Nordea Stabil Pension

Ett enkelt pensionssparande för dig som vill slippa fundera på hur dina pensionspengar ska placeras, och hellre låter Nordea ta hand om ditt sparande. Stabil Pension är ett bra sparalternativ nu när avdragsrätten har tagits bort.

Om Stabil Pension Mer fakta Priser och villkor Om Stabil Pension

Om Stabil Pension

Ett pensionssparande för dig som vill ha möjlighet till bra avkastning men ägna din tid åt annat. Du får en trygg förvaltning genom våra experter som tar hand om dina pensionspengar. De ser dessutom till att dina pensionspengar får säkrare placeringar inför och under pensionen genom att anpassa placeringarna till din ålder, ju närmare pensionen desto stabilare placeringar. Du får då en jämnare och stabilare pension under den utbetalningstid du har valt vilket kan vara praktiskt och tryggt som pensionär.

Dina fördelar: 

  • Spara till pensionen varje månad eller sätt in pengar när det passar dig.
  • Du bestämmer själv när och under hur lång tid pengarna ska betalas ut.
  • Efter ett år från att du började spara kan du göra uttag när du vill.
  • Pengarna är skattade och klara när de betalas ut.

Mer fakta

Mer fakta

I kapitalförsäkringen Nordea Stabil Pension tar våra experter hand om ditt sparande och ser till att du får en stabil värdeutveckling på dina pensionspengar. De ser även till att dina pensionspengar får säkrare placeringar inför och under pensionen genom att anpassa placeringarna till din ålder, ju närmare pensionen desto säkrare placeringar.

Flexibla in- och utbetalningar samt olåst sparande

Med Stabil Pension har du en flexibilitet genom att spara månadsvis eller sätta in pengar när du vill. Utbetalningarna kan varieras mellan 5-30 år, och du kan dessutom välja när de månadsvisa utbetalningarna ska påbörjas. 

Dina pensionspengar är dessutom tillgängliga efter ett år från att du köpte Stabil Pension. Du kan därefter kostnadsfritt ta ut hela eller delar av ditt sparande efter 60 dagar om du skulle behöva pengar. Men tänk på att pengarna är avsedda för din framtida pension.

Bestäm vem som ska få dina pengar

En fördel med Stabil Pension är att du enkelt kan bestämma vem som ska få pengarna vid dödsfall – utan att behöva skriva testamente. Det kan exempelvis vara intressant om du har en sambo som du vill styra en del av dina tillgångar till, eftersom samboende inte ärver varandra.

De som får dina pengar i Stabil Pension vid dödsfall kallas förmånstagare. Om du inte själv väljer vilka som ska vara dina förmånstagare så betalas pengarna i händelse av dödsfall ut till make/sambo eller, om sådan inte finns, barn eller om sådana saknas, arvingar. Om du vill att någon annan ska få pengarna fyller du i blanketten du hittar via länken ute till höger på sidan.  

Är du redan pensionär eller börjar närma dig pensionen?

Stabil Pension passar även dig som börjar närma dig pensionen eller som redan är pensionär och har kapital att placera. I Stabil Pension placerar vi pengarna åt dig så att du får möjlighet till bra avkastning, utan att ta för stora risker under utbetalningstiden. Du får då en jämnare och stabilare pension som betalas ut varje månad vilket kan vara praktiskt och tryggt som pensionär. Utbetalningarna kan varieras mellan 5-30 år.

 

 

Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina pensionspengar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Förvaltning

I Nordea Stabil Pension sker förvaltningen av Nordea Liv & Pension i två placeringsportföljer: Tillväxtportföljen och Trygga portföljen. Pensionspengarna placeras i olika slags värdepapper för att få en god riskspridning.

Fram till tio år innan utbetalningen ska påbörjas, sker sparandet i Tillväxtportföljen där placeringarna har en högre risk. Tio år innan du planerar att ta ut pensionspengarna sker en stegvis omfördelning från Tillväxtportföljen till Trygga Portföljen som har en lägre risk. Fem år efter avtalad utbetalningstidpunkt är hela kapitalet placerat i Trygga portföljen. 

Följ utvecklingen i de två portföljerna här.

Priser och villkor

Priser

Priser Stabil Pension
SpecifikationPris
Försäkringsavgift140 kronor per år.
Kapitalavgift1% av försäkringskapitalet per år.
KapitalförvaltningskostnadI snitt cirka 0,13 % av försäkringskapitalet per år. 
Riskavgift0,001-0,02 % av försäkringskapitalet; avgiftens storlek beror på din ålder.

Varje år dras det automatiskt en avkastningsskatt, vilket innebär att du inte behöver betala någon skatt när pengarna betalas ut. Du kan läsa mer om avgifter och avkastningsskatt i förköpsinformation och villkor.

Villkor och förköpsinformation

Du kan ta del av mer detaljerad och fullständig information i villkor, förköpsinformation och faktablad via länkarna nedan:

Villkor (pdf, 158 KB)Öppnas i nytt fönster

Förköpsinformation (pdf, 237 KB)Öppnas i nytt fönster

Faktablad (pdf, 310 KB)Öppnas i nytt fönster