Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice
Far med barn på brystet

Svar på de vanligaste frågorna kring sparande

Det är många som ringer till Kundservice och har frågor kring sitt sparande. Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna Kundservice får just nu.

Vad är det som händer på börsen?

Just nu handlar börsnedgången väldigt mycket om coronaviruset och smittspridningen. Först tolkade marknaden det som ett temporärt problem i Kina, men i och med att smittspridningen nu har blivit global så tvingas marknaderna prisa in ett annat scenario. Ovanpå det har vi en kraftig nedgång i oljepriset, som också har sitt ursprung i coronaviruset. När Kina stannar minskar även efterfrågan på olja. 

Vad ska jag göra? Ska jag sälja?

I dessa tider är det lätt att ångra att man inte tog ut pengarna från börsen tidigare. Det är lätt att anklaga sig själv och andra och tänka att ”jag visste det” och banna sig själv att du inte följde dina känslor. 

Det är omöjligt att pricka toppar och bottnar. Därför är det bra att ta ett steg tillbaka och tänka igenom vad ditt ursprungliga syfte med dina investeringar är. Vårt generella råd är att vara långsiktig när det gäller investeringar i aktiemarknaden. Med lång sikt brukar vi mena över 3 år. De pengar du behöver på kort sikt lämpar sig inte att investera i aktiemarknaden. Om du behöver sälja för att du mår dåligt över marknadens kraftiga rörelser, eller för att du inom kort behöver pengarna, är det generella rådet att sprida försäljningen över flera olika tillfällen för att på så sätt sprida riskerna.

Här är tre vanliga reaktioner vid oro på börsen och vilka konsekvenser få:

  1. Jag behöver pengarna snart
    Om du behöver en del av pengarna på kort sikt kan det vara klokt att göra pengarna tillgängliga, dvs att sälja av en del. Det är dock lätt hänt att vilja sälja vid precis fel tillfälle, då börsen går som sämst. Nordeas generella råd är att sköta försäljningen på ett ordnat sätt, spritt över flera tillfällen. Det är nämligen vanligt med både upp- och nedgångar även på kort sikt i en volatil marknad. Därför är det mer sannolikt att få en bättre genomsnittlig säljkurs över ett antal säljtillfällen än att sälja allt vid ett och samma tillfälle.
  2. Jag vill sälja och köpa tillbaka senare 
    Om du oroas av marknaden just nu men inte behöver pengarna i närtid så kan det vara naturligt att vilja kliva ur marknaden för att investera igen när marknaden återhämtat sig. Det är dessvärre stor risk att du säljer för sent i nedgången och investerar för sent i uppgången.  
  3. Jag vill pausa månadssparandet tillsvidare
    När det känns oroligt och ovisst kanske man vill pausa sitt månadsspara tills allt ordnat upp sig. Problemet är att det är svårt att veta exakt när allt har ordnat upp sig. Det är med andra ord lätt att missa vändningen. Det är naturligt att vilja köpa på botten men det är omöjligt att veta när botten är nådd. Om du istället fortsätter att månadsspara som vanligt så investerar du till ett lägre och lägre pris och är bra rustad när det sedan väl vänder.  

Kommer det att gå ner ytterligare? Kommer det vara så här länge till?

Ingen vet vart marknaden kommer ta vägen den närmaste tiden. Osäkerheten är stor, och vi får sannolikt räkna med att marknaden kommer fortsätta svänga. Historiskt har vi sett kursrörelser som dessa flera gånger förut. Det är alltid lika otäckt när det händer, men än så länge har aktiemarknaderna och det finansiella systemet klarat av kriser som verkat svårare än vad det vi står inför ser ut att vara.

Är det risk att jag förlorar allt jag har sparat?

När det är oroligt på börsen blir det extra tydligt varför det är viktigt att alltid vara diversifierad i sina investeringar. Det är svårt att veta i förväg vilka branscher som kommer reagera mest på oroligheterna, men med en mix, där inte alla delar av portföljen drabbas lika hårt är det osannolikt att förlora allt. Det bästa rådet är att ha en sparportfölj som innehåller olika tillgångsslag, både aktier och räntor samt en spridning på olika länder/regioner.

Historiskt har börsen alltid återhämtat sig även om det ibland tagit tid. Om du behöver sälja/sänka risken för att du mår dåligt över marknadens kraftiga rörelser är det generella rådet att sprida försäljningen över flera olika tillfällen för att på så sätt sprida riskerna.

Kan jag tillfälligt sänka risken i mitt sparande?

Om du mår dåligt över marknadens rörelser har du sannolikt lite för hög risk i ditt sparande. Om du behöver sälja/sänka risken är det generella rådet att sprida försäljningen över flera olika tillfällen för att på så sätt sprida riskerna. Likaså om du ska köpa in dig i marknaden – sprid insättningarna över tid för att sprida risken så mycket som möjligt. Det är viktigt att komma ihåg att det är omöjligt att pricka toppar och bottnar i marknaden.

Om jag säljer nu, kan jag köpa in mig i fonder igen vid ett senare tillfälle?

Det finns inget facit för när du ska sälja eller köpa tillbaka, men det är viktigt att inte låta känslorna styra. Om du agerar känslostyrt är det lätt att du säljer när alla har panik, det vill säga när marknaden redan sjunkit, och att du köper när alla är optimistiska, alltså när vändningen redan har skett. Du riskerar alltså att alltid hamna steget efter.

Om du behöver sälja/sänka risken för att du mår dåligt över marknadens kraftiga rörelser är det generella rådet att sprida försäljningen över flera olika tillfällen för att på så sätt sprida riskerna. Likaså om du ska köpa in dig i marknaden – sprid insättningarna över tid för att sprida risken så mycket som möjligt.

Läs svar på vanliga frågor