Räkna ut hur mycket du får låna

Det är lättare att göra ett bra bostadsköp om du är förberedd och vet hur mycket du kan låna. Du bör också räkna ut hur din vardagsekonomi skulle påverkas av lånet.  

Med hjälp av bolånekalkylen kan du räkna ut din månadskostnad och se hur den ändras om räntan går upp eller ner. Prova dig fram med kalkylen och hitta en nivå som du känner dig bekväm med. Med bra kunskap om din ekonomi och med ett lånelöfte är du väl förberedd för att hitta din nya bostad. 

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Skaffa ett lånelöfte

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur mycket du får låna till en lägenhet eller ett hus. Du behöver ofta ett lånelöfte innan du kan börja buda på en bostad. Lånelöftet är kostnadsfritt och giltigt i sex månader. Du skaffar enkelt ett lånelöfte online och får svar direkt.

Bolån får vara högst 85 % av bostadens värde

I Sverige finns det ett bolånetak. Det säger att du som mest får ta ett bolån på upp till 85 procent av bostadens värde. Så om din nya bostad är värd en miljon kronor kan du som mest låna 850 000 kronor med bostaden som säkerhet. 

De återstående 15 procenten, det vill säga 150 000 kronor, behöver du betala själv med en så kallad kontantinsats. Om du har en bra inkomst kanske du kan ta ett kontantinsatslån till en del av kontantinsatsen. Men minst fem procent av kontantinsatsen behöver du betala med egna pengar. Tänk på att lån utan säkerhet är dyrare och ska betalas tillbaka fortare än bolån.

Hur mycket du får låna beror på din ekonomi

När du vill låna pengar till bostadsrätt eller hus räknar vi ut hur mycket du har råd att låna. För att vara på den säkra sidan räknar vi med en högre ränta. På så sätt kan du vara säker på att du kommer ha råd med de lån vi godkänner.

Hur mycket du kan låna påverkas av många olika saker. Till exempel din inkomst, dina kostnader för mat, bil och eventuella barn, samt kostnader för andra lån och krediter. Om du äger ett fritidshus eller andra fastigheter räknas kostnaderna för det också med.

Lånesumman beror också på vilka kostnader du kommer ha för ditt nya boende. En bostadsrätt med hög avgift, eller ett hus med höga driftskostnader, gör att utrymmet för lån minskar.

Låna tillsammans med någon

Om du har en förälder eller annan närstående som medlåntagare kan det göra stor skillnad för hur mycket du får låna. Den som är medlåntagare blir tvungen att betala lånet om du själv inte kan. Om ni är två som ska bo i lägenheten tillsammans kan ni söka ett gemensamt lån. 

Läs gärna vår guide om hur föräldrar och barn köper bostad tillsammans.

Tänk på det här när du köper ny bostad

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Våra experter Britta och Simon ger dig råd och tips om allt du behöver tänka på när du ska köpa en ny bostad. Hur mycket du kan låna, vilka boendekostnader du kan få, vad lånelöfte och bokalkyl är och hur mycket kontantinsats du behöver ha.