Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Frågor och svar om tjänster till ungdomar och studenter

Spara till barn – GåvoSpar

Varför inte spara till ett vanligt konto?

Det går att spara till ett vanligt konto. Men ett barnsparande är ofta långsiktigt, och med Gåvospar placeras pengarna automatiskt i fonder som ger möjlighet till avkastning över tid. Ligger pengarna kvar på ett vanligt konto blir avkastningen väldigt låg – eller kanske ingen alls. 

Vi sparar redan i fonder i barnets namn, måste vi öppna nya fonder för Gåvospar?

Nej, det går jättebra att koppla på Gåvospar på befintligt sparande.

Hur länge ligger pengarna på barnets konto innan de placeras vidare i fonder?

Du väljer själv hur ofta avläsning ska ske – t.ex. veckovis eller månadsvis.

Kan man koppla på Gåvospar i sitt eget namn?

Ja, det går lika bra. Var då noga med att ha ett separat konto för detta då Gåvospar överför allt kapital som ligger på kontot. 

Hur öppnar jag ett konto till mitt barn?

Det finns tre olika sätt att öppna banktjänster för barn.

  • Ring 0771-22 44 88 
    Om ni är två föräldrar behöver endast en av er vara kund hos oss och ha ett Mobilt BankID. Vi behöver ställa en del frågor till dig vid upplägg av tjänsterna. Avsätt därför tid för samtalet.
  • Boka ett onlinemöte
    Onlinemöte bokar du via internetbanken. Om ni är två föräldrar behöver endast en av er vara kund hos oss och ha ett Mobilt BankID. 
  • Besök ett kontor
    Om inte båda föräldrarna kan följa med till kontoret fyller den person som inte kan följa med i en engångsfullmakt (pdf, 306 KB)Öppnas i nytt fönster.
Kan jag se mitt barns konto?

Med ett förmyndaravtal kan du som förälder se ditt barns konton, kort och betalningshistorik via din egen internetbank. Du kan även göra omplaceringar inom sparandeområdet. 

För att teckna förmyndaravtal via telefon behöver båda föräldrarna vara kunder i Nordea, ha Internetbanken och Mobilt BankID. Ring Kundservice på 0771-22 44 88.

Om endast en förälder är kund i Nordea behöver båda föräldrarna besöka ett Nordeakontor för att teckna förmyndaravtal. Fyll i, skriv ut och ta med blanketten Avtal om anslutning till Nordea via Internet och telefon för förmyndare (pdf, 113 KB)Öppnas i nytt fönster till kontoret. 

Studentekonomi

Hur blir man studentkund i Nordea?

Om du inte redan är en kund i Nordea, behöver du bli kund först. Innan du blir Studentkund behöver du även få ditt studiemedel insatt på ditt Personkonto i Nordea. Du kan anmäla ditt Personkonto till CSN via Swedbanks kontoregisterÖppnas i nytt fönster. När du fått din första CSN-insättning till ditt Personkonto fyller du i dina uppgifter i formuläret och skickar in det. Då registrerar vi dig som studentkund. Behöver du byta bank? Här kan du läsa mer om hur du byter bank.

Vad behöver man för att kunna bli studentkund?

För att kunna ta del av studenterbjudandet behöver du vara över 18 år, studera på en CSN-berättigad utbildning och få ditt studiemedel insatt på ditt Personkonto i Nordea.

Vilka fördelar får man som studentkund i Nordea?

Som student får du Nordeas Vardagspaket med de vanligaste banktjänsterna kostnadsfritt (ordinarie pris är 36 kr/mån). Vardagspaketet innehåller ett Personkonto för lön och studiemedel, ett Nordea Debit-bankkort, Internetbanken och Mobilbanken. Nordeas kundservice erbjuder dig personlig service. 

Du kan även ansöka om kreditkortet Nordea Credit från Mastercard med ett anpassat inkomstkrav för studenter och upp till 55 dagars räntefri kredit. 

Som kortinnehavare i Nordea får du till gång till populära digitala korttjänster såsom Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay. Ansluter du dig till Cashback, kan du få pengar tillbaka när du betalar med ditt Nordea-kort, och med Betalo kan du använda ditt kort till att betala räkningar, göra överföringar till svenska bankkonton och göra utlandsbetalningar. Självklart ingår även Swish kostnadsfritt.

Om man är en studentkund, behöver man anmäla till Nordea om man inte längre studerar?

Du behöver inte kontakta Nordea om du har avslutat dina studier. När ditt studiemedel upphör, börjar vi debitera för tjänsterna enligt den då gällande prislistan.

Hur blir man studentkund om man är en utländsk student? / How do I become a student customer as an international student?

För att kunna bli studentkund hos Nordea som utländsk student behöver du redan vara kund hos Nordea i ett annat land, och kunna bevisa att du studerar. Besök i sådant fall ett av våra bankkontorÖppnas i nytt fönster.

In order to become a student customer in Nordea you have to be a customer in Nordea in another country, and be able to prove that you’re studying. If that’s the case you should visit one of our Swedish branchesÖppnas i nytt fönster.

Kan jag ansöka om bolån som student?

Som student har man ofta inte tillräcklig inkomst att ansöka om bolån. Ett alternativ är att ansöka om bolån tillsammans med sina föräldrar. Läs mer om hur man söker lån tillsammans med sina föräldrar.

Hur påverkas mina befintliga lån om jag blir student?

Dina befintliga lån påverkas inte av att du börjar studera, de ska betalas enligt de villkor som lånet har. Det finns möjlighet att ansöka om amorteringslättnad för bolån under en kortare tid.

Ingår det några försäkringar i Nordeas studenterbjudande?

Som studentkund får du kostnadsfritt ett Nordea Debit-bankkort. I kortet ingår en kompletterande reseförsäkring som gäller i 60 dagar, samt avbeställningsskydd från Moderna Försäkringar. Du kan dessutom få rabatt på 21 olika försäkringar hos If, bl.a. hemförsäkring, och pengar insatta på ett självriskkonto varje skadefritt år. Läs mer om samarbetet med If.

Finns det någon åldersgräns för Nordeas studenterbjudande?

Du måste ha fyllt 18 år. Grundförutsättningen för studenterbjudandet är att du får studiemedel av CSN insatt på ditt Personkonto i Nordea. Studiebidrag av CSN kan man få upp till det år man fyller 56. 

Hur länge kan man ta del av Nordeas studenterbjudande?

Så länge du får studiemedel av CSN insatt på ditt Personkonto i Nordea. På eftergymnasial nivå kan man få studiemedel i upp till 240 veckor, vilket motsvarar 6 års heltidsstudier.

Hur mycket kan jag tjäna under studietiden utan att det påverkar mitt CSN-studiemedel?

Det beror på hur många veckor du ska studera och din studietakt, det vill säga om du studerar heltid eller deltid. Hur mycket du kan tjäna under ett kalenderhalvår utan att det påverkar ditt studiemedel kallas för fribelopp. Mer information om fribelopp hittar du på CSN:s hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster