När han lämnar tillbaka bilen konstaterar hyrbilsfirman, efter kontakt med sitt försäkringsbolag, att det kostar 6000 kronor att åtgärda skadorna. Erik har då möjlighet att få sin självrisk på 2 000 kronor ersatt via sin försäkring i kortet eftersom skadekostnaden överstiger självrisken.   

Hade Erik däremot valt en självrisk på 8000 kronor så hade inte skadekostnad överstigit självrisken och Eriks skada på fordonet omfattas inte av försäkringsmomentet. 

Tänk alltså på att välja en självrisk i hyresavtalet som passar din plånbok!

Självriskskydd vid bilbärgning/assistans 

Självriskskydd gäller vid skada på din bil som innebär bilbärgning eller assistans och ersätter din självriskkostnad upp till 2.000 kronor förutsatt att du tankat och betalat minst 20 liter drivmedel med ditt Nordea Gold. Självriskskyddet gäller i 60 dagar efter varje tankning.

Exempel – Bilsemester

Semesterdags och bilen är packad för en resa i Europa. Vattenpumpen går sönder och du måste boka bärgare till närmaste verkstad. Med den kompletterande försäkringen på Nordea Gold får du ersättning för den självrisk du betalar via din bilförsäkring.*

Kontakt vid frågor om självriskskyddet

Vid frågor om försäkringen kontakta Telefonbanken 0771-22 44 88. 

*För att försäkringen ska gälla måste ditt kort vara giltigt vid skadetillfället.

Skadeanmälan och försäkringsvillkor

Skador som inträffar den 1 januari 2018 eller senare

Från och med den 1 januari och framåt anmäler du skadan till vår nya partner Moderna Försäkringar.

Skador som inträffar före den 1 januari 2018 

Försäkringsvillkor och förköpsinformation 

Moderna Försäkringar

Europeiska ERV  

Kontakt vid frågor om kortförsäkringen

Vid frågor om försäkringen kontakta Telefonbanken 0771-22 44 88, öppet dygnet runt.

Priser och villkor

Premium, pris för Nordea Gold

Nordea Gold
SpecifikationPremiumOrdinarie pris/ränta
Pris per år 0 kr470 kr
Extrakort0 kr0 kr
Kontantuttag i Sverige och utlandet*2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Betalning av postförskott hos Postombud och Företagscenter2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Köp av utländsk valuta i Sverige2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Uttag av utländsk valuta i Bankomats automater i Sverige**2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Årsränta vid delbetalning (för närvarande)8,55 %8,55 %
Effektiv ränta vid en kredit på 20.000 kr
samt årsavgift
8,89 %12,10 %
Emergency Service500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
Kopia av inköpsnota120,00 kr120,00 kr
Pappersfaktura

19 kr per faktura

19 kr per faktura
e-faktura

0 kr

0 kr 
Förtida utbyteskort (nytt kort innan giltighetstiden gått ut)100 kr100 kr

* På köp/uttag utomlands ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 1,55 % av det svenska beloppet. 

** På uttag av utländsk valuta i Bankomat AB's uttagsautomater i Sverige ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 4,03% av det svenska beloppet. 

Räkneexempel Nordea Gold, premiumkund

Årspriset för Nordea Gold är för närvarande 470 kronor. Premiumkunder har 100 % rabatt på årspriset. Inköps- och kreditgräns är max 100.000 kronor. Avtalet gäller tills vidare. Räntan på nyttjad kredit efter räntefri period är för närvarande 8,55 % (2016-03-05), räntan är rörlig. Vid en nyttjad kredit på 20.000 kronor är den effektiva räntan f n 8,89 %. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21.357 kronor. Beloppet är uträknat efter ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader.

Förmånskund, pris för Nordea Gold

Nordea Gold
SpecifikationFörmånskundOrdinarie pris/ränta
Pris per år0 kr470 kr
Extrakort0 kr0 kr
Kontantuttag i Sverige och utlandet*2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Betalning av postförskott hos Postombud och Företagscenter2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Köp av utländsk valuta i Sverige2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Uttag av utländsk valuta i Bankomats automater i Sverige**2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Årsränta vid delbetalning (för närvarande)8,55 %8,55 %
Effektiv ränta beräknad vid kredit på 20.000
samt årsavgift
8,89 %12,10 %
Emergency Service500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
Kopia av inköpsnota120,00 kr120,00 kr
Pappersfaktura

19 kr per faktura

19 kr per faktura
e-faktura

0 kr

0 kr 
Förtida utbyteskort (nytt kort innan giltighetstiden gått ut)100 kr100 kr

* På köp/uttag utomlands ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 1,55 % av det svenska beloppet. 

** På uttag av utländsk valuta i Bankomat AB's uttagsautomater i Sverige ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 4,03% av det svenska beloppet. 

Räkneexempel Nordea Gold, Förmånskund 

Årspriset för Nordea Gold är för närvarande 470 kronor. Förmånskunder har 100 % rabatt på årspriset. Inköps- och kreditgräns är max 100.000 kronor. Avtalet gäller tills vidare. Räntan på nyttjad kredit efter räntefri period är för närvarande 8,55 % (2016-03-05), räntan är rörlig. Vid en nyttjad kredit på 20.000 kronor är den effektiva räntan f n 8,89 %. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21.357 kronor. Beloppet är uträknat efter ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader.

