Ska jag amortera på bolånet eller spara pengarna?
Det korta, enkla – och kanske lite tråkiga – svaret på den frågan är: det beror på. Vilket av alternativen som passar bäst är individuellt, och beror främst på tre faktorer: din belåningsgrad, din skuldkvot och hur bostadsräntan utvecklar sig i förhållande till aktiemarknaden.
1. Hur stort är ditt bolån i förhållande till bostadens värde?
Din belåningsgrad är hur mycket pengar du har lånat i förhållande till vad din bostad är värd. 1 juni 2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige som innebär att din belåningsgrad styr över hur mycket du måste amortera.
Lånar du mer än 50 procent av din bostads värde måste du betala av på lånet varje månad. Lånar du mindre än så bestämmer du själv om du vill amortera eller inte, så länge du har en skuldkvot under 4,5. Har du tagit ditt bolån före 1 juni 2016 berörs du inte av amorteringskravet.
2. Hur mycket har du lånat i förhållande till din inkomst?
Din skuldkvot är en siffra som baseras på hur stort ditt lån är i förhållande till din årliga inkomst. Har du en skuldkvot på över 4,5 betyder det att du har lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt. Då behöver du, enligt amorteringskravet, amortera 1 procent extra på lånet varje år.
3. Hur utvecklas bostadsräntan jämfört med aktiemarknaden?
En tredje faktor att tänka på är hur du tror att bostadsräntan utvecklar sig i förhållande till aktiemarknaden.
Historiskt sett har det lönat sig att investera istället för att amortera extra. Det beror på att aktiemarknadens utveckling har varit högre än bolåneräntan. Även om du fått lägre räntekostnader när du amorterat, har värdeökningen av investeringar på börsen varit högre än minskningen av räntekostnaderna.
Hur det historiskt har sett ut på börsen är dock ingen garanti för att det kommer fortsätta så framöver. Så fundera på hur du tror att utvecklingen kommer att se ut de kommande åren – och kom ihåg att tänka långsiktigt.