Buffertsparande

Att ha en buffert för oförutsedda händelser skapar trygghet i vardagen. Hur stor din buffert ska vara beror på hur ditt liv ser ut. Om du har barn behöver du mer än om du inte har det. Hus och fritidshus kostar ofta mer i underhåll än en lägenhet.

En bra tumregel är att fundera över hur mycket du kommer att behöva under ett års tid. Det är sällan allt måste åtgärdas samma år, och om du dessutom fyller på din buffert regelbundet kan du plocka ut utan problem när det behövs.

Din buffert kan behöva användas med kort varsel. Det är viktigt att värdet på dina buffertpengar inte svänger mycket. Därför bör du placera din buffert till låg risk. Du ska också kunna komma åt pengarna enkelt och snabbt.

En låg risk ger oftast inte mycket avkastning och därför ska du ha en lagom stor summa som buffert. Utvärdera din buffert då och då. Har du mer än du använder kan du placera en del av pengarna på längre sikt, och få bättre avkastningsmöjligheter.

Genom att fylla på din buffert regelbundet ser du till att underhålla den. Med ett månadssparande kommer bufferten att öka stadigt. Får du för stor buffert kan du flytta en del till ett mer långsiktigt sparande.

Om sparande

Korg med kantareller  

Kom igång och börja spara

Med ett månadssparande i fonder eller konton kan du bygga upp en buffert eller ett större kapital för ekonomisk trygghet och valfrihet i vardagen.

Sail boat stem  

Tips till dig som vill börja spara

Hur du ska spara beror på din livssituation. En gyllene regel är dock att sprida riskerna. Läs mer om sparande här!