Välkommen på möte om ditt sparande och din pension

3 saker att förbereda inför mötet

I det här mötet står ditt sparande och din pension i centrum. För att du ska få ut så mycket som möjligt av mötet är det viktigt att du förbereder dig. Ju bättre koll du har på din ekonomiska situation och ju mer du funderat igenom vad du vill uppnå med ditt sparande desto bättre råd kan du få när vi ses. 

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Hur mycket kan du spara?

Börja med att se över hur mycket du har möjlighet att spara varje månad. Om du inte har ungefärlig koll på vad som blir kvar när du betalat dina fasta kostnader är det smart att göra en hushållsbudget. Använd vår enkla mall om du behöver.

Ladda ner vår budgetmall

Lägg till andra banker

Har du sparande hos andra banker idag? Om du inte redan gjort det rekommenderar vi att du lägger till dem i vår app. På så sätt kan du se hela ditt sparande på samma ställe och vi har möjlighet att ge bättre råd när vi ser hur pengarna är investerade.

Så här lägger du till andra banker

Gör en pensionsprognos Öppnas i nytt fönster

Få koll på hur mycket pengar du förväntas få varje månad som pensionär genom att göra en prognos på minpension.se. Ser det inte ut att bli om du vill kan du och din rådgivare lägga upp en plan för ditt fortsatta pensionssparande under mötet.

Gör en prognos på minpension.se Öppnas i nytt fönster

Vanliga frågor i samband med rådgivningsmötet

Vi träffar tusentals kunder varje vecka och flera frågor återkommer ofta. Förbered dig gärna genom att se till att ha svar på följande frågor när vi ses.

  • Vad har du för mål med ditt sparande? En buffert för oförutsedda händelser? En kontantinsats till ett nytt boende med plats för hela familjen och alla vänner? Eller vill du starta ett sparande till dina barn eller barnbarn? 
  • Hur ser tidshorisonten för ditt sparande ut? När behöver du pengarna? 
  • Vilken risknivå passar dig och ditt sparande? Läs mer om risknivå och riskspridning.
  • Hur viktigt är det att ditt sparande har fokus på hållbarhet? Läs mer om sparande med hållbarhetsfokus.
  • När vill du gå i pension? 

Rådgivaren tipsar

Andreas Åkerlund

– Mitt bästa spartips är enkelt: börja, säger Andreas Åkerlund, sparanderådgivare. Att det faktiskt blir av är viktigare än summan du sparar varje månad. Låt sparandet sköta sig själv genom att starta en automatisk överföring som dras i samband med din löneutbetalning varje månad. 

Vi ses snart!