Familie på seilbåt

Båtlån - låna till båt

Dina planer och din ekonomi påverkar vilken typ av finansiering som passar bäst när du vill köpa båt. Här har vi samlat de alternativ du kan välja mellan när du vill förverkliga dina båtplaner.

Segel, motor eller åror – med ett båtlån kan du lätta ankar redan idag

Oavsett storlek, årsmodell eller skick på skrovet kan vi hjälpa med att förverkliga dina båtdrömmar. Ifall du är osäker på hur mycket pengar du kan låna så kan du använda vår lånekalkyl för att se vilken prisklass på båten och vilket finansieringsalternativ som passar dig bäst. Ett båtlån är en bra idé om du funderar på att köpa en nyare båt hos en båthandlare, medan ett privatlån passar dig som tittar på att köpa en begagnad båt av en privatperson.

Två alternativ när du behöver låna till båt

Både dina planer och hur din ekonomi ser ut påverkar vilken typ av finansiering som passar dig bäst.

  • Om du köper en båt av en privatperson och behöver låna 10 000 kronor eller mer kan Privatlån passa dig bra. Ett privatlån är ett banklån utan säkerhet. Du kan betala tillbaka lånet under upp till 12 år, men du kan även välja att betala tillbaka hela lånebeloppet i förväg, helt utan extra kostnad.
  • Om du köper din båt hos en auktoriserad båthandlare och den kostar minst 125 000 kronor och behöver låna 100 000 kronor eller mer, kan ett båtlån vara en bra lösning för dig. Hos oss kallar vi båtlån för Fritidslån. För att kunna ta ett båtlån behöver du ha 20 procent av båtens pris i kontantinsats. Med ett båtlån har du din båt som säkerhet och det spelar ingen roll om båten är ny eller begagnad. Den längsta kredittiden för båtar är 15 år.

Vilken finansieringslösning passar dig?

Privatlån

Passar dig som lånar minst 10 000 kronor och vill betala tillbaka under upp till 12 år. Passar bra om du ska köpa en begagnad båt av en privatperson och om du inte har möjlighet att ta ett båtlån.

Läs mer om privatlån

Båtlån

Passar dig som köper båt hos en auktoriserad båthandlare, lånar mer än 100 000 kronor och kan lägga 20 % av båtens pris som kontantinsats. Båtlånets ränta är oftast lägre än på privatlån, eftersom du har din båt som säkerhet. Hos oss kallar vi båtlån för Fritidslån.

Läs mer om båtlån

Gör det kul att spara

Kanske har du möjlighet att spara ihop till hela eller delar av summan du behöver. Det finns flera sätt att göra sparandet enklare och roligare. Testa till exempel vår tjänst Xtraspar som sparar lite åt dig varje gång du handlar med ditt bankkort. Eller lägg upp ett automatiskt sparande som dras månadsvis så att du sparar utan att tänka på det. Och du, du vet väl att du kan döpa ditt sparkonto till vad du vill?

Sund kreditgivning

Vi är alltid noga med vår kreditgivning, och det är vi för din skull. Det innebär att vi gör en kreditprövning och räknar på hur din ekonomi påverkas av lånet och ser till att du kan klara kostnaderna även om räntan går upp några procent.