Intensiva förhandlingar om tullar fortsätter
2025-07-10
De intensiva förhandlingarna mellan EU och USA fortsätter trots att den ursprungliga tidsfristen gick ut onsdagen den 9 juli. EU hoppas på att nå en tillfällig lösning under de närmaste dagarna. Tullarna börjar gälla den 1 augusti.
EU och USA – långt ifrån frihandel
Drömmen om nolltullar och frihandel mellan EU och USA känns väldigt avlägsen sedan Donald Trump aviserade tullpaketet mot omvärlden i början av april. Sedan tullpausen den 9 april har bland annat Storbritannien och Vietnam nått överenskommelser med USA.
EU vill nå en tillfällig överenskommelse med USA om bastullar på 10 % för att sedan kunna fortsätta förhandla om detaljerna. Men enligt medier i Bryssel pressar EU fortfarande USA om att också minska de 25-procentiga tullarna på bilar.
– EU jobbar hårt mot att få ned tullarna på fordon och metaller. Om de kan få till en sådan överenskommelse kan bastullar på 10 % vara mer acceptabelt. Men helst av allt vill de inte ha några tullar alls, säger Karl Larsson.
– EU har redan tagit fram egna potentiella tullar för att matcha värdet på de amerikanska tullarna som presenterades av USA i april. Precis som USA pausade EU sina tullar för att skapa utrymme för förhandlingar under 90 dagar.
Svenska företag kommer få samma handelsvillkor som andra företag inom EU. De svenska företag som är beroende av amerikansk efterfrågan kommer därför att påverkas av eventuella tullar.
Nya tullbesked skapar osäkerhet
Under måndagkvällen den 7 juli gick Donald Trump ut med nya tullsatser för 14 länder, däribland Japan och Sydkorea. De nya tullnivårena låg på mellan 25 % till 40 % och börjar gälla den 1 augusti.
Vidare meddelade Donald Trump om ytterligare strafftullar för länder som stöder Brics-ländernas linje. Brics-länderna – med bland annat Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har enats i kritik mot USA:s tullpolitik.
– Att det kommer nya besked från Donald Trump hela tiden skapar en osäkerhet som börsen inte tycker om, säger Karl Larsson.
Men under våren har Donald Trump visat förhandlingsvilja, och marknaden har prisat in framsteg i förhandlingarna. Det kommer alltså inte komma som en överraskning om EU:s handelsavtal blir bättre än vad förutsättningarna var i april.
– Framgångarna i förhandlingarna för Storbritannien och Vietnam talar för att EU också kan få ett rimligt avtal, säger Karl Larsson.
Tron på att få till handelsavtal har lett till optimism. I månadsskiftet juni/juli noterade den amerikanska börsen nya rekordnivåer, vilket ökar känsligheten för negativa nyheter.
Om förhandlingarna mellan EU och USA bryter samman och båda sidor inför egna tullar den 1 augusti skulle det påverka marknaden, företag och konsumenter negativt.
– Sett till Trumps tidigare svängningar tror vi däremot att en sådan rörelse skulle bli av tillfällig karaktär. Framför allt eftersom många av de globala företagen redan signalerat att man kan hantera nya förutsättningar, säger Karl Larsson.
Tänk långsiktigt och fortsätt sprida dina risker
Historiskt har det lönat sig att vara långsiktig och fortsätta månadsspara, även i oroliga tider. Att försöka tajma marknaden är svårt, även för proffsen.
– Det är en risk i sig att stå utanför marknaden när den förväntade avkastningen fortfarande är positiv, säger Karl Larsson.
Det är också alltid viktigt att sprida sina risker genom att välja flera olika typer av fonder. Om en viss region, värdepapperstyp eller sektor går sämre under en period, kanske en annan går bättre. I en portfölj med god riskspridning är USA, världens största ekonomi, fortfarande en viktig del.
– Att ta bort USA från portföljen skulle påverka både riskspridningen och avkastningspotentialen negativt, menar Karl Larsson.