Amortera eller spara – vad är bäst?

Om du ska spara dina pengar eller amortera extra på ditt bolån, är en fråga många ställer sig. Det beror till exempel på din ekonomiska situation och på vilken risk du är beredd att ta. Vår sparekonom Anders Stenkrona guidar dig i hur du ska tänka.

Ska jag amortera på bolånet eller spara pengarna?

Det korta, enkla – och kanske lite tråkiga – svaret på den frågan är: det beror på. Vilket av alternativen som passar bäst är individuellt, och beror främst på tre faktorer: din belåningsgrad, din skuldkvot och hur bostadsräntan utvecklar sig i förhållande till aktiemarknaden.

1. Hur stort är ditt bolån i förhållande till bostadens värde?

Din belåningsgrad är hur mycket pengar du har lånat i förhållande till vad din bostad är värd. 1 juni 2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige som innebär att din belåningsgrad styr över hur mycket du måste amortera.

Lånar du mer än 50 procent av din bostads värde måste du betala av på lånet varje månad. Lånar du mindre än så bestämmer du själv om du vill amortera eller inte, så länge du har en skuldkvot under 4,5. Har du tagit ditt bolån före 1 juni 2016 berörs du inte av amorteringskravet.

2. Hur mycket har du lånat i förhållande till din inkomst?

Din skuldkvot är en siffra som baseras på hur stort ditt lån är i förhållande till din årliga inkomst. Har du en skuldkvot på över 4,5 betyder det att du har lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt. Då behöver du, enligt amorteringskravet, amortera 1 procent extra på lånet varje år.

3. Hur utvecklas bostadsräntan jämfört med aktiemarknaden?

En tredje faktor att tänka på är hur du tror att bostadsräntan utvecklar sig i förhållande till aktiemarknaden.

Historiskt sett har det lönat sig att investera istället för att amortera extra. Det beror på att aktiemarknadens utveckling har varit högre än bolåneräntan. Även om du fått lägre räntekostnader när du amorterat, har värdeökningen av investeringar på börsen varit högre än minskningen av räntekostnaderna.

Hur det historiskt har sett ut på börsen är dock ingen garanti för att det kommer fortsätta så framöver. Så fundera på hur du tror att utvecklingen kommer att se ut de kommande åren – och kom ihåg att tänka långsiktigt.

Anders Stenkrona

Anders Stenkrona small

Anders Stenkrona är sparekonom på Nordea. Han har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet. Anders är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi.

Amortera eller spara – hur ska jag tänka kring mitt bolån?

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Privatrådgivare Sofie Långberg Ranstad och marknadschef Charlotte Laike berättar om hur du ska tänka kring valet mellan att amortera och spara när boräntorna stiger. Inspelat 15 september 2022.

Fördelarna med att amortera respektive spara

För det första behöver du följa amorteringskraven för bolån. När du kommer under en amorteringsgräns kan du antingen

  1. fortsätta amortera samma belopp som tidigare
  2. investera de pengar du får över i ett sparande på börsen.

Vilket alternativ du väljer är i slutändan upp till dig, men här går vi igenom fördelar och nackdelar med båda.

När passar det bättre att amortera extra?

Att amortera på ditt bolån är en säkrare form av sparande, jämfört med att investera på börsen. När du amorterar minskar du din skuldkvot och förbättrar din belåningsgrad. Det gör att du skyddar dig ekonomiskt om räntan skulle höjas, eller om din bostad skulle falla i värde.

Du sänker dina räntekostnader

Du minskar dessutom din löpande räntekostnad, eftersom boräntan påverkas av din belåningsgrad och din skuldkvot. Det är ett tryggt, långsiktigt sätt att säkra att dina kostnader inte blir lika höga senare i livet – till exempel när du går i pension.

Hur mycket kan du sänka din skuldkvot?

Skuldkvoten baseras på hur mycket du har lånat i relation till hur mycket du tjänar. Beroende på var du befinner dig i livet kan din löneutveckling vara olika brant.

Är du i början av din karriär kommer du förmodligen kunna ta större kliv framåt lönemässigt, än om du är mer mogen i din karriär.

Fundera därför på hur mycket du tror att du kan sänka din skuldkvot de kommande åren. Om din lön kommer ligga relativt stilla, kan det vara skönt att amortera lite extra på lånet, för att kompensera för det.

När passar det bättre att spara?

Att spara är alltid en bra idé, och vi rekommenderar att du har en buffert för oförutsedda händelser. Funderar du på att investera de pengar som blir över, när du amorterat det du måste, finns det en enkel tumregel att utgå ifrån:

Om du långsiktigt tror att aktiemarknadens utveckling kommer vara högre än bolåneräntan, då kan det vara klokt att investera pengarna på börsen.

Börsens utveckling har historiskt varit högre än boräntorna

Riksbanken förväntar sig en långsiktig styrränta på ca 4 procentÖppnas i nytt fönster. Det innebär att bolåneräntan långsiktigt förväntas hamna strax över den nivån. Aktiemarknaden i Sverige har haft en historisk genomsnittlig avkastning på drygt 10 procent per år, över de senaste 30 åren.

Pengarna är lättillgängliga

En annan fördel med att spara pengarna istället för amortera, är att du inte har alla dina pengar bundna i bostaden. Det betyder att du enkelt kan sälja fonder eller aktier, för att få loss pengar om du skulle behöva.

Historisk avkastning är ingen garanti

Även om det historiskt sett har visat sig lönsamt att investera i fonder och aktier, så vill vi ändå påminna om att det alltid tillkommer en viss risk när man investerar i värdepapper. Bara för att en fond eller aktie har gått bra historiskt, finns det ingen garanti för att de ska ge bra avkastning framöver.

Värdet på dina värdepapper kan både öka och minska, och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du har satt in.