Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Svar på de vanligaste frågorna kring pension

Det är många som kontaktar oss och har frågor kring sin pension. Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna.

Jag planerar att sluta jobba om ca 10 år. Hinner mitt pensionssparande återhämta sig till dess, med tanke på börsnedgången?

Tidshorisonten spelar roll – om du har 10 år eller mer kvar tills det är dags att gå i pension finns det god chans för ditt sparande att återhämta sig. Dessutom tar du ju ut dina pensionspengar lite i taget över tid, och inte allt på en gång. Det innebär att merparten av sparandet har god tid att fortsätta växa, även efter pensionstidpunkten.   

Om du vill se över ditt pensionssparande tillsammans med en rådgivare kan du boka ett online-möte.

Börsen känns osäker – ska jag fortsätta pensionsspara eller borde jag göra ett uppehåll? 

Vid stora svängningar på marknaden kan det kännas otryggt att spara. Men att spara regelbundet är viktigt när du sparar långsiktigt. När du fondsparar i en nedåtgående marknad köper du andelar billigare, d.v.s. du får fler fondandelar för ditt regelbundna belopp som du månadssparar - andelar som sedan kan växa i värde när börsen väl vänder och blir mer stabil. 

Jag är ganska ointresserad av börsen och orkar inte göra förändringar själv i mitt sparande. Hur gör jag då?  

Det finns olika sparformer för pensionssparande, men de flesta innebär att pengarna är placerade på börsen för att långsiktigt kunna skapa avkastning. Om du är helt ointresserad av att följa börsen och själv göra förändringar rekommenderar vi en sparform som anpassas efter din valda pensionsålder. I en sådan sparform fördelas pengarna automatiskt om till tryggare placeringar ju närmare du kommer den tidpunkt du valt att gå i pension. 

Ditt sparande ska ligga i linje med din riskprofil, d.v.s. hur bekväm du är med att ditt sparande svänger i värde. Om du inte känner dig bekväm kan det vara lämpligt att ta ned risken något, det vill säga minska andelen aktier.   

Det här kan du prata med en rådgivare om.

Jag har precis gått i pension och jag tycker det är väldigt jobbigt att se mitt sparande minska så mycket i värde. Hur ska jag tänka?  

Även om dina pengar har minskat den senaste tiden så har du kanske, sett över åren, haft en god utveckling och i det stora hela fått ihop ett bra pensionskapital. Viktigt att komma ihåg är att du dessutom tar ut dina pensionspengar lite i taget över tid. Det innebär att merparten av sparandet har god tid att fortsätta växa, även efter pensionstidpunkten.  

Läs svar på vanliga frågor