Därför vinner du på att investera pengarna på ditt ISK

Att ha pengar på ditt ISK-konto som du inte har investerat är lätt hänt, och kan bero på olika anledningar. Du har kanske precis fått utdelning på dina aktier, men inte hunnit placera om pengarna. Eller så har du flyttat över pengar från ditt vanliga konto, och väntar på rätt köptillfälle.

Men att ha pengar på ditt ISK som likvida medel, alltså som inte är investerade, är inte särskilt bra av ett par olika anledningar:

1. Alla pengar på ditt ISK beskattas

Fördelen med ett investeringssparkonto är att du inte behöver deklarera varken vid vinst eller förlust, eftersom ett ISK schablonbeskattas. Det är såklart bekvämt, men det betyder att du måste betala en årlig skatt på alla pengar på ditt ISK. Oavsett om de är investerade eller inte.

Om pengarna inte är placerade i ett sparande kan de inte växa. De riskerar därför istället att minska, när skatten dras i samband med deklarationen. 

2. Inflationen minskar pengarnas värde

Pengar minskar i värde över tid, i takt med inflationen i landet. Eftersom priset på varor och tjänster går upp, blir pengarna mindre värda om de ligger på ett konto utan ränta. Vårt tips är därför att investera dina pengar i ett fondsparande, så att du istället ger dem chansen att växa. I vår app kan du både köpa nya fonder och fylla på ditt befintliga fondinnehav.

Investera pengarna på ditt ISK

Investera dina likvida medel på ditt ISK i nätbanken eller i mobilbanken.

Logga in i nätbanken Öppnas i nytt fönster