Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Tänk så här kring amorteringsfrihet

Sedan Finansinspektionens beslut i våras är tillfällig amorteringsfrihet på bolån en möjlighet för dig som bostadsägare. Men i vilka situationer är amorteringsfrihet en bra grej? Vår privatekonom Ingela Gabrielsson ger sina bästa råd och förklarar hur du kan tänka.

Hög belåningsgrad? Klokt att fortsätta amortera

Om du har en hög belåningsgrad – dina lån är stora i förhållande till bostadens värde – så är det klokt att fortsätta amortera. När du amorterar minskar storleken på dina lån och din belåningsgrad sjunker. En positiv sak med att amortera är också att du minskar dina räntekostnader på sikt eftersom räntan du betalar baseras på storleken på ditt lån.

Behov av ekonomiskt andrum? Sök amorteringsfrihet

För den som till följd av covid-19 förlorat delar av eller hela sin inkomst kan en amorteringsfri period vara nödvändigt och en brygga över en tuff ekonomisk period. Genom att pausa amorteringarna får du ett ekonomiskt andrum och behöver under den perioden bara betala räntan. Din skuld finns dock kvar eftersom skulden bara minskar när du amorterar.

Ansök om amorteringsfrihet

Saknar buffertsparande? Fundera på amorteringsfrihet

Om du saknar buffertsparande kan tillfällig amorteringsfrihet vara en chans att bygga upp ett. Att spara regelbundet är viktigt för en robust ekonomi. Upplever du att du inte har råd är det bra att först se över utgifter och vanor. Kanske konsumerar du just nu mindre till följd av covid-19. Om den möjligheten redan är uttömd, kan amorteringsfriheten vara ett sätt att under en koncentrerad tidsperiod bygga upp en sparbuffert.

Kom igång med ett buffertsparande


Fakta: Finansinspektionens beslut innebär att banker från och med den 14 april får möjlighet att ge både nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller amorteringsbetalningar fram till och med 31 augusti 2021. Läs mer på FI:s hemsidaÖppnas i nytt fönster

Privatekonom Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson är vår privatekonom. Här ger hon sina bästa råd och förklarar hur du kan tänka kring amorteringsfrihet.