Börja spara pengar för möjligheten till större besparingar

Det enklaste sättet att komma igång med ett sparande är att börja månadsspara. Då kan det räcka med en mindre summa varje månad för att skapa möjlighet till ett större sparkapital.

Om du inte vill spara en bestämd summa varje månad, kan du välja att koppla XtraSpar till ditt kort. För varje gång du betalar med kortet sparar du automatiskt en liten summa till ett sparkonto. Använder du kortet ofta sparar du mer.

Har du redan en summa som du inte behöver använda nu, kan du göra en engångsinsättning, antingen på ett sparkonto eller i en eller flera fonder.

Kantareller manadssparkampanj 2015 218x158

Små summor räcker långt

För månadssparande är det lägsta belopp du kan spara 100 kronor. Du kan välja att spara på ett sparkonto eller i en fond. Ett automatiskt månadssparande gör att du inte behöver komma ihåg att aktivt spara varje månad – det händer ändå. Ett tips är välja att överföringen sker någon dag efter att du har fått din lön.

Vill du månadsspara i fonder kan Investeringssparkonto (ISK) vara ett bra alternativ. ISK är en sparform som passar de flesta. När du önskar kan du göra omplaceringar och försäljningar inom ramen för ditt ISK utan att fundera på skattekonsekvenser. ISK passar även om du vill spara i aktier.

För XtraSpar kan du välja ett fast belopp (minst 5 kronor) eller att avrunda uppåt (minst 2 kronor) per köp. Om du vill kan du begränsa hur många gånger ett belopp ska dras från ditt konto per dag. Du kan också sätta en gräns för det totalbelopp du maximalt vill spara på en dag. 

Ta ut dina pengar

Du kan ta ut dina pengar när du vill från sparkonton och Nordeas fonder. Det är kostnadsfritt. Även om du tar ut pengar du har sparat ihop, kan du fortsätta med ditt månadssparande. Tänk på att fonder både kan öka och minska i värde, så därför är det inte säkert att du får tillbaka hela sparbeloppet.

Om du sparar på ett fasträntekonto har du bundit dina pengar en viss tid. Behöver du pengarna innan bindningstiden är slut, betalar du en avgift för att få tillgång till pengarna.

Tänk på skatten när du tar ut dina pengar

Om din fond har ökat i värde när du tar ut dina pengar, beskattas vinsten med 30 procent. Banken rapporterar till Skatteverket, och det kommer förtryckt i din deklaration. Fondsparande beskattas även med en schablonskatt.

Ett alternativ för dig som vill ha ditt sparande under en längre tid och dessutom kunna köpa och sälja fonder och aktier kan vara att spara inom ett Investeringssparkonto (ISK). Vill du ta ut dina pengar från ett ISK betalar du ingen vinstskatt, eftersom tillgångar på ISK schablonbeskattas. Det innebär att du inte kan dra av förluster och att du betalar schablonskatten även om tillgångarna minskar i värde. Du behöver alltså inte fundera på skattekonsekvenser.

Vad kostar det att spara?

  • Sparkonto: gratis
  • XtraSpar: gratis
  • Fondsparande: förvaltningsavgift, mellan 0,5-2 % av din sparade summa
  • Investeringssparkonto: gratis, men du betalar förvaltningsavgift för de fonder du har och courtage för dina aktieaffärer

Det lägsta belopp du kan spara är 100 kronor. Skulle du under resans gång vilja byta sparform, ändra belopp eller göra uppehåll går det bra att göra det när du vill. Du kan anpassa ditt sparande utifrån ditt syfte och låta intresse, spartid och risk avgöra hur du fördelar ditt sparande.