Vad ska vi tänka på när vi letar bostad?

Det finns många saker att tänka på, och det kan vara svårt att få alla bostadsdrömmar uppfyllda till en rimlig kostnad. Börja därför med att fundera på och skriva ner vad ni måste ha och vad som vore trevligt men som ni kan tänka er att avstå från. Jämför om ni tycker lika så att ni hittar ert gemensamma mål.

Några exempel på frågor att fundera över:

 • På vilken ort eller i vilka områden kan ni tänka er att bo? Hur fungerar kommunikationerna, behöver ni ha bil? Om det är en större ort, vad är viktigast att ha nära till – arbete, skolor, affärer och restauranger, fritidsaktiviteter?
 • Hur stor eller liten bostad behöver ni? Hur viktigt är det med balkong/uteplats/trädgård?
 • Hur mycket arbete vill och kan ni lägga ner på renovering och inredning?

Köpa eller hyra bostad

Att äga sin bostad har många fördelar, men med ägandet följer också större ansvar och krav på engagemang. Här finns några viktiga skillnader mellan att äga och hyra – fundera på vad som passar er situation just nu och vad ni vill framöver.

Att äga sin bostadAtt hyra sin bostad
Behöver egen insats/kostnad att köpaIngen kontantinsats
Behöver ta lånBehöver inget lån
Ni står för era reparationskostnader och underhåll av lägenhetenHyresvärden står för reparationer och underhåll
Via månadsavgiften har ni (del i) ansvaret för hela bostadsrättsföreningens ekonomiNi betalar månadshyra till hyresvärden
Ett engagemang i föreningen ingår, med beslut om större reparationer och underhåll, gemensamma städdagar och liknandeInget ansvar för husets underhåll och drift
Ni har ett eget inflytande över drift och underhållNi har inget inflytande över drift och underhåll
Ni tar del av eventuell värdestegring vid en försäljningNi får inte del i en värdestegring, hyresrätten går inte att sälja
Möjlighet att byta till annan hyresrätt

Vad har vi råd med?

När man flyttar ihop får man oftast nya ekonomiska förutsättningar – inkomsterna är desamma men vissa kostnader kan man dela på. När ni funderar på hushållsekonomin och vad ni har råd att lägga på boendet bör ni räkna med både engångskostnader och löpande kostnader, till exempel:

Engångskostnader i samband med köp och flytt:

 • Kontantinsats (minst 15 % av köpbeloppet om ni köper bostadsrätt/villa) eller förskottshyra/deposition för hyresrätt.
 • Vid köp av fastighet tillkommer även en lagfartskostnad (1,5 % av köpeskillingen eller av taxeringsvärdet om det är högre) och eventuella nya pantbrev (2 % av pantbrevets belopp).
 • Kostnader för flytt och flyttstädning.
 • Eventuell renovering.
 • Eventuellt nya möbler, inredning och husgeråd.

Löpande kostnader:

 • För hyresrätt/bostadsrätt exempelvis hyra/månadsavgift, hushållsel, försäkring och bredband/TV om det inte ingår i månadsavgiften. 
 • För hus tillkommer även bland annat uppvärmning, sophämtning och vatten/avlopp.
 • Om ni tar lån även ränta och amorteringar.
 • Tänk också på att ha pengar över för oförutsedda utgifter, och till underhåll av bostaden om ni köper bostadsrätt eller villa. Läs mer om hur ni kan spara till en buffert.
 • Mat, resor till arbete/skola, kläder, etc måste förstås räknas med bland månadsutgifterna. Du kan enkelt göra din egen budget på vår budgetsida eller som en del av vår bokalkyl.

Om ni vill köpa men inte har råd just nu

 • Kanske räcker inte er budget just nu till det boende ni drömmer om. Om ni har en förälder eller annan närstående som är medlåntagare kan det göra stor skillnad för hur mycket ni kan låna – läs mer i vår guide Så kan föräldrar och barn köpa bostad tillsammans
 • Om ni behöver en större kontantinsats så är månadssparande ett bra sätt att få pengarna att växa på lite sikt. Använd vår sparkalkyl och du se hur mycket och hur länge du behöver spara för att få ihop en viss summa. 

Skaffa lånelöfte för bolån

Fyll i formuläret – bli redo för budgivningen

Ansök om lånelöfte på 5 minuter