Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Så maxar du din pension om du är född på 70-talet

Det finns fortfarande gott om tid kvar att pensionsspara, men det är hög tid att komma igång. Här har vi listat våra bästa tips för dig som är född på 70-talet.

Att du sparar regelbundet är viktigast

De allra flesta av oss behöver komplettera den allmänna pensionen man får från staten och tjänstepensionen från jobbet med ett privat pensionssparande.

Du har fortfarande lång tid kvar till pensionen. Varenda extra sparad krona kommer därför fortfarande göra skillnad när du tar ut din pension. Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt sparande som dras varje månad när din lön betalas ut.

Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar. Ibland sker det livsförändringar som gör att du måste prioritera om. Då är det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet.

Spara 5 procent av din lön

Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön.

Fördelen med att starta tidigt är att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman. Spara mer under perioder när du har möjlighet och tvärtom. Läs mer om hur du börjar pensionsspara här.

Välj en risknivå som passar dig

Eftersom du fortfarande har långt kvar till pensionen kan du med fördel välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning.

Men det är ingen garanti att alla fonder med hög risk lönar sig på lång sikt. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.

Boka ett rådgivningsmöte med oss, så går vi igenom din pension tillsammans.

Gör en pensionsprognos

Att spara fem procent av din månadslön är en allmän rekommendation. Men genom att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster får du en aktuell en bild av din framtida pension. Då ser du hur mycket du behöver spara privat, för att få det liv just du vill ha som pensionär.

Se över din tjänstepension 

Ta reda på om du har en tjänstepension via jobbet och vilka val du kan göra för att få en ännu bättre pension. På minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Fråga din arbetsgivare om löneväxling för pension

Tjänar du över 45 000 kronor i månaden kan du ha möjlighet att avstå en del av din lön före skatt, till fördel för ett extra pensionssparande.

Du är kanske mitt i livet med fokus på familj och karriär och har lyckats stadga dig med en permanent bostadslösning. Och har varken ork eller tid att prioritera din pension just nu. Därför är det bra att möjligheten till löneväxling finns.

Sparandet sker automatiskt och är låst till pension. Så du slipper frestas till att använda pengarna för renovering av bostaden eller till en extra semester.

minPension.seÖppnas i nytt fönster ser du vilka avsättningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea