Varför ska jag investera mina pengar?

Att ha pengar på ett konto kan kännas tryggt och bekvämt. Men det finns flera anledningar till varför det lönar sig att investera dina pengar i fonder eller aktier på längre sikt. Läs våra bästa tips och kom sedan enkelt igång och spara.

Pengar på konto utan ränta kan minska i värde
Dina pengar får en chans att växa
Bästa tiden att börja spara är nu
Uppnå ett långsiktigt sparmål

Pengar på konto utan ränta kan minska i värde

Pengar minskar i värde över tid, i takt med inflationen i landet. Eftersom priset på varor och tjänster går upp, blir pengarna mindre värda om de ligger på ett konto utan ränta.

Genom att investera dina pengar i fonder eller aktier, ger du istället pengarna en chans att växa.

Ge dina pengar chansen att växa

Historiskt har det visat sig vara lönsamt att placera pengar i fonder eller aktier. Aktiemarknaden i Sverige har haft en historisk genomsnittlig avkastning på drygt 10 procent per år, över de senaste 30 åren.

Men det är inte bara utvecklingen på börsen som styr hur mycket dina pengar växer. Det gör de även med det som kallas för den starkaste kraften på finansmarknaden: ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta innebär enkelt förklarat att du får avkastning på din avkastning, och tjänar därför pengar på redan investerade pengar.

Räkna på hur dina pengar växer över tid och läs mer om ränta på ränta-effekten

Den bästa tiden att börja spara är nu

Ska vi vara ärliga är den bästa tiden att börja spara direkt vid födseln. Men det kan man ju inte riktigt styra över själv, så det näst bästa är att komma igång idag.

Du kan bli en investerare oavsett ålder, men för varje dag du väntar att agera ger du upp din största tillgång och resurs: tid. Genom att börja investera tidigt, snarare än större belopp när du blir äldre, ger du pengarna en chans att arbeta smartare istället för hårdare.

Vänta inte på en börsnedgång – börja investera idag

Många undviker att börja placera på börsen, för att de är osäkra på om det är rätt tid att ge sig in. Tänk om priserna på marknaden är för höga just nu? Ska jag vänta på att börsen går ner?

Våra investeringsstrateger har i en studie tittat på data från de senaste 50 åren, och historiskt har det inte lönat sig att vänta på en nedgång i marknaden.

Genom att vänta på en nedgång, finns det samtidigt en risk att du missar en uppgång. Studien visar att den som väntat på en 20-procentig börsnedgång i genomsnitt har gått miste om cirka 80 procents avkastning.

Läs mer om studien och fler myter om sparande här

Uppnå ett långsiktigt sparmål

Att investera dina pengar är ett bra sätt att ge de en chans att växa, om du sparar till något specifikt mål på längre sikt. Det kan vara en resa, en bil eller en bostad. Om du planerar att köpa en bostad behöver du spara ihop till en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris.

Vi rekommenderar att du sparar i fonder eller aktier om det tar mer än tre år att spara ihop till ditt mål. Går det fortare än så gör sig dina pengar bättre på ett sparkonto.

Testa vår sparrobot Nora

Få en fond rekommenderad som passar dig

Börja spara med Nora