Vad är en buffert?

En buffert är pengar du endast ska använda för oförutsedda händelser. Se på buffertsparandet som en ekonomisk stötdämpare, eller en livlina, när saker inte gått som du tänkt dig.

Därför är en buffert viktig att ha:

  • Du slipper oroa dig för att inte kunna betala om något skulle gå sönder.
  • Du behöver inte låna till oväntade utgifter.
  • Du har pengar att leva av om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös. 

Buffertens olika delar

Ett buffertsparande kan delas upp i två olika delar: ett mindre för akuta händelser, en så kallad akutbuffert, och ett större för trygghet på längre sikt, en så kallad trygghetsbuffert. 

1. Akutbuffert
2. Trygghetsbuffert

En akutbuffert för det oväntade

Se dig om i din bostad och föreställ dig att någonting går sönder. Vad skulle det kosta att laga eller köpa nytt? Till exempel om kylskåpet går sönder eller någonting på bilen behöver lagas, som inte täcks av försäkringen. Kanske har du ett husdjur som behöver vård? 

Allt kanske inte händer på samma gång, men ju fler saker du äger, desto fler saker kan gå sönder. Ju dyrare saker du äger, desto mer kommer det kosta att ersätta motsvarande saker. 

Så stor bör akutbufferten vara

För de flesta hushåll brukar 10 000 till 30 000 kronor räcka till det mest akuta utgifterna. Men om ni är flera vuxna i hushållet, har barn och kanske bor i hus, så är det mer som kan behöva lagas eller ersättas. Då kan ni behöva en större buffert.  

Spara dessa pengar på ett separat sparkonto, förslagsvis vårt sparkonto med fria uttag, så att du snabbt och lätt kan komma åt pengarna.

Spara till en buffert med ett automatiskt månadssparande

Saknar du en buffert och vill ha ett sparande som sköter sig självt? Sätt då upp ett automatiskt månadssparande. På så sätt får du en stående överföring varje månad, för att stadigt bygga på din buffert.

Bygg vidare på en trygghetsbuffert

När du har en akutbuffert på plats är nästa steg att bygga upp en trygghetsbuffert. Det är en god idé att vara förberedd med en buffert och försäkringar om du skulle förlora jobbet eller bli sjukskriven.

Som riktmärke rekommenderar vi två till tre månadslöner (efter skatt) i en trygghetsbuffert. 

Vårt Sparkonto Extra passar perfekt för din trygghetsbuffert. Kontot har högre ränta än vårt vanliga sparkonto, men det tar tre vardagar innan du får pengarna.  

Se även till att vara med i en a-kassa och komplettera om möjligt med en inkomstförsäkring som täcker upp extra vid arbetslöshet. För samboende och familjer är det klokt att också ha en livförsäkring.

Framtida behov och drömmar

Förutom att ha en akutbuffert och trygghetsbuffert på plats är det en god idé att tänka över om det finns fler saker som behöver en buffert. Om du bor i hus är det bra att lägga undan pengar för att kunna hantera framtida kostnader så som takbyte, en ny värmepump och så vidare. Läs mer om varför varje husägare behöver en underhållsplan

Eller så vill du spara ihop pengar till ett nytt kök, en resa eller kanske ett körkort? Om sparhorisonten ligger på mellan ett till tre år, rekommenderar vi att du sparar pengarna på antingen vårt Sparkonto Extra eller Fasträntekonto, eftersom börsen kan variera kraftigt på kort sikt.

Nå dina mål lättare med ett sparmål

Du vet väl om att du kan koppla ditt sparande till ett sparmål i appen eller nätbanken? När du satt upp sparmålet kan du enkelt se när sparandet växer och hur långt du har kvar tills du har nått ditt mål. 

Börja bygg upp en buffert

Läs mer om våra sparkonton