Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Fem steg för att hälsotesta din ekonomi

Vet du hur en sund ekonomi kan se ut? Att spara regelbundet är viktigt, men i vilken ände börjar man? Här är fem steg till ett stabilt sparande. Hälsotesta din ekonomi genom att se hur många steg du kan checka av.

1. Skaffa en akutbuffert

Börja med att spara till en akutbuffert. Det handlar om att kunna betala en oväntad rotfyllning, laga bilen eller köpa en ny spis. Ta en titt på det du äger och fråga dig själv vad det kostar att byta ut något om det skulle gå sönder. I de flesta akuta situationer brukar en buffert på 10 000 - 30 000 kronor räcka.

2. Betala av dyra konsumtionslån

Se till att du har en budget som går ihop, så du inte behöver leva på konsumtionslån. Om du köper någonting på kredit, se då till att du betalar av lånet i snabbare takt än det du köpt tappar i värde.

3. Skaffa en förlora jobbet-buffert

Hur skulle du klara dig om du förlorar jobbet? Hur många månader skulle du klara dig utan lön? Skulle du få avgångsersättning från din arbetsgivare eller har du en arbetslöshetsförsäkring? Eller behöver du spara ihop ytterligare en buffert? Se till att du klarar dig utan lön under så lång tid du tror det tar för dig att hitta ett nytt jobb med liknande lön. På Nordea brukar vi rekommendera att du har två till tre månadslöner i buffert i fall du skulle förlora jobbet.

4. Se över pensionen

Är ditt pensionssparande på rätt spår? Gör en prognos på minpension.se eller boka en genomgång med en rådgivare så du får koll och kan agera så att det blir som du vill. Ju tidigare du börjar desto enklare blir det att spara ihop till en rimlig pension. Se till att prioritera dig själv så att du kan leva tryggt när du blir äldre.

5. Månadsspara

Fortsätt spara regelbundet. Det är viktigt av två skäl, dels för att det är tillfredsställande att spara ihop till en semester, en bil eller handpenningen till en bostad, men också för att du lär dig klara dig på lite mindre pengar än du tjänar. Spara till det som motiverar dig, då är chansen som störst att det blir av.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Få hjälp med sparandet

Vår sparrobot Nora ger dig rådgivning och rekommenderar en fond som passar dig.

Få förslag på en fondportfölj

Fondväljaren är för dig som vill sätta ihop din egen fondportfölj. Vi ger dig förslag på olika portföljer. 

Boka rådgivning i internetbanken

Boka en rådgivning via internetbanken så hjälper vi dig att lägga upp en sparplan utifrån dina behov.