Så köper du bostad utomlands

– Att köpa bostad utomlands är väldigt spännande, men det är samtidigt mycket att ha koll på. Därför är det viktigt att du pratar med banken innan så att du är väl förberedd. Genom att anlita en kunnig mäklare kan du känna dig trygg med att allting går rätt till på plats, säger Ingela Gabrielsson, tidigare privatekonom på Nordea.

Bra att känna till är att du inte kan ansöka om bolån hos oss för att finansiera ditt bostadsköp utomlands. Detta då vi inte kan använda en fastighet utanför Sverige som säkerhet för lånet. Du behöver med andra ord bekosta bostadsköpet utomlands med egna pengar alternativt om du har utrymme att belåna en befintlig bostad du äger i Sverige. Ett annat alternativ är att ansöka om ett privatlån för köpet.

Olika länder har olika lagar, regler, skatter och administration som du behöver ta hänsyn till. Här har Ingela samlat sina bästa tips för en lyckad bostadsaffär utomlands.

1. Anlita en svensk mäklare

En av de största skillnaderna mellan att köpa bostad i Sverige och många länder i södra Europa, är att det ofta är två mäklare inblandade: en köpmäklare och en säljmäklare. Vi rekommenderar därför att du anlitar en egen mäklare du litar på.

Bra att känna till är att du inte kan ansöka om bolån hos oss för att finansiera ditt bostadsköp utomlands. Detta då vi inte kan använda en fastighet utanför Sverige som säkerhet för lånet. Du behöver med andra ord bekosta bostadsköpet utomlands med egna pengar alternativt om du har utrymme att belåna en befintlig bostad du äger i Sverige. Ett annat alternativ är att ansöka om ett privatlån för köpet.

Det finns många kunniga svenska mäklare utomlands, som har koll på landets lagar och regler och kan hjälpa dig genom hela processen.

2. Undersök både land och område noggrant

Innan du tar steget och köper en bostad, kan det vara en bra idé att åka ner och prova att bo i området i en vecka eller två. Då kan du få en känsla av om det är ett område du kan tänka dig att bo i på lång sikt.

Gör din research och undersök närheten till sjukhus och apotek, mataffärer, kollektivtrafik, strand, golfbanor eller annat som är viktigt för dig. Gör en prioriteringslista med saker du värdesätter högt, och se om bostaden och området uppfyller dina krav.

3. Vad gör du med bostaden när du inte är där?

Köper du en bostad att ha som semesterhus, och bara ska vara där vissa delar av året, är det viktigt att fundera på vad du ska göra med huset när det står tomt.

Om du inte bor i huset permanent kan det vara en bra investering att hyra ut det när du inte är där. Men var noga med att kolla upp hur uthyrningsreglerna ser ut i landet och området – på vissa ställen kan det krävas tillstånd och godkännande för att få hyra ut.

4. Tänk på det här om du flyttar utomlands permanent

Om du har tänkt att flytta utomlands mer permanent finns det lite annat att tänka på. Sjukvårdsystemet kommer till exempel vara annorlunda än i Sverige, så undersök vad som gäller i landet du ska flytta till. Kolla även med ditt försäkringsbolag om din sjuk- och olycksfallsförsäkring gäller när du bor utomlands.

Ta även reda på vilka skatteregler som finns i landet. Flyttar du inom EU finns det oftast dubbelbeskattningsavtal, vilket innebär att du bara beskattas i det land du bor.

5. Juridiska tips för dig som planerar att flytta utomlands

Du som flyttar utomlands på en mer permanent basis behöver även ha koll på en del juridiska bitar. Vad händer till exempel om du skiljer dig, blir sjuk eller om någon i din närhet dör?

På nordea.com berättar vår familjejurist Caroline Törnquist om hur du undviker de juridiska fallgroparna när du flyttar utomlandsÖppnas i nytt fönster.

Ingelas 3 snabba tips

Ingela Gabrielsson ny

  1. Anlita en svensk mäklare som hjälper dig genom hela köpprocessen.
  2. Undersök området innan och gör en prioriteringslista över saker som är viktiga för dig.
  3. Fundera på vad du gör med huset när du inte är där. Vill du hyra ut det behöver du kolla vilka regler som gäller i det landet.

Köpa hus eller lägenhet i Spanien

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson och Lotta Löwenhoff, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Spanien, ger tips om vad du ska tänka på när du ska köpa hus eller lägenhet i Spanien.

Få rådgivning kring bostadsköpet

Behöver du ytterligare vägledning i att köpa bostad utomlands? Prata med en rådgivare så hjälper vi dig.

Boka rådgivningsmöte