Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Aktivera dina sparpengar

Har du pengar på ett sparkonto, men känner att du skulle vilja ha mer avkastning? Här tar vi upp 6 anledningar till varför det är så viktigt och bra att aktivera pengarna.

1. Den bästa tidpunkten är nu

Kanske säger du till dig själv att du ska aktivera dina sparpengar när du har mer pengar eller att du ska se över detta "någon dag framöver". Kanske är du oroad över att marknaden är lite skakig för tillfället, så du väljer att avvakta och vänta in "rätt tillfälle". Att börja spara är alltid en bra idé och du behöver inte vänta eller vara en expert inom området för att börja.

Så här ligger det till – att inte göra något kostar dig pengar och mer än du kan tro. En stor del av befolkningen har upplevt en finansiell förlust genom att skjuta upp viktiga beslut. Genom att vänta med att investera kan du missa börsuppgångar och avkastning. Det viktigaste beslutet är inte hur mycket du ska börja med utan att faktiskt börja aktivera ditt sparande.

Varför aktivera?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. 

Källa: Riksbanken

2. Tiden är (fortfarande) på din sida

Idealt skulle vi börja att spara vid födseln. Men med handen på hjärtat så börjar vi oftast inte med detta förrän i 30-årsåldern. Men du kan bli en investerare oavsett ålder, men för varje sekund du väntar att agera så ger du upp din största tillgång och resurs nämligen tid.

Genom att börja investera tidigt snarare än större belopp när du blir äldre, ger du pengarna en chans att arbeta smartare istället för hårdare. Hur då? Läs vidare!

Spara smart med inbyggt buffert

Bestäm själv vilken buffertnivå du vill ha på ditt konto. Vid nådd nivå flyttas pengarna till ett sparande med bättre avkastningsmöjligheter.

3. Ränta-på-ränta effekten

Tiden är inte bara din bästa vän när du investerar, det är också den faktor som gör att du kan tjäna pengar på dina befintliga placeringar. Det kallas ränta-på-ränta effekten. Man brukar enkelt säga att det handlar om att du får avkastning och tjänar pengar på redan investerade pengar. Men hur fungerar det?

Tänk att du investerar 10 000 kronor detta år som du har en avkastning på 10 % på. Det betyder att du gör en vinst på 1 000 kronor på ditt startkapital och som ett resultat av detta är din investering nu värd 11 000 kronor. 

Vad händer om du inte skulle sätta in något kapital nästa år? Du kan fortfarande få avkastning på din placering. Men hur är det möjligt?

Säg att du får samma avkastning på 10 % på dina 11 000 kronor. Istället för 1 000 kronor i avkastning som du fick förra året får du nu 1 100 kronor, för att du har 10 % större startkapital än vad du hade förra året. Det betyder att du nu har 12 100 kronor totalt.

Detta är ett exempel på hur ränta-på-ränta effekten fungerar. 

4. Skapa kontroll över din framtid

Det är något kraftfullt med tanken att skapa möjligheter för sitt sparande och bestämma vad du vill göra med ditt kapital. Istället för att spendera pengarna, eller värre, inte vet vart pengarna försvinner varje månad. Genom att istället börja med ett månadssparande ger du dina pengar ett uppdrag – att börja arbeta för dig och för att bygga ditt sparande över tid. 

Med det sagt, att börja spara handlar alltid om att bli förmögen. Det handlar om att bygga ett finansiellt säkerhetsnät för dig själv. Vid någon tidpunkt i ditt liv kommer du att behöva sluta arbeta. När den dagen kommer, skulle du då inte vilja ha ett sätt att försörja dig själv på utan att vara beroende av något annan faktor?

Eller kanske ett ännu bättre exempel: tänk om du kunde sluta arbeta när du vill göra det och inte när du måste göra det? Att börja spara och investera kan hjälpa dig att skapa den finansiella friheten och det finns ingen bättre tid att start än nu.

5. Därför ska du inte vänta att aktivera

Många undviker att spara och investera för att man är rädd att begå misstag, med att välja fel aktier eller fonder. Kanske tänker man att det är svårt eller att man måste vara en expert för att börja. Du behöver inte vara en expert och du behöver inte heller vänta in rätt tillfälle. Rätt tillfälle är det nämligen varje dag, ibland kan man köpa när det är dyrt och ibland när det är billigare. Men det är okej, för genom ett månadssparande sprider du ut dina köptillfällen och därmed dina risker. Detta kombinerat med ränta-på-ränta effekten gör att dina pengar arbetar åt dig.

6. Det har aldrig varit enklare att börja

På Nordea kan du skräddarsy ditt sparande så det passar just för dig. Vi erbjuder dig det bredaste och senaste utbudet av sparande och har mängder av sparformer för alla olika nivåer. Här kan du spara med robotrådgivare, möta rådgivare online, på kontor, bygga din egen portfölj och mycket mer. Med våra kvalificerade rådgivare hjälper vi dig att ta ditt sparande till nästa nivå och ser till att du klarar det.

Börja månadsspara till dig själv eller sätt upp ett sparande till dina barn. Med våra kvalificerade rådgivare hjälper vi dig att ta ditt sparande till nästa nivå och ser till att du klarar det.