Se hur mycket du får låna
Ansök om lånelöfte
Hitta rätt boende
Skriv kontrakt
Bestäm låneupplägg
Inflyttning

Steg 1: Hur mycket har du råd att köpa för?

För att få en bild av vilka bostäder du har råd med, är det viktigt att du gör lite research. Börja därför med att räkna ut hur mycket du kan låna med hjälp av vår kalkyl. På så sätt är du väl förberedd när du väl ger dig in i bostadsjakten.

Vi finns här för dig

Har du frågor kan du alltid kontakta oss via den kanal som passar dig bäst. Du når oss på telefon 0771-22 44 88, eller via chatt i appen eller här på nordea.se.

Steg 2: skaffa lånelöfte

För att kunna buda på ett objekt behöver du ett lånelöfte. Ansök om lånelöfte innan du börjar gå på visningar, så att du är redo när du hittar ditt drömboende.

Testa gärna vår bolånekalkyl innan, för att räkna på din framtida boendekostnad.

Vi går igenom din lånelöftesansökan och fattar ett beslut

Vi bedömer din återbetalningsförmåga utifrån uppgifter du lämnat i ansökan och genom en preliminär kreditupplysning. Om ditt lånelöfte blir godkänt skickar vi det via e-post eller vanlig post, beroende på dina önskemål i ansökan.

Steg 3: hitta rätt boende och budgivning

Nu kan du börja gå på visningar, undersöka områden och hitta objekt. Gör en plan inför budgivningen, och bestäm dig för hur långt du är beredd att gå.

Om du skulle vinna en budgivning är det viktigt att du meddelar oss innan du skriver på kontraktet, för att vi ska hinna godkänna bostaden.

Vi stämmer av med dig kring den bostad du vill köpa

När du vunnit budgivningen och ringer oss, kontrollerar vi att allt ser bra ut med den bostad du vill köpa. Först när vi har godkänt bostaden kan du skriva på kontraktet.

Steg 4: skriv kontrakt och betala handpenning

Du och säljaren ska nu skriva kontrakt och bestämma en tillträdelsedag. Inom några dagar ska du även betala handpenningen, så se till att ha den tillgänglig på kontot.

Passa även på att boka in ett låneuppläggsmöte med oss, cirka 30 dagar innan tillträdelsedagen.

Vi kan hjälpa dig med ett tillfälligt handpenningslån

Om du behöver låna till handpenningen kan du ta ett så kallat handpenningslån. Handpenningen ligger ofta på 10 procent av bostadens pris.

Kontakta oss efter du har skrivit på kontraktet, så hjälper vi dig med att ansöka om ett handpenningslån.

Steg 5: kontakta oss för att bestämma låneupplägg

Nu är det dags att bestämma hur du vill lägga upp bolånet – du kan välja mellan rörlig eller bunden ränta.

Det är också hög tid att prata om amortering och trygghet. Oavsett hur du bor måste du ha en hemförsäkring. Med en hemförsäkring får du ett bra grundläggande skydd för dina saker både i hemmet och utanför bostaden, till exempel vid stöld, brand och läckage. Med ett bolån hos oss for du 10 % rabatt på hemförsäkring hos If. 

Vi hjälper dig med låneupplägget

Tillsammans diskuterar vi ditt låneupplägg och ditt skydd, både för dig, din familj och ditt hem. Vi hjälper dig också att skriva juridiska avtal. Det gör vi för att du ska känna dig trygg, och för att du ska ha ett bra skydd om det oförutsedda skulle inträffa.

Flytta från din gamla till din nya bostad

På tillträdesdagen träffar du säljaren och mäklaren och skriver en likvidavräkning. När allt är klart får du nycklarna till din nya bostad.

På frånträdesdagen löses alla lån kopplade till din gamla bostad (även tillfälliga lån). Dessa lån ska du uppge till din mäklare.

Vid tillträde och frånträde

På tillträdesdagen ger mäklaren oss i uppdrag att sköta överföringen av pengar. Vid frånträdet hjälper vi till att lösa tillfälliga och befintliga lån som belastar bostaden. Vi gör detta tillsammans med din mäklare.

Att tänka på när du köper nytt boende

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Våra experter Britta och Simon ger dig råd och tips om allt du behöver tänka på när du ska köpa en ny bostad. Hur mycket du kan låna, vilka boendekostnader du kan få, vad lånelöfte och bokalkyl är och hur mycket kontantinsats du behöver ha.