Fördelen med att spara i fonder

Att investera i fonder eller aktier har visat sig lönsamt över tid. Vilken sparform du väljer är en smaksak, och beror bland annat på vilken risk du är villig att ta. Men här är fyra skäl till att investera i fonder.

1. Pengarna jobbar åt dig

När du investerar i fonder så ger du pengarna en chans att växa. Med tiden växer pengarna snabbare och snabbare tack vare ränta på ränta-effekten. Du får alltså avkastning på din avkastning. Lite som när en snöboll växer sig större och större när du rullar den i kramsnö.

2. Det är enkelt

Fondsparande är enkelt och kräver inte så mycket pengar. Du kan fondspara med så lite som 100 kronor i månaden. Med ett månadssparande sköts allt automatiskt, så du inte behöver tänka på det.

Det viktigaste är alltså inte hur mycket du sparar, utan att du kommer igång. Vi rekommenderar att du sparar 10 procent av din lön efter skatt. Då bygger du snabbt upp ett sparkapital som du kan ha stor nytta av.

3. Det är bekvämt

Att investera i fonder är ungefär som att köpa en färdig tårta istället för att köpa alla ingredienser och baka den själv. När du fondsparar slipper du tänka på hur du ska kombinera aktier och obligationer, transaktionskostnader, köp och säljprocesser och att din portfölj är rätt balanserad över tid. Det tar fondförvaltaren hand om och för det betalar du oftast en avgift.

4. Du sprider risken

Fonder har ofta en genomtänkt riskprofil med flera olika investeringar. När du sparar i fonder lägger du alltså inte alla ägg i samma korg.  Om det till exempel går dåligt i en industri så kan det gå bättre i en annan. Det är så du sprider risken.

Privatekonomen tipsar: därför ska du spara i fonder

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Nordeas privatekonom Anders Stenkrona ger dig bra tips och förklarar varför du ska spara i fonder.

Börja spara i fonder

Nu när du vet fördelarna med att spara i fonder vill du såklart sätta igång. Det behöver inte alls vara svårt, men du kan behöva olika mycket hjälp beroende på hur erfaren du är. Välj den sparform som passar dig bäst.

Historisk avkastning är ingen garanti

Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för att den ska ge samma avkastning framöver. Att spara i fonder innebär en risk, eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.