Det här kan du tänka på inför ditt bolånemöte

  • 1. Bli kund i Nordea

    Är du inte redan det kan du bli kund hos oss innan mötet. Då får du tillgång till vår app och nätbank, och kan börja kika på hur allt fungerar.

  • 2. Läs på och utforska

    Om du vill kan du kolla in våra sidor om rörlig eller bunden ränta, månadssparande och om hur du kan göra ditt bolån tryggare.

  • 3. Lägg till andra banker

    Om du redan har appen kan du välja att lägga till andra banker. Då kan du få bättre rådgivning i mötet och vi kan prata om hela din bankaffär.

  • 4. Det kommer ett till möte...

    Efter bolånemötet bokar vi ett andra möte. Då pratar vi om pension och sparande, och ger dig råd kring hur du kan investera dina pengar.

Vanliga frågor i samband med bolånemötet

Vi träffar tusentals kunder på bolånemöten varje vecka, och flera frågor återkommer ofta. Här är svar på några som vi tror kan vara bra för dig att fundera över innan vi ses.

Vad händer på tillträdesdagen?

På tillträdesdagen träffas du, säljaren och mäklaren, oftast på mäklarens kontor, för att skriva på de sista köpekontrakten. Sedan för vi över lånet, samt din egna insats, till säljarens konto. Du får ett kvitto på att affären är avslutad och får nu nycklarna till ditt nya hem.

Innan tillträdesdagen behöver du skriva under lånehandlingarna i appen och samla ditt sparande på ett konto hos oss.

Läs mer om hur tillträdet går till

Hur mycket ska jag amortera?

I Sverige har vi amorteringskrav. Det innebär att du måste amortera på ditt bolån om du lånar mer än 50 procent av din bostads värde. Exakt hur mycket du ska amortera baseras på din belåningsgrad och på din skuldkvot.

Läs mer om hur amortering fungerar

Hur stor buffert bör jag ha?

Vi rekommenderar att du har en akutbuffert på omkring 10 000–30 000 kronor på ett sparkonto, om något oförutsett skulle hända. Utöver det bör du också ha en trygghetsbuffert på två till tre månadslöner. Det är bra om du till exempel skulle bli sjukskriven eller arbetslös.

Läs mer om buffertsparande

Kan jag baka in privatlån och andra krediter i bolånet?

Under mötet kan vi räkna på om du kan sänka din månadskostnad genom att baka in andra lån i bolånet. Ett annat alternativ om du har flera dyra smålån och krediter är att samla de i ett samlingslån. Då kan du oftast få en lägre ränta.