Frågor och svar om sparande och investeringar

Spara och placera

Jag sparar lite pengar varje månad, men är osäker på om jag sparar tillräckligt. Hur ska jag tänka?

Det är alltid bra med en buffert om något oförutsett skulle hända. Tänk på att du ska kunna klara dig utan det belopp du sparar. Märker du att det finns pengar kvar på kontot i slutet av månaden, kan du sätta in dem på ditt sparande.


För mer konkreta råd hur du ska tänka kring ditt sparande är du välkommen att ringa 0771-22 44 88, öppet dygnet runt. Tänk på att ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss.

Jag vill börja handla aktier, hur gör jag?

För att handla med aktier behöver du Värdepapperstjänst Depå. Den kan du öppna i Internetbanken, välj
Spara och Placera>
Börja spara>
Handelstjänster.

Var kan jag se och ändra mitt månadssparande i Internetbanken?

Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Välj fliken ”Spara och Placera”, sedan ”Mitt sparande” och därefter ”Mitt månadssparande”.

Vilken ränta har Nordea på sparkonton?

Aktuella räntor och villkor för våra sparkonton hittar du på sidan Aktuella priser och räntor.

Räntorna finns även på respektive produktsida, under fliken Priser, räntor och villkor.

När måste jag lägga in en köporder för en fond för att få dagens kurs?

Alla fonder har en så kallad bryttidpunkt. Man måste lägga en order före denna tid för att få ordern beräknad till dagens kurs. Lägger man en order efter bryttiden beräknas den till påföljande bankdags kurs. Det vanligaste är att bryttidpunkten är klockan 15.30 men det finns undantag. 

För Asian Fund är bryttidpunkten inte kl 15.30 utan kl 06.00. För Far East Fund, Globala Tillväxtmarknader och Japan Fund sker köp och försäljning till påföljande bankdags kurs om uppdraget är inlämnat före kl 15.30. För Kinafonden och Indienfonden gäller att ordern måste läggas senast bryttiden klockan 15.00 på en vanlig bankdag för att ordern ska räknas till samma dags kurs. 

ISK

Min order på mitt investeringssparkonto (ISK) har inte gått igenom, varför?

Det kan bero på att det inte finns några likvida medel insatta på likvidkontot inom ditt investeringssparkonto. Har du gjort en värdepappersförsäljning kan det bero på att pengarna inte hunnit landa på likvidkontot än. Vid försäljning av värdepapper kan köp av fond genomföras först dagen efter likviddagen.

När får jag pengarna vid en säljorder inom investeringssparkonto (ISK)?

I normala fall betalas pengarna från en fondförsäljning ut två bankdagar efter handelsdagen. Ordern ska då vara lagd före klockan 15:30. Är ordern lagd efter klockan 15:30 dröjer det ytterligare en dag.

Vad är ISK för typ av sparande?

Investeringssparkonto, ISK, är en sparform som passar de flesta. Du kan kombinera ditt sparande i fonder och enskilda värdepapper hur du vill. När du önskar kan du göra omplaceringar och försäljningar inom ramen för ditt ISK utan att fundera på skattekonsekvenser.

Läs mer om ISK

Var är mina pengar från ISK-fondförsäljningen?

Vid en fondförsäljning placeras alltid pengarna på det underliggande likvidkonto som du har inom ditt investeringssparkonto.

Varför fördelas inte mina extrainsättningar till investeringssparkonto (ISK) enligt fördelningsplanen?

Det är endast vid stående överföring (månadssparande) som pengarna fördelas enligt fördelningsplanen. Om du gör en extrainsättning måste du aktivt gå in och köpa den fond eller de värdepapper som du vill att pengarna ska placeras i.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster