– Om du har pengar sparade och kan göra en större amortering så att du sänker din belåningsgrad, kan det vara vettigt att amortera, resonerar Anders Stenkrona. Om du exempelvis har en belåningsgrad på över 70 procent, säger amorteringskravet att du ska amortera 2 procent av ditt bolån per år. Om du får ned belåningsgraden till under 70 procent, är kravet 1 procent av ditt bolån per år.
Om du inte kan få ned belåningsgraden
Att lyckas sänka sin belåningsgrad så pass mycket att man kommer ned en nivå kan vara en utmaning. Även om du väljer att amortera lite extra, kan det ändå bli så att du ligger kvar på samma belåningsgrad.
– Både amortering och investering är långsiktiga strategier. Ett par månaders extra amortering spelar ganska liten roll för din löpande månadskostnad. Det är först när du kan sänka din belåningsgrad betydande som det kan göra en större skillnad, säger Anders och fortsätter:
– Vilket alternativ du väljer är i slutändan upp till dig. Men om du inte har en buffert för oförutsedda händelser, rekommenderar vi att du placerar pengar du har över på ett sparkonto. Då bygger du upp ett kortsiktigt sparande, istället för att amortera.
Hur mycket kan du sänka din belåningsgrad?
Amorteringskravet gäller alla bolån tagna efter 1 juni 2016, som har en belåningsgrad på över 50 procent.
Hur stort amorteringsbeloppet blir bestäms av bolånets storlek i förhållande till bostadens värde (belåningsgrad) samt hushållets inkomst. Det här säger amorteringskravet:
- Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 % per år.
- Bolån på 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 1 % per år.
- Om du lånar mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst (skuldkvot) ska man amortera ytterligare 1 procentenhet. Det gäller även om belåningsgraden är under 50 %.
Du som har bolån tagna före den 1 mars 2018 och utökar ditt bolån, kan välja att amortera det nya lånet enligt alternativregeln. Det innebär att du amorterar det nya lånet på tio år.