Att tänka på innan du lånar

Innan du tar ett lån är det viktigt att du ser över din ekonomi så att du vet hur mycket du kan och behöver låna, samt att du vet vad lånet kommer kosta dig. Här är lite tips på vad som kan vara bra att fundera över för nya och befintliga lån.

  • Innan du lånar pengar är det bra att göra en kalkyl för din ekonomi. Du får då bra kontroll och vet hur mycket du behöver låna. Ta hjälp av vår Bokalkyl för dina bolån eller använd Lånekalkyl Privatlån för att räkna på andra lån.
  • Se över dyra krediter. Gör en översyn och se om du har några dyra krediter som du kan lägga om på ett bättre sätt. Har du bostadslån bör du ta reda på när de förfaller så att du i god tid innan kan kontakta banken för att diskutera hur det nya lånet ska läggas upp.
  • Amortering. Betala av dina lån om du har möjlighet. Även om räntan är låg kostar det alltid att låna.

Totalkostnad och jämförelseränta

För att få fram vad lånet kostar totalt lägger du samman alla kostnader: ränta, amortering, uppläggningsavgift och aviavgift.

För att få fram jämförelseräntan för ett lån lägger du ihop alla kostnader för lånet: ränta, aviseringsavgift, uppläggningsavgift. Med hjälp av återbetalningstiden och betalningsperioden räknar du om allt till en årsränta. Här ingår inte amorteringskostnaden.

Tips om lån och krediter

Woman in striped shirt by computer  

Att tänka på innan du lånar

Innan du tar ett lån eller en kredit är det viktigt att du ser över din ekonomi.