Pluskund, pris för Nordea Gold

Nordea Gold
SpecifikationPlus-kundOrdinarie pris/ränta
Pris per år352,50 kr470 kr
Extrakort0 kr0 kr
Kontantuttag i Sverige och utlandet*2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Betalning av postförskott hos
Postombud och Företagscenter
2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Köp av utländsk valuta i Sverige2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Uttag av utländsk valuta i Bankomats automater i Sverige**2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Årsränta vid delbetalning (för närvarande)8,55 %8,55 %
Effektiv ränta beräknad vid en kredit på 20.000 kr samt årsavgift11,30 %12,10 %
Emergency Service500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
Kopia av inköpsnota120,00 kr120,00 kr
Pappersfaktura

19 kr per faktura

19 kr per faktura
e-faktura

0 kr

0 kr 
Förtida utbyteskort (nytt kort innan giltighetstiden gått ut)100 kr100 kr

* På köp/uttag utomlands ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 1,55 % av det svenska beloppet. 

** På uttag av utländsk valuta i Bankomat AB's uttagsautomater i Sverige ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 4,03% av det svenska beloppet.

Räkneexempel Nordea Gold, Pluskund 

Årspriset för Nordea Gold är för närvarande 470 kronor. Plus-kunder har 25 % rabatt på årspriset. Inköps- och kreditgräns är max 100.000 kronor. Avtalet gäller tills vidare. Räntan på nyttjad kredit efter räntefri period är för närvarande 8,55 % (2016-03-05), räntan är rörlig. Vid en nyttjad kredit på 20.000 kronor är den effektiva räntan f n 11,30 %. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21.721 kronor. Beloppet är uträknat efter ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader.

Check-in, pris för Nordea Gold

Nordea Gold
SpecifikationCheck-inOrdinarie pris/ränta
Pris per år470 kr470 kr
Extrakort0 kr0 kr
Kontantuttag i Sverige och utlandet*2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Betalning av postförskott hos
Postombud och Företagscenter
2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Köp av utländsk valuta i Sverige2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Uttag av utländsk valuta i Bankomats automater i Sverige**2 %, min 40 kr2 %, min 40 kr
Årsränta vid delbetalning (för närvarande)8,55 %8,55 %
Effektiv ränta beräknad vid en kredit på 20.000 kr
samt årsavgift
12,10 %12,10 %
Emergency Service500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
Kopia av inköpsnota120,00 kr120,00 kr
Pappersfaktura

19 kr per faktura

19 kr per faktura
e-faktura

0 kr

0 kr
Förtida utbyteskort (nytt kort innan giltighetstiden gått ut)100 kr100 kr

* På köp/uttag utomlands ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 1,55 % av det svenska beloppet. 

** På uttag av utländsk valuta i Bankomat AB's uttagsautomater i Sverige ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 4,03% av det svenska beloppet.

Räkneexempel Nordea Gold, Check-in 

Årspriset för Nordea Gold är för närvarande 470 kr för Check-In kund. Inköps- och kreditgräns är max 100 000 kronor. Avtalet gäller tills vidare. Räntan på nyttjad kredit efter räntefri period är f n 8,55 % (2016-03-05), räntan är rörlig. Vid en nyttjad kredit på 20 000 är den effektiva räntan f n 12,10 %. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21.842 kronor. Beloppet är uträknat efter ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader.

Ordinarie pris för Nordea Gold

Nordea Gold
SpecifikationOrdinarie pris/ränta
Pris per år470 kr
Extrakort0 kr
Kontantuttag i Sverige och utlandet*2 %, min 40 kr
Postombud och 
Betalning av postförskott hos Företagscenter
2 %, min 40 kr
Köp av utländsk valuta i Sverige2 %, min 40 kr
Uttag av utländsk valuta i Bankomats automater i Sverige**2 %, min 40 kr
Årsränta vid delbetalning (för närvarande)8,55 %
Effektiv ränta beräknad vid en kredit på 20.000
samt årsavgift
12,10 %
Emergency Service500 kronor per tillfälle, plus eventuell avgift för kontantuttag.
Kopia av inköpsnota120,00 kr
Pappersfaktura19 kr per faktura
e-faktura0 kr
Förtida utbyteskort (nytt kort innan giltighetstiden gått ut)100 kr

* På köp/uttag utomlands ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 1,55 % av det svenska beloppet. 

** På uttag av utländsk valuta i Bankomat AB's uttagsautomater i Sverige ingår valutaväxlingspåslag motsvarande 4,03% av det svenska beloppet.

Räkneexempel Nordea Gold

Årspriset för Nordea Gold är för närvarande 470 kronor. Inköps- och kreditgräns är max 100.000 kronor. Avtalet gäller tills vidare. Räntan på nyttjad kredit efter räntefri period är för närvarande 8,55 % (2016-03-05), räntan är rörlig. Vid en nyttjad kredit på 20.000 kronor är den effektiva räntan f n 12,10 %. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21.842 kronor. Beloppet är uträknat efter ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader.