Bygg upp din framtidslön i 5 steg

1. Få koll på din pension

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då får du se hur mycket du förväntas få i pension och kan agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

2. Spara 10 procent av lönen 

De allra flesta av oss behöver komplettera den allmänna pensionen man får från staten och tjänstepensionen från jobbet med ett privat pensionssparande. Tänk på att du kanske inte får mer än drygt hälften av din lön i pension om du inte också sparar själv. Har du möjlighet rekommenderar vi att du sätter av minst tio procent av din månadslön.

3. Välj en risknivå som passar dig

Om du just fyllt 50 har du ungefär 15 år kvar till pensionen, och därmed möjlighet att spara på lite längre sikt. För dig rekommenderar vi en sparform som kan ge avkastning och en ränta på ränta-effekt. Välj hellre ett sparande i fonder framför att sätta in pengarna på ett sparkonto**. 

För dig som närmar dig pensionen kan det dock vara klokt att se över risknivån, alltså fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder, i ditt sparande. Vår kapitalförsäkring Stabil Pension är ett bekvämt alternativ för dig som vill få hjälp med ditt pensionssparande. Vi sköter placeringarna åt dig och anpassar risknivån efter hur lång tid du har kvar till pensionen.

Känner du dig osäker på vad som passar dig bäst? Fyll i ett formulär, så kontaktar en av våra rådgivare dig.

4. Spara regelbundet

Det allra viktigaste är att du sparar regelbundet. Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt månadssparande som dras i samband med att din lön betalas ut varje månad.

5. Se över din tjänstepension

Sätt dig in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att få en ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. På minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön, så du kan starta ett privat pensionssparande själv.

** Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling. Det är därför inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.

Så kan ditt pensionssparande växa

Så mycket extra i pension blir det när en 50-åring sparar 1 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder:

  • 50-åringen får närmare 313 000 kronor extra i pension.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

*Exemplet är beräknat med en avkastning på 7 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

Kom igång med ett pensionssparande

Börja spara nu

Varför ska jag pensionsspara?

Jämfört med tidigare generationer, kommer du få en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Med ökad medellivslängd måste pensionen dessutom räcka under fler år än för tidigare generationer. För att du ska få den pension du vill ha är därför ett eget sparande viktigare än någonsin. 

Har du möjlighet att löneväxla?

Om du tjänar över 50 000 kronor per månad kan du också ha möjlighet att löneväxla till pensionen. Undersök vad som gäller på din arbetsplats.

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Öka ditt pensionssparande

Du som redan pensionssparar kan enkelt öka ditt sparande i nätbanken.

Logga in och öka ditt pensionssparande Öppnas i nytt fönster